Україна

Саміт миру. Глобальні переговори без РосіїСюжет


Саміт миру. Глобальні переговори без Росії

Перший Глобальний саміт миру пройде 15–16 червня у Швейцарії, Росія не братиме участі у ньому.

На Глобальному саміті миру, який пройде 15–16 червня у Швейцарії лідери десятків країн мають разом обговорити формулу Володимира Зеленського та створити на її основі певний чіткий план досягнення миру, який далі буде надано Москві.
 
Український мирний план
 
З літа 2022 року будь-які контакти між Києвом та Москвою щодо припинення бойових дій зупинилися. Напівформальні переговори досі ведуться виключно з гуманітарних питань – обміну полоненими та тілами загиблих, а також повернення вивезених з України дітей.
 
Лише наприкінці 2022 – на початку 2023 років про власні мирні ініціативи заявляли Китай, Індонезія, Ватикан, група африканських держав під неформальним керівництвом ПАР. У сумі з планами, про існування яких не оголошували публічно, певного моменту кількість таких ініціатив досягла десятка.
 
Український мирний план – формула миру Володимира Зеленського передбачає радіаційну та ядерну безпеку, продовольчу та енергетичну безпеку, звільнення всіх полонених та депортованих (у тому числі українських дітей), виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності та світового порядку, виведення російських військ та припинення бойових дій , Повернення справедливості, протидія екоциду, недопущення ескалації, фіксацію закінчення війни.
 
Серед багатьох західних спостерігачів існує думка, що українська формула миру фактично описує умови капітуляції Росії, а її реалізація не дає Володимиру Путіну можливості закінчити конфлікт, зберігши обличчя. А тому, продовжують вони, план Зеленського є явно нереалізованим.
 
З іншого боку, ця формула цілком зрозуміла в логіці українського суспільства, згідно з якою територіальна цілісність України не є предметом будь-яких переговорів, бо найменший клаптик території країни під контролем Росії є передумовою нової агресії в майбутньому.
 
Офіційна позиція колективного Заходу щодо закінчення війни та мирних переговорів між Україною та Росією полягає в тому, що це Київ має сам вирішити, в який момент сідати за стіл переговорів із Москвою та які умови за цим столом висувати.
 
“Формула миру президента Зеленського – це єдина ініціатива, яка зараз серйозно обговорюється міжнародною спільнотою. Інші ініціативи згадувалися, але зараз вони не є актуальними”, – заявив у жовтні минулого року голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.
 
Що буде на саміті
 
Вже пройшли так звані саміти радників глав держав: у червні 2023 року у Копенгагені, у серпні — у Джидді, у Саудівській Аравії, у жовтні — на Мальті та у лютому 2024 року у швейцарському Давосі.
 
“Алгоритм – винахід нашої команди. На рівні послів обговорюються можливі варіанти (реалізації пунктів “формули миру“), міжнародні робочі групи на їх основі створюють плани дій, на зустрічах радників ці плани завершуються”, — пояснював у грудні минулого року Андрій Єрмак.
 
Найвищим, третім рівнем цього процесу, його кульмінацією має стати проведення Глобального саміту миру — з’їзду лідерів держав, які тією чи іншою мірою підтримують формулу миру Володимира Зеленського.
 
На цьому саміті його учасники повинні ухвалити за основу конкретний мирний план, розроблений на основі формули Зеленського. Потім цей план пунктом за пунктом мають доопрацювати спеціально скликані тематичні робочі групи або конференції. І вже після цього мирний план може бути переданий Росії.
 
Як домовитись без Росії?
 
У Міністерстві закордонних справ Швейцарії заявили, що країна-агресор Росія не запрошена на перше засідання у рамках Глобального саміту миру, але має приєднатися пізніше, оскільки без неї мирний процес є немислимим.
 
Зазначається, що Швейцарія завжди демонструвала відкритість до того, щоб запросити Росію на цей саміт, проте там неодноразово заявляли, зокрема й публічно, що вона не зацікавлена в участі у першому засіданні.
 
“Саміт у Швейцарії має на меті ініціювати мирний процес. Швейцарія переконана, що Росія має бути залучена до цього процесу. Мирний процес без Росії немислимий”, – йдеться у повідомленні.
 
У відомстві також зазначили, що організуючи цей саміт, Швейцарія “здійснює важливий внесок” у підтримку справедливого та міцного миру в Україні та більшої безпеки та стабільності в Європі та світі.
 
“Усі підручники, за якими ми навчалися, кажуть нам, що для того, щоб сісти за стіл переговорів, потрібні дві сторони. Наш підхід виходить із реальності та досвіду, який ми здобули між 2014 та 2022 роками”, — коментує відсутність Росії на саміті міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.
 
За його словами, між 2014 та 2022 роками Україна провела з Росією майже 200 раундів переговорів у різних форматах, за участю посередників та на двосторонньому рівні, проте нічого не спрацювало, а країна-агресор розпочала повномасштабне вторгнення.
 
“Тому ми знаємо, що немає сенсу запрошувати Росію за стіл переговорів, якщо ви не можете гарантувати, що вона діятиме сумлінно”, – сказав Кулеба. Міністр зазначив, що є лише два способи привести Росію до ситуації, коли вона діятиме сумлінно: перший – це успіх України на полі бою, а другий – коаліція країн, які поділяють однакові засади та підходи.
 
Саме тому на саміт не планується запрошувати Росію як учасника. Тому що мета цього саміту – об’єднати країни, які поділяють принципи та підходи, на яких вони будуватимуть подальші дії”, – пояснив він, додавши, що лише після цього Росія може стати частиною переговорів.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button