Події

Заступниця Генпрокурора Вікторія Літвінова про три роки роботи Спеціалізован…

Заступниця Генпрокурора Вікторія Літвінова про три роки роботи Спеціалізованої екологічної прокуратури:

????Ще жодна країна у світі не розслідувала воєнні злочинипроти довкілля у таких масштабах. Наше завдання – виявлення та належне розслідування фактів, що мають ознаки воєнних злочинів, внаслідок яких постраждала природа. А також робота над тим, щоб російські воєнні злочинці понесли відповідальність за кожен вчинений воєнний злочин, яким спричинено шкоду навколишньому природному середовищу.

????За три роки роботи спеціалізованих екологічних прокуратур:

Упродовж останніх років до 8-9 тис зросла кількість внесених до ЄРДР повідомлень про факти порушення екологічного законодавства. До створення екологічних прокуратур щорічно до ЄРДР вносилося по 6 тис тис таких повідомлень.

Кількість направлених до суду обвинувальних актів у 2020 році становила 1,4 тис, натомість у 2023 вже на третину більше – 1,9 тис.

Майже вчетверо зросла сума встановлених збитків – із 600 млн грн до 2,36 млрд грн.

Вже цього року до суду скеровано понад 700 кримінальних проваджень, а встановлена сума збитків перевищила 8,7 млрд грн, що майже у 15 разів більше, ніж за весь 2020 рік.

Тенденція до зростання спостерігається і щодо вироків, яких у 2023 році судами винесено понад 1100 вироків. І це на 37% більше, ніж до створення екологічних прокуратур (2020 рік – 811).

Лише за два останні роки у державну власність прокурорами повернуто та попереджено незаконне використання майже 44 тис га земель природоохоронного призначення, з яких 35 тис – заповідних.

Викрито систематичні випадки протиправного надання надр у користування без аукціонів.

????Переглянути конференцію можна за посиланням.

Video is too big

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 − seventeen =

Back to top button