Спорт

У Греції розпочинається клубний Кубок Європи з шахів

У чоловічому турнірі заявлено 62 команди, у жіночому – 12. В обох змаганнях зіграють по сім турів, інформує 1NEWS.

У чоловічих командах 6 основних шахістів та двоє запасних, у жіночих – четверо основних та одна запасна. Загальний призовий фонд – 40 000 євро, у чоловічому турнірі – 22 тисячі, 13 – в жіночому і по 500 євро за найкращий результат на своїй шахівниці.

Контроль часу: 90 хвилин на 40 ходів та 30 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на кожний хід, починаючи з першого.

У чоловічих змаганнях немає явного фаворита. Шестеро колективів приблизно рівні за складами. Вони мусять обігравати суперників на старті, а між собою раніше четвертого туру навряд чи зустрінуться. Це команди “Алкалоїд” (Македонія), “Нові Бор” (Чехія), “Олдар Юдру” (Азербайджан), “Мідний вершник” (Росія), “Валеренга” (Норвегія), “Об’єттиво” (Падова, Італія).

За македонців грають Дін Ліжень та Юньчжі (обидва – Китай),  Дмитро Яковенко та Дмитро Андрейкін (обидва – Росія), Павло Ельянов та Юрій Криворучко  (обидва – Україна).

За “Нові Бор” виступлять Давід Навара (Чехія), Пентала Харікрішна та Сантош Відіт (обидва – Індія), Радослав Войташек (Польща).

Уся збірна Азербайджану захищає кольори “Олдару”: Шахріяр Мамедьяров, Теймур Раджабов, Аркадій Найдич та Рауф Мамедов.

За “Мідний вершник” зіграють Петро Свідлер, Микита Вітюгов та Володимир Федосеєв. А норвезьку команду очолить чемпіон світу Магнус Карлсен. Це буде його останній виступ перед матчем за корону з американцем Фабіано Каруаною. Двобій відбудеться в Лондоні у листопаді.

З українців також гратимуть гросмейстери Олександр Сулипа (тренер національної збірної), який виступить за ісландців, та Захар Єфименко, який очолить ізраїльську команду з Беєр-Шеви.

У жінок наші представлені окремим колективом – київської шахової Федерації. За нього зіграють Марія Музичук, Наталія Жукова, Юлія Осьмак, Інна Гапоненко, а також Ольга Бабій. За “Монако” виступить Анна Музичук, за “Югру” – Анна Ушеніна. До речі ці клуби, італійська “Каїсса”, а також фактично збірна Грузії, яка виступає під егідою команди “Нона”, і є головними претендентами на перемогу.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

 

 

 

 

Back to top button