Події

Яхта екснардепа «ОПЗЖ» перебуває під безстроковим арештом Прокурори Офісу Г…

Яхта екснардепа «ОПЗЖ» перебуває під безстроковим арештом

????Прокурори Офісу Генерального прокурора спільно з Міністерством закордонних справ продовжують вживати заходів для конфіскації та реалізації активу, що належить колишньому народному депутату, співзасновнику політичної партії «ОПЗЖ» — дороговартісної яхти «Royal Romance».

????На сьогодні яхта перебуває під арештом у двох провадженнях щодо вказаного екснардепа.

????З 2022 року у суді розглядається обвинувальний акт за фактами державної зради та порушення колишнім нардепом законів і звичаїв війни. Завершено досудове розслідування у ще одному провадженні — за фактами сприяння діяльності терористичним організаціям «л/днр».

????Також спільними зусиллями Офісу Генерального прокурора, МЗС та завдяки зібраній СБУ та ДБР доказовій базі, інституціям та уповноваженим особам ЄС було передано інформацію, необхідну для ухвалення рішення про накладення санкцій на активи екснардепа, включно з яхтою «Royal Romance».

????Як наслідок, Європейським Союзом 27 травня 2024 року впровадженні персональні санкції щодо підозрюваного та його дружини. Наразі яхта «Royal Romance» перебуває під арештом на основі безстрокових санкцій — затримана у порту м. Трогір (Хорватія) згідно з рішенням Постійно діючої санкційної групи і не може залишити територію ЄС. Триває спільна робота з українським МЗС та міжнародними партнерами щодо напрацювання механізму її конфіскації та реалізації.

????Нагадаємо, у квітні 2022 року прокурори та слідчі у співпраці з партнерами зі США розшукали цю яхту та здобули докази, що вона належить згаданому фігуранту. 23 травня 2022 року Окружний суд м. Спліт (Хорватія) на виконання запиту Офісу Генпрокурора про міжнародну правову допомогу ухвалив рішення про накладення арешту на це судно на максимально можливий строк, передбачений законодавством Хорватії — 2 роки. Завдяки ефективній співпраці Офісу Генпрокурора з компетентними органами Хорватії яхта утримувалася ще протягом місяця.

????Офіс Генерального прокурора протягом усього терміну арешту докладав зусиль для розробки механізмів, які б дозволили АРМА реалізувати майно, яке знаходиться за кордоном.

????Зокрема Офіс Генпрокурора спільно з Кабінетом Міністрів України у травні 2023 року напрацював проєкт змін до відповідних нормативно-правових актів. Однак, нове керівництво АРМА допустило зволікання в цьому процесі. АРМА не змогло досягнути консолідованої позиції щодо цих змін до листопада 2023 року, а остаточне рішення було ухвалено лише у лютому 2024 року. Тобто за три місяці до завершення максимально можливого за Хорватським законодавством строку арешту яхти. Лише 20 березня 2024 року, майже через 2 роки після арешту, АРМА розпочала процедуру реалізації яхти.

????Розуміючи, що терміни спливають, Офіс Генпрокурора ініціював процес арешту цього активу за допомогою санкційних механізмів ЄС з метою недопущення виходу яхти з акваторії Хорватії та для забезпечення можливості її подальшої конфіскації та реалізації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 − two =

Back to top button