Події

Підсумки 15.02: Боєприпаси Києву та санкції для РФ


Війна в Україні вичерпує запаси боєприпасів у союзників; Країнам ЄС пропонують затвердити нові санкції проти РФ. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

США уклали контракти на виробництво боєприпасів для України на $522 млн

Армія США оголосила, що замовила двом компаніям з виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів на суму $522 млн. Замовлення були передані Northrop Grumman Systems Corp. та Global Military Products Inc. на тлі побоювань, що Україна швидко виснажує запаси артилерійських снарядів із США та інших союзників. Постачання нових боєприпасів планується розпочати у березні цього року, йдеться у повідомленні Армії США.

Єврокомісія офіційно запропонувала 10-й пакет санкцій проти Росії

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн представила десятий пакет санкцій проти Росії. Вона каже, що обмеження стосуватимуться найважливіших технологій та промислових товарів більш ніж на 11 мільярдів євро. Єврокомісія також пропонує заборонити компаніям із третіх країн постачати до РФ товари подвійного призначення. Також ЄС стежитиме за олігархами, які намагаються приховати чи продати свої активи, щоб уникнути санкцій.

Росія залучила до 97% своєї армії до війни проти України

Нині 97% російської армії залучено до війни проти України. Таку оцінку зробив міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес. Він наголосив, що те, як воює армія РФ, намагаючись просуватися вперед, вона робить за рахунок людських ресурсів, а “рівень виснаження майже як у Першу світову війну, і показники успіху вимірюються метрами, а не кілометрами”. Міністр оборони Британії вважає, що у російських лідерів або “прогалина в реальності”, або вони “не поважають життя своїх людей”.

Росіяни вдарили по Покровську, розваливши п’ятиповерхівку

Російські окупанти завдали удару Покровську, вцілили до п’ятиповерхового будинку. При цьому загинуло двоє людей, поранено 11. Також під час удару пошкоджено три магазини та вісім автомобілів.

У ЄС створили робочу групу з питань передачі російських активів Україні

Комітет постійних представників Євросоюзу ухвалив рішення про створення спеціальної робочої групи для вивчення можливостей передачі Україні заарештованих чи заморожених активів Росії до ЄС. Робоча група вивчить європейські закони та світові нормативні акти для пошуку можливості передачі російських коштів із банків ЄС Україні.

НАТО разом зі Швецією та Фінляндією запускає найбільший в історії Альянсу космічний проект

Ініціатива отримала назву Постійне спостереження Альянсу з космосу (APSS) і полягатиме у створенні віртуального угруповання – Aquila з комерційних та державних супутників. Це допоможе країнам-членам Альянсу спростити збір, обмін та аналіз даних між союзниками по НАТО та командною структурою НАТО, забезпечуючи при цьому економію коштів.

Єнс Столтенберг підтримав Україну на шляху до НАТО

Північноатланічний альянс готовий до членства України після її перемоги у війні, яку розв’язала Росія. Перемога, а відповідно і гарантування збереження України як суверенної незалежної держави, є єдиною можливістю інтегрувати країну та повністю включити її до євроатлантичної спільноти.

Міністр оборони не пішов у відставку

Президент України Володимир Зеленський попросив міністра оборони Олексія Резнікова залишитися на посаді. У зв’язку з цим не було раніше анонсованої відставки. За словами глави відомства, він планує залишитись на посаді міністра оборони в найближчі місяці.

Верховний Суд підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам

Велика палата Верховного суду задовольнила касаційні скарги держави та закрила провадження у справі за позовом колишнього міноритарного акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета. Це унеможливлює повернення націоналізованого в 2016 році ПриватБанку його колишнім власникам.

Узгоджено пакет допомоги для України на 226 млн євро від європейських країн

Допомогу Україна отримає від новоствореного Міжнародного фонду для України (IFU). Британія, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Данія, Ісландія та Литва зробили колективний внесок у фонд на загальну суму понад 520 мільйонів фунтів стерлінгів.

Війна позначилася на здоров’ї українців

Понад половина українців втратили здоров’я з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Найчастіше про погіршення заявляють жителі територій зони бойових дій, люди старшого покоління і меншого достатку, жінки, люди, які вимушені залишили свої будинки, а також поранені або ті, що втратили в результаті війни своїх близьких.

Житло кожного десятого громадянина України пошкоджено чи зруйновано

Серед мешканців зони бойових дій 9% зазначили, що їхні будинки зруйновано, 20% – частково пошкоджено. На деокупованих територіях зруйновано житло у 5% опитаних, частково пошкоджено – 14%, пошкоджено, але вже відремонтовано – 5%.

В ООН заявили про необхідність надання додаткової суми для виживання українців

Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГД ООН) та Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) заявило про необхідність виділити $5,6 млрд для надання допомоги мільйонам людей, які постраждали від повномасштабної російської агресії проти України. Так, за Планом гуманітарного реагування для України, що об’єднує понад 650 партнерів, переважно українських організацій, для того, щоб забезпечити 11,1 млн осіб продуктами, медичною, грошовою та іншою життєво необхідною підтримкою, потрібно $3,9 млрд. Для плану реагування для допомоги біженцям із України потрібно залучити 1,7 млрд доларів.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button