Події

Підсумки 06.04: Бої на півдні та євровізит

Підсумки 06.04: Бої на півдні та євровізит

ЗСУ суттєво потіснили окупантів на Кінбурнській косі – ОК Південь

Китай відвідала голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та президент Франції Еммануель Макрон. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Сили оборони “істотно потіснили” російських окупантів на Кінбурнській косі в Херсонській області

Українські захисники суттєво потіснили російських загарбників на тимчасово окупованій Кінбурнській косі. ЗСУ не фіксують стійкого перебування ворога у цьому регіоні. Окупанти скупчуються ближче до материкової частини і ховаються там за місцевим населенням.

Сі Цзіньпін виступає за мирні переговори між Росією та Україною

Голова КНР Сі Цзіньпін під час тристоронньої зустрічі з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн та лідером Франції Еммануелем Макроном підкреслив, що позиція Китаю щодо “кризи в Україні” зводиться до підтримки переговорів про мир. Глава КНР у ході тристоронньої зустрічі також зазначив, що Китай завжди самостійно визначає свою позицію, виходячи із власних інтересів.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн після переговорів із лідером Китаю Сі Цзіньпіном заявила, що порушувала питання його переговорів з президентом України Володимиром Зеленським. За її словами, президент Сі підтвердив свою готовність провести розмову, коли будуть відповідні умови та час.

Україна домовилася про виробництво танкових снарядів калібру 125 мм у Польщі

Польська група PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) та одне з українських державних підприємств домовились про спільне виробництво 125-мм снарядів для танків. Угода передбачає створення нових виробничих ліній, розрахованих виготовлення великої кількості боєприпасів, біля Польщі. Україна зі свого боку надасть технології та висококваліфікованих фахівців.

Нацбанк назвав причини зростання золотовалютних резервів

За підсумками березня міжнародні резерви України зросли на 10% і становили 31 878 млн доларів. Це рекордний обсяг за останні 11 років – з листопада 2011 року. Минулого місяця резерви зросли завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі менших обсягів чистого продажу валюти НБУ та помірним борговим виплатам країни в іноземній валюті. Крім того, у березні за рахунок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на 697,6 млн. доларів.

Остапа Ступку відправлено під домашній арешт

Суд відправив під нічний домашній арешт відомого актора Остапа Ступку, який став учасником ДТП у Києві. Таким чином, суд задовольнив клопотання Київської міської прокуратури та обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту до 5 червня включно”.

СБ зробив песимістичний прогноз щодо українського ВВП

Валовий внутрішній продукт (ВВП) зросте цього року на 0,5%, а у 2024 – на 3,5%. При цьому ще в січні Світовий банк очікував швидшого зростання ВВП України – на 3,3% у 2023 році та на 4,1% у 2024-му.

Туреччина завершила монтаж газопроводу з Чорного моря до наземного пункту

Туреччина завершила будівництво газопроводу, що з’єднує газове родовище Сакар’я у Чорному морі із наземним розподільчим терміналом. Очікується, що 20 квітня газ із Сакар’ї почне надходити до турецької газотранспортної системи.

У Голлівуді встановили зірки українським тваринам на межі зникнення

На Алеї слави у Голлівуді встановили зірки, присвячені тваринам в Україні, які перебувають на межі зникнення. Таким чином активісти UAnimals у рамках міжнародної кампанії #StopEcocideUkraine нагадали світові, що через війну Росії в Україні можуть назавжди зникнути степовий орел, бурий ведмідь, євроазійська рись, чорний лелека та сипуха.

По Ізраїлю було випущено не менше 34 ракет з ліванської території

За словами ізраїльських офіційних осіб, з півдня Лівану на півночі Ізраїлю було випущено щонайменше 34 ракети. Армія оборони Ізраїлю повідомила, що система ППО Залізний купол перехопила 25 ракет, щонайменше п’ять ударили по території Ізраїлю, місцезнаходження чотирьох досі не відоме. Попередньо щонайменше двоє чоловіків отримали легкі осколкові поранення. Обстріл може бути наймасштабнішим з боку Лівану з 2006 року, коли Ізраїлем було випущено тисячі ракет.

Міністр оборони Йоав Галант на нараді з високопоставленими представниками військових та оборонних відомств доручив своїм підлеглим “опрацювати всі варіанти відповіді” після того, як країною випустили понад 30 ракет.

У Нідерландах вирощено новий вид тюльпану, який названо на честь першої леді США Джілл Байден

Дружина президента США прийняла букет червоно-жовтогарячих тюльпанів з махровими пелюстками від посла Нідерландів у США Андре Хаспелса під час церемонії в його офіційній резиденції. Також Джилл Байден висловила бажання, щоб тюльпани, названі на її честь, стали символом багаторічної дружби двох держав.

Розгадана таємниця руху тектонічних плит Землі

Під вивчення потрапили кристали циркону Гадея із Джек-Хіллз на Середньому Заході Західної Австралії. Вони є найстарішим із збережених матеріалів земної кори гадейського еону Землі. Так було виявлено хімічну подібність між магмами ранньої Землі та сучасними магмами, створеними активними тектонічними плитами на Алясці, в Японії та Андах, що дозволило провести порівняння між ними тоді і зараз.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button