Події

СБУ викрила ще двох колаборанток, які проводили фейкові референдуми рф на півд…

СБУ викрила ще двох колаборанток, які проводили фейкові референдуми рф на півдні та сході України

Служба безпеки викрила ще двох колаборанток, які на початку повномасштабної війни співпрацювали з рф у Харківській та Херсонській областях.

Обидві зловмисниці займалися підготовкою псевдореферендумів росії щодо «приєднання» східного та південного регіонів України до складу росії.

Однією із фігуранток виявилася колишня продавчиня з правобережжя Херсонщини.

Після захоплення Бериславського району жінка влаштувалася до окупаційного «виборчкому», який рашисти обладнали на території громади.

Там вона займалася «бюлетенями» і у супроводі військових рф обходила двори, де збирала «голоси».

У разі відмови поставити підпис на підтримку кремля – погрожувала переслідуванням з боку окупантів.

Після звільнення правобережжя регіону колаборантка втекла на Хмельниччину, де переховувалася від правосуддя під виглядом переселенки.

Співробітники СБУ розшукали зловмисницю та повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Затримана знаходиться під вартою. Їй загрожує до 10 років тюрми.

Інша фігурантка – секретарка старости однієї із сільрад Куп’янського району Харківщини. Під час тимчасової окупації громади вона влаштувалася до місцевої окупаційної адміністрації рф.

Там вона збирала паспортні дані односельчан, щоб потім використати їх для проведення фейкового плебісциту на захопленій тоді частині території регіону.

Після деокупації селища фігурантка намагалася «залягти на дно», але правоохоронці встановили її місцезнаходження та повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Харківській, Херсонській та Хмельницькій областях спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури, а також Куп’янської окружної прокуратури Харківської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × two =

Back to top button