Події

Прокурори на захисті державних інтересів: Прокуратура Дніпропетровщини пов…

Прокурори на захисті державних інтересів: Прокуратура Дніпропетровщини повертає у власність громади острів у Самарській затоці

????Коментують: заступник відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин Дніпропетровської обласної прокуратури Костянтин Буршаєвський, начальник відділу ведення водного кадастру та техногенно-екологічної безпеки Регіонального офісу водних ресурсів в області Олексій Приймачук.

????Органи прокуратури активно використовують представницькі повноваження щодо захисту земель водного фонду. Його збереження є особливо важливим як для регіону, так і для всієї держави з огляду на спустошення Каховського водосховища.

????Дніпропетровська обласна прокуратура виявила факти незаконної безоплатної передачі у приватну власність громадян земельних ділянок у Самарській затоці Дніпровського водосховища. Землі надані для ведення особистого селянського господарства.

????Самарська затока — озеро, яке знаходиться в межах Новомосковського і Дніпровського районів області. Воно є частиною Дніпровського водосховища, яке утворилося в результаті затоплення заплави та річки Самара. Площа водного дзеркала становить 50 км кв.

????Незатоплені ж ділянки тераси утворили острови та півострови. Ці землі з усіх сторін оточені водою та не мають жодного сполучення з береговою лінією. Вони мають особливий статус – на них заборонено діяльність, що негативно впливає або може вплинути на їх стан.

????На цих землях заборонено здійснення розорювання, їх забудову, садівництво та городництво. Законом взагалі не передбачена можливість їх передачі у приватну власність.

????Органи прокуратури відреагували на цю ситуацію. До суду прокуратура пред’явила 30 позовів про повернення Піщанській територіальній громаді 60 га земель та вартістю 992 млн грн.

⚖️Наразі судом 17 позовів задоволено, у решті – триває судовий розгляд.

Video is too big

Back to top button