Україна

В Україні кожна друга відкрита справа про порноконтент стосується дітей


В Україні кожна друга відкрита справа про порноконтент стосується дітей

Протягом семи місяців 2024 року в Україні відкрили понад 2,3 тисячі кримінальних справ за порнографію. Кожна друга з них стосується контенту з дітьми.

З початку року в Україні зафіксували понад 2,3 тисячі кримінальних справ за порнографію. Водночас кількість справ за дитячу порнографію вже третій рік поспіль перевищує кількість проваджень за дорослий контент. Про це повідомляє Опендатабот у середу, 28 серпня.

Зауважується, що проваджень більшає загалом: за дорослий контент вже відкрито на 27% справ більше, ніж за весь минулий рік.

Зокрема мова про 1145 кримінальних проваджень за ст 301 ККУ “Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів” та 1198 проваджень за статтею 301-1, що стосується дитячої порнографії.

 

У звітах ГПУ ці дві статті почали розділяти з 2022 року.

Цьогоріч до суду надійшло 68% справ, що стосуються порноконтенту з дорослими. Проти періоду торік, до суду надходило 72,5% таких справ.

Статистика по контенту з дітьми інша: до суду дійшло лише 57% справ за ст.301-1. У відповідний період минулоріч до суду надходило 69% подібних справ.

Водночас від початку року було закрито 21 справу за доросле порно та 25 справ за дитячу порнографію.

 

Наразі у держави немає чіткого розуміння, що саме вважається “розповсюдженням” порнографії, а стаття не вбачає різниці між власним нюдсом партнеру та комерційним сексуальним контентом.

Торік зареєстрували законопроєкт № 9623 про часткову декриміналізацію порнографії – зокрема, у сфері дорослого контенту. Проте відтоді жодних зрушень по законопроекту не сталося.

“Декриміналізація дорослої добровільної порнографії зекономить бюджетні кошти та забезпечить додаткові надходження до держбюджету завдяки податкам, водночас допоможе зменшити корупцію в правоохоронних органах. Це також вивільнить час правоохоронців на боротьбу з реальними злочинами – зокрема, на справи щодо розповсюдження дитячої порнографії, – зауважив керівник сектору ICT у Офісі ефективного регулювання BRDO Ігор Самоходський.

Нагадаємо, раніше депутати збирали підписи під законопроєктом про декриміналізацію порнографічного контенту. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twenty + four =

Back to top button