Події

Про що думав видатний художник Ілля Ріпин незадовго до своєї смерті у Фінлян…

????  Про що думав видатний художник Ілля Ріпин незадовго до своєї смерті у Фінляндії 1930 року, у дуже поважному віці? Дивовижно, але ми знаємо, що думав він про Україну, що у своїх спогадах повертався в рідні місця, що мріяв про Запорозьку Вольницю. Тож зовсім не дивно, що останньою його живописною роботою є картина «Гопак», відомий пізній шедевр Іллі Ріпина, полотно неймовірної сили та експресії, яке цілковито змінює однобоке ставлення до цього видатного митця винятково як до реаліста. 

????  Так, його «Запорожці» іконічні та невимовно сильні. Але й «Гопак» – не слабша робота, яка страшенно муляє росіянським мистецтвознавцям, оскільки свідчить про винятковий інтерес Ріпина саме до України. Художник ніби заповідав: саме Україна мені важлива, Україна демократична, республіканська – Запорозька. І саме тому московити так багато брешуть у контексті цієї картини. 

????  Про цю їхню брехню ми також трохи поговоримо, а головне – розповімо про те, як «Гопак», останнє захоплення літнього майстра, розбиває уявлення про творчість Іллі Ріпина як російського митця. Тож дивіться про це докладно в черговому сюжеті авторського блогу «РОЗКУЛЬТУРЕННЯ», який веде на каналі Центр дослідження мордоRU соціолог культури Богдан-Олег Горобчук.
 
????????Випуск за посиланням: https://youtu.be/OuJKy1q73tg?si=t1dR_WV-q_5pcr6I
 
Підписуйся на соцмережі «Центру дослідження мордоRU»:
 
????YouTube
 
????Instagram
 
????TikTok
 
Приєднуйся, підписуйся, дивись і коментуй: буде цікаво та яскраво!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × 5 =

Back to top button