Світ

10 млн від Кремля на YouTube. Скандал у СШАСюжет

Популярний американський YouTube-канал Tenet Media підозрюється у поширенні кремлівських фейків за російські гроші.

 

Санкції США проти кремлівських пропагандистів за втручання у президентські вибори обростають новими цікавими подробицями. Так, американська влада підозрює двох працівників російського пропагандистського каналу іномовлення RT у порушенні закону про діяльність іноагентів та змову з метою відмивання грошей. Звинувачення стосується 31-річного керівника проектів цифрових медіа RT Костянтина Калашнікова та його підлеглої, 27-річної Олени Афанасьєвої.

 

Згідно з матеріалами справи, щонайменше за останній рік RT та його співробітники, включаючи Калашнікова та Афанасьєву, направили майже 10 мільйонів доларів на таємне фінансування компанії зі створення онлайн-контенту в штаті Теннессі. Це майже 90% одержаних нею перекладів за цей час. Хоча компанія прямо не названа в обвинувальному акті, деталі, подані в судових документах, вказують, що це популярний YouTube-канал Tenet Media, який опублікував майже 2 тисячі відео менш ніж за рік.

 

Канал уже заблокували на YouTube.

 

 

На службі у Кремля

 

Калашніков та Афанасьєва нібито працювали з Tenet Media над створенням сотень відеороликів, які підтримують цілі Росії. Їх звинувачують у змові з метою порушення закону про реєстрацію іноземних агентів та змові з метою відмивання грошей.

 

Видаючи себе за сторонніх відеомонтажерів, вони нібито брали участь у діяльності Tenet Media. Калашніков, наприклад, “відслідковував внутрішні комунікації та редагував контент”, опублікований компанією, стверджується у обвинувальному висновку.

 

Афанасьєва, яка, як стверджується, використовувала фейкові імена “Олена Шудра” та “Вікторія Песті” під час роботи з Tenet Media, “редагувала, розміщувала та керувала публікаціями” Tenet Media, а також “здійснювала щоденне керівництво” співробітниками компанії.

 

Робота Афанасьєвої з Tenet Media, як стверджується, містила інструктаж компанії з розміщення проросійських точок зору, таких як просування теорії змови про те, що Україна та США несуть відповідальність за березневий теракт у музичному закладі у Москві.

 

На YouTube Tenet Media описує себе як “мережа неортодоксальних коментаторів, які фокусуються на західних політичних та культурних проблемах”.

 

У федеральному обвинувальному висновку стверджується, що коментатори каналу Тім Пул, Бенні Джонсон, Дейв Рубін, Лорен Саузерн та інші могли таємно отримувати фінансування з Кремля.

 

 

Проблеми для Маска?

 

Канал Tenet Media та всіх його коментаторів активно просував власник соцмережі Х Ілон Маск. Мільярдер, до речі, планує виділяти близько 45 мільйонів доларів на місяць новому комітету, який підтримує президентську кампанію колишнього президента Дональда Трампа.

Скріншот

 

Маск жертвуватиме кошти комітету політичних дій під назвою America PAC, серед інших спонсорів якого – Palantir Technologies, підприємці брати-близнюки Тайлер та Кемерон Вінклвосс, а також колишній посол США в Канаді Келлі Крафт та її чоловік Джо Крафт, який очолює Alliance Resource Partners.

 

За словами одного з членів комітету, його діяльність насамперед спрямована на заклик виборців Трампа зареєструватися та переконувати їх голосувати достроково у так званих ключових штатах – тобто тих, де голосування може визначити результат виборів.

 

Комітетом політичних дій у США називається організація, яка об’єднує донорів, які жертвують кошти на кампанію одного із кандидатів у президенти. Сума пожертвувань до таких комітетів не обмежена.

 

Трамп у разі перемоги обіцяють влаштувати Маска на державну службу. Екс-президент заявив, що у разі перемоги хоче створити “комісію з ефективності держуправління”, завданням якої буде повний фінансовий аудит та аудит ефективності роботи федерального уряду США.

 

Ця комісія, яку і має очолити Маск, після аудиту має надати рекомендації щодо “радикальних реформ”, додав Трамп.

 

Ідею створити подібний орган сам мільярдер запропонував кандидату у президенти під час інтерв’ю на своєму X (Twitter) у серпні. При цьому Маск пообіцяв, що працюватиме безкоштовно.

 

Старший радник передвиборчої кампанії Трампа Браян Х’юз визнав, що в промові екс-президента майже не йшлося про те, як “комісія з ефективності держуправління” могла б працювати.

 

Але він додав, що слова екс-президента є “підтвердженням того, що Трампу подобається ця ідея, і він працюватиме з Маском та іншими, щоб переконатися, що вона буде втілена в життя”.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 + twenty =

Back to top button