Події

Від Гостомеля до Криму: бойовий шлях спецпідрозділу «Тимура» ГУР МО України …

???? Від Гостомеля до Криму: бойовий шлях спецпідрозділу «Тимура» ГУР МО України

???? У межах циклу публікацій про бойові підрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України видання NV публікує черговий матеріал ― історію спецпідрозділу «Тимура».

???? Про здійснені «тимурівцями» важливі та знакові операції розповів Леван ― заступник командира спецпідрозділу з бойової роботи .

???? За його словами, підрозділ «Тимура», названий іменем командира, виник на початку повномасштабного вторгнення росії та налічував декілька десятків бійців ― військових з бойовим досвідом, колишніх співробітників різних українських спецслужб.

⚔️ У перші дні великої війни розвідники разом із нацгвардійцями брали участь у важкому бою за Гостомельський аеродром, який Леван охарактеризував як «абсолютно відчайдушний, емоційний, але дуже ефективний».

«Хочу виділити одного хлопця, солдата-строковика. Тримаємо позиції вже в будівлі [аеропорту], один командир заходить і каже: «Хто з гранатомета працює?». Він зголосився. Виходимо. Він раз — і вразив [російський вертоліт] Мі-8 із гранатомета», — розповів офіцер воєнної розвідки України.

???? Згодом до лав «тимурівців» почали вступати добровольці, і нині спецпідрозділ налічує вже декілька сотень осіб.
Спецпідрозділ «Тимура» — універсальний: його воїни виконують складні операції зі знищення стратегічно важливих об’єктів та командних пунктів у тилу противника, а також беруть участь у боях на лінії фронту, зокрема на сході України.

???? Серед знакових місій воєнних розвідників — участь у звільненні острова Зміїний, а також зухвалі морські рейди в тимчасово окупований Крим у серпні та жовтні 2023 року.

✔️ Тимур та Леван довго працювали над планом операції, яка отримала кодову назву «Пробудження сили».

«Ми неодноразово обговорювали цю операцію з нашими [західними] партнерами, які були досить песимістично налаштовані щодо успіху подібної операції. Але ми зуміли адаптувати ті плавзасоби, які мали [надувні човни з моторами], щоб виходити на них у відкрите море. У нас була розрахована вся операція, і на 80% ми були готові до будь-яких викликів. Решта 20% ― непередбачувані обставини», — розказав Леван.

❗️ Розвідник наголосив, що успіх операції в умовах сучасної війни значною мірою залежить від технологічної складової, зокрема — аеророзвідки та ударних дронів.

«Нам доводиться адаптуватися до цих реалій», — додав офіцер ГУР МО України.

☝️ Леван зауважив, що українські спецпідрозділи зараз вийшли на вищий рівень ефективності, ніж будь-які інші аналогічні структури у світі, тому що вони відпрацьовують найзухваліші операції.

«Навіть мої ізраїльські колеги дзвонили, казали, що скоро приїжджатимуть до нас на навчання. Це абсолютно інша війна, про яку ще не написано в підручниках», — завершив розвідник.

ГУР в інших соціальних мережах:
????Facebook ????YouTube ???? Viber ????Instagram ????Twitter ???? TikTok

Back to top button