Події

Підсумки 09.05: Штрафи для ухилянтів і удар дрона


В Україні збільшили штрафи для ухилянтів від мобілізації; Далекобійний безпілотник 9 травня вразив один з найбільших нафтопереробних заводів у Росії. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт, який збільшує штрафи для тих, хто ухиляється від мобілізації

Основними змінами стане збільшення штрафів для громадян, які ухиляються від мобілізації: за порушення правил військового обліку штраф від 3 400 до 5 100 гривень. За повторне порушення або в особливий період – від 17 000 до 25 500 гривень. Також були збільшені штрафи за порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний та воєнний час. Тепер штрафи у мирний час будуть збільшені від 5 100 до 8 500 гривень – для громадян, від 17 000 до 34 000 гривень – для посадових та юридичних осіб. У воєнний час розмір штрафів буде збільшений з 17 000 до 25 500 гривень – для громадян, від 34 000 до 59 500 гривень – для посадових та юридичних осіб.

Зеленський підписав закони про подовження воєнного стану та мобілізації

Володимир Зеленський підписав закони про продовження в Україні воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів. Попереднє рішення про воєнний стан і мобілізацію діє до 13 травня. Відповідно, нове подовження почне діяти від наступного дня, 14 травня, і до 11 серпня 2024 року. 

Завод Салаватнафтаоргсинтез в РФ потрапив під удар дронів

У Росії безпілотники здійснили чергову атаку на один із нафтопереробних заводів. Під ударом опинилося підприємство в Башкортостані. Атаку було здійснено на об’єкти ТОВ Газпром нафтохім Салават. Попередньо пошкоджено одну з установок каталітичного крекінгу на території підприємства.

Далекобійний дрон СБУ уразив нафтопереробний завод Газпром нафтохім Салават у російській республіці Башкортостан з рекордної відстані у 1500 км. 

Російські війська вдарили по Нікополю у Дніпропетровській області

Росіяни вдарили по місту з самого ранку. У Нікополі спалахнула пожежа у приватній оселі. Внаслідок обстрілу двоє загиблих та стільки ж постраждалих. Ворожа артилерія обірвала життя 62-річного чоловіка та жінки 65 років. З пораненнями чоловіки – 39 та 67 років.

Зеленський пообіцяв, що росіян зупинять на сході України

Українські війська зупинять наступ російських агресорів після надходження нових партій озброєння. Про це сказав президент Володимир Зеленський. За його словами, зараз Росія збільшила свої війська на півночі і сході, користуючись нестачею озброєння в України. Але, за інформацією української сторони, у росіян “не так все добре, як вони вважали”. Президент підкреслив, що зараз українській армії  допомагає триматися українська зброя, виробництво якої зросло – артилерії, снарядів, дронів, а також ПТРК Стугна і Корсар.

Туск розповів, який контингент НАТО вже присутній в Україні

На території України вже присутній певний контингент представників Північноатлантичного альянсу. Йдеться про інструкторів та спостерігачів, заявив прем’єр Польщі Дональд Туск. Він уточнив, що НАТО допомагає Україні настільки, наскільки це можливо і без допомоги НАТО Україна не змогла б так довго проіснувати.

Зеленський змінив командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України та призначив нового командувача Сил підтримки ЗСУ

Командувачем Сил спеціальних операцій Збройних сил України призначено Олександра Трепака. Він – військовий у четвертому поколінні. Бригадний генерал (2021). Герой України (2015).  Під час військової служби обіймав різні посади в Головному управлінні розвідки ЗСУ та займався кількома видами розвідувальної діяльності.

Новим командувачем Сил підтримки ЗСУ призначено генерал-майора Дмитра Герегу. З 2021 року до березня 2024 року очолював Сили підтримки ЗСУ. У березні Зеленський призначив на цю посаду бригадного генерала Олександра Яковця, але у квітні його призначили на посаду голови адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.

Рада звільнила Кубракова і Сольського

Верховна Рада ухвалила постанову про звільнення Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. Як вказувалось, у пояснювальній записці, існує необхідність створити окреме міністерство, яке б займалося регіональною політикою.

Верховна Рада звільнила міністра аграрної політики та продовольства Миколу Сольського. Він сам несподівано прийшов до парламенту і перед своєю відставкою виступив зі звітом про виконану на посаді міністра роботу. Після його виступу на голосування поставили законопроєкт про відставку міністра. Документ підтримали 273 депутати за необхідного мінімуму 226 голосів.

Валерія Залужного призначено послом України у Велику Британію

Президент Володимир Зеленський призначив колишнього головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного послом у Великій Британії. 

Перед цим президент Володимир Зеленський звільнив колишнього головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного з військової служби. 

Валерій Залужний був призначений головнокомандувачем Збройних сил України 27 липня 2021 року. Проте 8 лютого 2024 року він подав у відставку. 9 лютого Залужному було присвоєно звання Героя України.

ВАКС взяв заступника міністра агрополітики під варту

Вищий антикорупційний суд обрав для заступника міністра аграрної політики Маркіяна Дмитрасевича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 7 липня включно з можливістю внесення застави розміром 20 млн грн. Фігуранта підозрюють у справі про ймовірне заволодіння землі на 291 млн грн та спробі заволодіння землі на 190 млн грн. До ймовірної схеми його залучив чинний міністр аграрної політики Микола Сольський.

Названо найпопулярніший фільм в українському Netflix

В топі в українському Netflix опинився фільм Мій карпатський дідусь. Це – українсько-італійсько-молдовсько-чеський повнометражний художній фільм у жанрі трагікомедії від грузинського режисера Зази Буадзе. За сюжетом, мама хлопчика-підлітка, на ім’я Мікаеле, помирає в Італії, тому він має виконати заповіт – відвезти прах до маленького села Бережниця в Карпатах, де мешкає його дідусь. Але возз’єднання родини не радісне: дід виявляється буркотливим старим, який не знає ні англійської, ні тим паче італійської.

На продаж виставлена яхта за понад 600 мільйонів доларів

Перша у світі воднева супер’яхта, яку, за чутками, замовив мільярдер, засновник Microsoft Білл Гейтс, виставлена на продаж. Вона працює на “зеленому” водні, який виробляється шляхом розщеплення води на водень і кисень за допомогою відновлюваної електроенергії. Розкішне судно має дві спальні, тренажерний зал, офіси та численні ванні кімнати. Також є джакузі, сауна і кабінети з камінами. На судні також є місце, де його власник може розмістити повноцінну бібліотеку.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

17 − thirteen =

Back to top button