Події

Прокурори на захисті державних інтересів: прокурори Харківщини повертають д…

Прокурори на захисті державних інтересів: прокурори Харківщини повертають державі землі історико-культурного призначення

Органи прокуратури Харківської області постійно приділяють увагу питанню збереження об’єктів культурної спадщини. У 2024 році подано 10 позовів щодо земель історико-культурного призначення загальною площею 67 га. За цей період судами вже задоволено 7 позовів цієї категорії щодо земель археології площею 92 га.

▫️Прокурори встановили, що у 1972 році рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради взято на державний облік об’єкт культурної спадщини – пам’ятку археології городище «Шеєрманівське» («Люботинське»). Культурний шар памʼятки, площа якої складає 5,5 га, містить артефакти ранньої залізної доби.

Проте у 2004 році цю земельну ділянку незаконно відведено в оренду приватному товариству для ведення товарного сільськогосподарського виробництва всупереч її цільовому призначенню. Крім того, у 2020 році спірну земельну ділянку протиправно передано з державної у комунальну власність.

Це порушення стало підставою для звернення прокурора до суду. Рішенням Господарського суду Харківської області прокуратурі відмовлено у позові. Харківська обласна прокуратура не погодилась з рішенням та оскаржила його в апеляційному порядку. Постановою Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу прокурора задоволено.

▫️У 2011 році наказом Міністерства культури України пам’ятку археології «Поселення Валки-ІХ» внесено до Реєстру за категорією місцевого значення. Пам’ятка археології належить до черняхівської культури ІІІ-V століття, її площа сягає майже 9 га.

У 2015-2016 роках в порушення законодавства фізичним особам передано у приватну власність земельні ділянки загальною площею понад 11 га для ведення особистого селянського господарства, що частково знаходяться в межах пам’ятки археології. Прокурори звернулись до суду з позовними заявами про повернення цих земель державі, які були задоволені. Наразі одне з рішень щодо ділянки площею 5,5 га набуло законної сили та реально виконано.

Video is too big

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen − seven =

Back to top button