Події

Підсумки 06.05: Головний удар і операція ГУР


Окупаційна армія Росії не припиняє спроб атакувати позиції ЗСУ на східному фронті; ГУР уразили швидкісний катер росіян в окупованому Криму. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Сирський назвав напрямок головного удару противника

Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський у звʼязку зі складною ситуацією на Сході протягом двох діб працював у частинах, які ведуть оборонні дії на Покровському та Курахівському напрямках, тобто на напрямку головного удару противника. За словами Головнокомандувача ЗСУ, саме тут зосереджені основні ударні сили ворога, який намагається прорвати оборону українських військ та, розвиваючи успіх, вийти до великих населених пунктів Курахове та Покровськ.

Зеленський вніс до Ради законопроєкти щодо продовження воєнного стану і мобілізації

У Верховній Раді зареєстровані проєкти законів “Про продовження строку дії воєнного стану в Україні” та “Про продовження строку проведення загальної мобілізації”. Ініціатором законопроєктів про продовження воєнного стану й мобілізації є президент України Володимир Зеленський. Воєнний стан Президент теж пропонує продовжити на 90 діб з 14 травня 2024 року.

Дрон військової розвідки знищив швидкісний катер росіян в окупованому Криму

Внаслідок операції підрозділу ГУР МО України Group 13 ударним морським дроном Magura V5 знищено швидкісний катер російських загарбників у тимчасово окупованому Криму.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що російський швидкісний катер проєкту 12150 Мангуст, знищений українськими силами в бухті Вузька. За словами Юсова, катер знищено разом із БК і озброєнням, яке було на борту.

Ворог вдарив по енергетиці Сумщини

Ворог завдав у ніч перед 6 травня авіаційних ударів по енергетичній системі Сумщини. Внаслідок атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів. Об’єкти критичної інфраструктури довелося підключити до аварійних джерел живлення.

Російські військові з артилерії обстріляла селище Угроїди Сумської області

В результаті поранено одного чоловіка 1944 року народження. Також мінно-вибухові травми отримали двоє хлопчиків 2009 та 2010 року народження.

В Естонії стартують військові навчання за участю 15 країн

В Естонії стартували масштабні військові навчання Весняний шторм, які до 17 травня триватимуть у західній частині країни і на островах. Цьогоріч Весняний шторм вперше залучає і місцеве населення до навчань з підвищення обізнаності про небезпеки. Жителі отримають SMS-повідомлення з інструкцією сховатися в укриттях.

Суддя з Польщі попросив притулку в Білорусі

Суддя воєводського адміністративного суду Варшави Томаш Шмідт приїхав у Мінськ і під час брифінгу заявив, що хоче залишитися у Білорусі і проситиме про політичний притулок, оскільки не згоден з політикою своєї країни. Він назвав Білорусь “країною з великим потенціалом” і заявив, що в ній “дуже мудрий керівник”.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив журналістам, що інформація про суддю-перебіжчика Шмідта шокувала його, а міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив, що чекатиме звіту від служб у цій справі, і що попередні дії судді Шмідта мають бути розслідувані.

Паспортний сервіс відновив видачу документів за кордоном

Закордонні підрозділи паспортного сервісу відновили видачу готових документів, але в тестовому режимі. Видача документів буде відбуватися в першу чергу соціально вразливим категоріям громадян та після повторного отримання SMS повідомлення про готовність паспортів для видачі.

В прикордонній річці Тиса виявлено тіла шістьох чоловіків

Чотири тіла було виявлено на українській стороні, два тіла – на румунській стороні. Деякі з витягнутих тіл тривалий час провели у гірській річці, на це вказує стан у якому вони перебувають. Одному із загиблих не так давно виповнилося тільки 20 років.

Німеччина відкликала свого посла з Росії 

Німеччина відкликала свого посла з Росії для консультацій після того, як Берлін звинуватив Москву в кібератаках на оборонні та аерокосмічні компанії та партію влади. Звинувачення Берліна пролунали на тлі підвищеної тривоги в Європі через російських хакерів і шпигунів, які активізувались після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та напередодні виборів до Європарламенту.

Росія погрожує ударами по військовим об’єктам Великої Британії

Міністерство закордонних справ Росії викликало посла Великої Британії Найджела Кейсі, після чого розродилось погрозами в бік Лондона через його рішення дозволити Україні завдавати ударів по російській території британською зброєю. Відомство Сергія Лаврова заявило, що Британія стала “де-факто” стороною “конфлікту” в Україні, визнавши право Києва використовувати британську зброю для ударів по Росії. Воно назвало це “свідченням серйозної ескалації”.

Найджела Кейсі попередили, що відповіддю на українські удари із застосуванням британської зброї по території Росії можуть стати будь-які військові об’єкти і техніка Великої Британії на території України та за її межами.

У Чернігові стався вибух у банку

У Чернігові стався вибух у приміщенні банку. Внаслідок вибуху сталася пожежа, будівля пошкоджена. На місці події працювали рятувальники, вибухотехніки та поліція.

Світові ціни на каву сорту робуста зросли до найвищого за останні 45 років

У квітні ціна на таку каву підвищилася на 16,8% – до $1,93 за фунт, а ціни на інші сорти кави зросли на 14,8-17,8%. Зазначається, що на зростання цін вплинули побоювання через зниження урожаю у В’єтнамі, який є найбільшим виробником кави сорту робуста.

В Японії знайшли аніме-фільм, створений близько століття тому

Німий фільм був знятий близько 1923 року. Він був знайдений серед речей покійного завзятого кіномана. У фільмі зображена дитина, яка їсть за допомогою ножа та виделки. Також показано, як інша дитина їсть щось, дістаючи з пакета. Фільм під назвою Здоров’я зубів, який триває 8,5 хвилини, був знятий як освітній фільм, покликаний підвищити обізнаність про профілактику карієсу.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

11 + 9 =

Back to top button