Події

Прокурори на захисті державних інтересів: На Закарпатті прокуратура поверта…

Прокурори на захисті державних інтересів: На Закарпатті прокуратура повертає громаді більше 70 земельних ділянок водного фонду в рекреаційній зоні

???? Коментують: керівник Берегівської окружної прокуратури Закарпатської області Денис Гіряк та перший заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області Василь Попович.

????Органи прокуратури на Закарпатті продовжують активно використовувати представницькі повноваження для повернення громаді більше 70 земельних ділянок навколо ставка в селі Великі Береги Берегівського району.

????Загальна площа земель водного фонду в межах заявлених позовів становить понад 5 га.

????Прокурори встановили, що у 2011-2015 роках Великоберезька сільська рада прийняла десятки рішень про передачу ділянок у приватну власність для ведення особистого селянського господарства. Хоча це повністю суперечило приписам законодавства.

????Водні об’єкти та землі водного фонду є національним багатством України, а тому їх збереження – одне з першочергових завдань прокурорів, які стоять на захисті державних інтересів. Закарпаття – край, що славиться своїм рекреаційним потенціалом, тож для суспільства важливо зберегти вільний доступ до водойм, адже це гарантовано законодавством.

????Варто зазначити, що водойма живиться, зокрема, і за рахунок підземних вод. А засадження сільгоспкультурами земель прибережної захисної смуги – це ризик ймовірного забруднення озера та водоносних горизонтів токсичними речовинами, що використовуються при їх обробці.

????Також завдяки реагуванню прокуратури унеможливлено потенційну забудову ділянок навколо ставка.

????Задля поновлення інтересів держави Берегівська окружна прокуратура звернулася до суду про визнання незаконними та скасування рішень сільради. Громадян зобов’язано повернути землі до комунальної власності.

????Наразі за 50 позовами прокурорів у розпорядження громади з протиправного користування повернуто переважну частину земель навколо ставка – 3,95 га.

????Ще 13 позовних заяв наразі розглядаються судами.

Video is too big

Back to top button