Події

Судитимуть учасника міжнародної хакерської групи, яка атакувала провідні комп…

Судитимуть учасника міжнародної хакерської групи, яка атакувала провідні компанії країн Європи та США

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт по одному з епізодів у кримінальному провадженні щодо хакерської діяльності організованої злочинної групи.

Спільним з компетентними органами Королівства Норвегії та Французької Республіки розслідуванням встановлено, що хакери атакували норвезьку металургійну компанію, використовуючи розроблене шкідливе програмне забезпечення.

Насамперед вони зламували облікові записи працівників підприємства, використовуючи інформацію з відкритих джерел та методи соціальної інженерії. З привласнених акаунтів хакери розповсюджували шкідливий програмний код у корпоративній екосистемі. У такий спосіб отримували доступ до серверів та викрадали з них інформацію.

Після цього дані на комп’ютерах жертви зашифровувалися і ставали непридатними для використання. За дешифрування інформації члени міжнародної хакерської групи вимагали мільйонні виплати у криптовалюті.

Використовуючи програму-вимагач, вони заблокували сервери підприємства та вимагали за дешифрування вірусу 2500 біткоїнів, що еквівалентно 348 млн грн.

Сума завданої підприємству майнової шкоди через тимчасове зупинення його діяльності дорівнює 8,9 млн євро.

Досудове розслідування здійснювалося за участі слідчих ГСУ Нацполіції України та оперативного супроводу Департаменту кіберполіції (ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 361-1, ч. 4 ст. 189 КК України).

Ще двох учасників хакерської групи оголошено в державний та міжнародний розшук.

Загалом в рамках кримінального провадження розслідуються факти атак хакерської групи на компанії у Франції, Норвегії, Німеччині, Нідерландах, Канади та США, починаючи з 2018 року.

За кілька років злочинної діяльності вони зашифрували понад 1000 серверів світових підприємств та спричинили збитків на суму в понад 3 млрд грн в перерахунку на національну валюту.

Розслідування проводилось за участі іноземних колег об’єднаної слідчої групи JIT з Норвегії, Нідерландів та Франції, а також правоохоронців з Німеччини та Федерального бюро розслідувань США, спеціалістів з Європолу та Євроюсту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 − seventeen =

Back to top button