Цікаве

Макарони, хліб та інші продукти, які збільшують ризик серцевих захворювань

Вживання деяких продуктів харчування на постійній основі може привести до серцевих захворювань, включаючи і серцевий напад.

Фахівці в області харчування констатують, що регулярне споживання продуктів і страв з рафінованого зерна збільшують ризик серцевих захворювань, сприяючи несприятливим змінам в стані судин.

За даними такими продуктами можуть бути рис, хліб і макарони, приготовані з білого борошна, – захопленість ними, зокрема, корелює з високим ризиком утворення нальоту на стінках судин і артерій, що погіршує їх здатність адекватно скорочуватися.

Дане порушення, що підсилює схильність людини серцевого нападу, викликається атеросклерозом, станом, при якому при якому артерії забиваються жировими бляшками. На тлі процесів, що погіршують провідність крові в судинах, що роблять їх жорсткими і схильними до пошкоджень, може виникати ішемічна хвороба серця, попередниця інфаркту.

Звідки в артеріях беруться жирові речовини, що створюють наліт на стінках? Як повідомляє WebMD, їжа з рафінованого зерна-білий відшліфований рис, хліб і макарони з білого борошна – швидко перетворюються в цукор, що зберігається організмом у вигляді жиру. При цьому може значно збільшуватися вміст жиру на животі, який, згідно з дослідженнями, тісно пов’язаний з серцевими захворюваннями.

Продукти з рафінованого зерна позбавлені великої частини білка, а також від половини до двох третин або більше поживних речовин – такий висновок був зроблений дослідниками з Університету Саймона Фрейзера (Канада). Ці вчені також зробили висновок, що “велика кількість очищеного зерна в раціоні пов’язана з більш високим ризиком серйозних серцево-судинних захворювань».

У своєму дослідженні вони аналізували вплив на організм таких продуктів, як хліб, макаронні вироби і випічка з білого борошна. Результати їх роботи опубліковані в The British Medical Journal.

У статті журналу вчені закликали скорочувати кількість рафінованої їжі і віддавати перевагу «грубому» цільному, без глибокої обробки зерну, а також пророщеному зерну, висівкам.

Back to top button