Події

Підсумки 14.11: Допомога ФРН і страйк перевізників


Уряд Німеччини надав Україні новий пакет військової допомоги; Польські перевізники вже вісім днів протестують перед прикордонними переходами з Україною. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги

Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійшли танки Leopard, броньований транспорт, снаряди, транспорт швидкої допомоги. Окрім того, Україна отримала понад тисячу снарядів калібру 155 мм; півтора мільйона патронів до пістолетів; 10 безпілотників-розвідників VECTOR (раніше передано 132); 14 наземних оглядових РЛС GO12 (загалом передано 46) і 10 тис. спеціальних окулярів. Кілька днів тому німецький міністр оборони Борис Пісторіус натякнув, що його країна подвоїть військову допомогу Україні на 2024 рік до 8 млрд євро.

Уряд України уклав із німецьким концерном Rheinmetall контракт на постачання танків

Німецький зброєбудівний концерн Rheinmetall планує у 2024 році поставити Україні 25 основних бойових танків Leopard 1A5 на замовлення Німеччини.  За повідомленням концерну, український уряд уклав з Rheinmetall контракт на постачання систем Leopard 1. Угода охоплює 25 основних бойових танків Leopard 1A5, п’ять броньованих ремонтно-евакуаційних машин (Bergepanzer 2) і два навчальні танки. Замовлення, яке фінансує Німеччина і яке становить двозначну суму в мільйони євро, також охоплює навчання, логістику, запчастини, технічне обслуговування та інші допоміжні послуги.

Триває страйк польських перевізників

Україна й Польща провели переговори на кордоні з метою розблокувати пункти пропуску для вантажного транспорту, які практично не працюють через страйк польських перевізників. Поки що вони ні до чого не призвели, страйкарі не відмовляються від своїх вимог. У переговорах взяли участь польські протестувальники, представники Люблінського і Підкарпатського воєводств і Міністерства інфраструктури, митних та прикордонних служб України й Польщі, представники перевізників з боку України. Ключова вимога – люди, які протестують, хочуть повернути дозволи між Україною й Польщею для вантажних перевезень.  

Черги на в’їзд перед заблокованими пунктами пропуску на українсько-польському кордоні сягають 40 км. Ситуація із водіями, які застрягли на кордоні, серйозна – їм бракує води, їжі, немає санітарних умов, а деякі автомобілі не мають пального.

Авіація ЗСУ 10 раз ударила по військах РФ

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також протиповітряною обороною знищено два ударних БпЛА Shahed-136/131 та одну керовану авіаційну ракету Х-59. Підрозділи ракетних військ уразили шість районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління, 17 артилерійських засобів, три засоби протиповітряної оборони та складу паливно-мастильних матеріалів противника

Ракетний удар по нагородженню 128-ї бригади – Умєров оголосив результати перевірки

Міноборони оголосило про результати перевірки обставин ракетного удару РФ по бійцях 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади під час нагородження, заявив глава відомства Рустем Умєров. За його словами, були проігноровані правила маскування, військових попередили про дрон-розвідник окупантів, не було вжито “жодних централізованих безпекових заходів” під час ракетної небезпеки. Слідство у цій справі продовжується. За словами міністра, усі, хто винен в цій трагедії, понесуть передбачене законом покарання.

Україна повернула з окупації чотирьох дітей з сім’ями

Українська організація Save Ukraine змогла повернути з тимчасово окупованих територій чотирьох дітей разом з їхніми сім’ями. Українці розповіли, як над ними знущалися в окупації. Вони перебувають у безпеці. Вони пройдуть психологічне відновлення.

Студенти вимагали звільнити Ірину Фаріон з посади викладача університету

Студенти Львівської політехніки (ЛП) мітингували під головним корпусу університету. Учні вишу вимагали, що ректорат звільнив викладачку Ірину Фаріон на тлі серії скандалів, пов’язаних з нею. 

Університетська комісія, яка була скликана ректоратом Національного університету Львівська політехніка, вирішила, що Ірина Фаріон лишається на посаді виклстудадача кафедри української мови принаймні до 23 листопада. Тоді буде зібрана комісія і буде винесено рішення.

У Німеччині в 2023 році значно зросла кількість нападів на біженців та прохачів притулку

За перші дев’ять місяців поточного року вчинено 1515 таких правопорушень, тобто більше ніж за весь попередній рік (1371 напад). За словами депутата від Лівої партії Клари Бюнгер, причиною зростання таких злочинів є нинішні дебати у Німеччині щодо зміни міграційного законодавства. 

Туреччина звинуватила ізраїльського прем’єра Нетаньягу в геноциді

Турецькі правозахисники та колишній депутат від правлячої партії подали позов проти прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу до Міністерства юстиції для подальшого направлення у Міжнародний кримінальний суд. Нетаньягу звинувачують у “геноциді та злочинах проти людяності” у Секторі Газа.

Фірташ викупив частку Льовочкіна і змінив керівництво Інтера

Бізнесмен Дмитро Фірташ у липні 2023 року викупив частку Сергія Льовочкіна в ПрАТ “Телеканал Інтер”, а в листопаді змінив керівництво компанії. Раніше Льовочкін був міноритарієм Інтера, маючи 20% у кіпрській GDF Media Limited (що на пару з K.H. Media Limited Валерія Хорошковського володіла 90% телеканалу) через Ovitilio Ltd. У липні 2023 року Льовочкін “перестав бути ключовим учасником суб’єкта” внаслідок продажу 100% акцій Ovitilio Ltd на користь компанії Group DF Holdings Limited. Після цього частка Фірташа в Інтері збільшилася з 53,4% до 59,5%.

Світовий ринок електрокарів зріс на 34%

Продажі електромобілів у Китаї, найбільшому автомобільному ринку світу, у вересні зросли на 29% з початку року. Продажі електромобілів у Північній Америці цьогоріч зросли на 78%. Продажі електромобілів зросли на 26% на європейських ринках.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button