Спорт

Степаненко: Нагадуємо людям по всьому світу, що війна в Україні триває

Степаненко: Нагадуємо людям по всьому світу, що війна в Україні триває

Фото: ФК Шахтар Донецьк
Степаненко просить не забувати про війну в Україні

Півзахисник Шахтаря та збірної України розповів, для чого “гірникам” потрібні благодійні матчі.

Товариський, благодійний матч проти Авіспа Фукуока дуже важливий для Шахтаря, адже в чергове нагадає світові про те, що війна в Україні не скінчилася. Про це перед поєдинком у Японії заявив капітан “гірників” Тарас Степаненко.

Півзахисник також закликав й надалі допомагати Україні у війні проти РФ.

“Дякую Японії, японцям і працівникам ФК Авіспа Фукуока за те, що запросили нас зіграти цю важливу для нашої країни гру, виявили увагу й підтримку до українців від імені японського народу. Ми вдячні бути тут, грати цей матч та мати можливість розповісти світові про те, що відбувається в нашій країні, про те, що нам потрібна підтримка і допомога, щоб бути сильними і закінчити цю війну. Завтра буде чудовий день, хороший футбол, і я думаю, що всім людям, які прийдуть на стадіон, сподобається цей матч.

Щодня на війні в Україні вмирають люди. Учора загинув співробітник Шахтаря Анатолій Грос, який працював на НСК Олімпійський, був волонтером у Shelter Centre Шахтаря у Львові, де допомагав українцям, які приїхали із зони бойових дій. Такі люди, як наш співробітник, гинуть щодня – від ракет, автоматів, російських атак. Звісно, нам дуже важко, ми думаємо про це кожного дня, але кожного дня ми залишаємося з нашою країною. Тож для нас дуже важливо провести цей матч і зібрати гроші, щоб передати їх нашим людям, на благодійність та для допомоги Україні у цій тяжкій ситуації. Звісно, ми дуже раді грати такі матчі, ми робимо все, щоб людям вони сподобалися, та граємо задля благодійної допомоги. І це те, що ми будемо намагатися робити завтра. Це дуже важливо для нас і нашої країни – підтримувати наш народ. Це наш обов’язок як футболістів і громадян України. Іноді я згадую, як почуваються люди, які живуть спокійно. Вони щодня ходять на роботу, до школи, до садочка, насолоджуються життям. І так повинні жити всі люди у світі. Але коли ти усвідомлюєш, що відбувається в твоїй країні, то маєш розповідати про це кожного дня, допоки світ не почує. Це наша місія, наша ціль і наш обов’язок. Допоки не закінчиться війна в Україні, ми відвідуватимемо інші країні і говоритимемо про це, нагадуватимемо світові, що війна в Україні триває, що це важко, що люди гинуть щодня і світ має підтримувати Україну в цій важкій ситуації, щоб захистити інші європейські країни від таких агресорів, як Росія, які вчиняють такі жахливі речі.

Якщо чесно, я навіть не знаю, що люди відчувають і що вони знають про ситуацію в Україні, бо, може, в Японії вам здається, що інтерес зменшився, але в Україні я спостерігаю це кожного дня в новинах, бачу все, що відбувається, я маю застосунок, який повідомляє про повітряні тривоги. Щоночі Росія запускає ракети п’ять-сім разів. Тому я навіть не розумію запитання, бо я не знаю. Я живу в Україні, мої батьки живуть в Україні, у мене дуже високий інтерес. Прикро, якщо зараз люди менш зацікавлені, але я сподіваюся, що вони зрозуміють, що в них є обов’язок зберігати мир у світі, бо це найважливіше. Для мене, для моєї держави, для мого народу важливо працювати, жити та насолоджуватися життям у мирній країні. Ми не розпочинали цю війну, ми жертви в цій війні, тому решта світу має допомогти, щоб підтримати нашу країну, нашу армію.

Я грав на Донбас Арені, це дійсно чудовий стадіон. Один з найкращих у Європі, у світі. Звісно, нам складно через те, що ми не можемо там бути. Це одна з моїх мрій – повернутися на стадіон, провести гру, почути гімн України. Не знаю, буду там як гравець чи як ветеран цього клубу, проте сподіваюся, що найближчим часом Шахтар отримає можливість грати там і насолоджуватися життям, яке було в Донецьку до початку війни в Україні.

Щодо умов проведення тренувань та матчів, то так, це важко, адже, коли чуєш сигнал повітряної тривоги, маєш іти в укриття. Є певний протокол. Іноді важко справлятися з емоціями, бо не знаєш, що може трапитись у наступні хвилини. Але день за днем ти пристосовуєшся до життя в таких умовах, розумієш, що це твій обов’язок – грати у футбол, щоб люди могли жити нормальним життям, дивитися ігри. Звісно, гру можна побачити тільки в трансляції, тому що зараз відвідування стадіонів заборонене. Ми граємо без глядачів, іноді це важко. Хоча ми вже звикли грати за таких умов – в України зараз ось таке життя. Що мене мотивує? Моя країна, моя сім’я та мій обов’язок перед країною. Наші військові мають обов’язок захищати нашу країну, а ми маємо грати в футбол, щоб просто допомагати українцям жити нормальним життям.

Іноді дуже важко грати багато матчів упродовж року. Ми багато подорожуємо, це забирає певні сили. Але, як ви сказали, завтрашня гра дуже важлива, як і співпраця між нашими країнами. Я пам’ятаю, як у Японії 2011 року стався сильний землетрус. І президент нашого клубу виділив 1 мільйон доларів на допомогу японцям. А тепер Японія допомагає українцям збирати кошти на благодійність. У цьому суть футболу – об’єднувати людей, зближувати всіх у світі заради миру й усього хорошого. Тому я вважаю, що дуже важливо проводити такі матчі і в майбутньому. Можливо, коли в Україні настане мир, ми запросимо команду Авіспа Фукуока зіграти в Донецьку чи Києві. Це було б теж чудово. Гарна співпраця, гарна дружба, ми дуже вдячні та з захопленням чекаємо на цю гру. Усе заради футболу й миру”, – цитує Степаненка офіційний сайт Шахтаря.

Нагадаємо, раніше своїми очікуваннями від матчу проти Авіспа Фукуока поділився головний тренер Шахтаря Маріно Пушич.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button