Події

Нові деталі спецоперації «Прапор» ― як українських десантників врятували з ок…

???? Нові деталі спецоперації «Прапор» ― як українських десантників врятували з окупованих територій
 
???? 10 травня 2024 року в Києві відбувся брифінг Головного управління розвідки Міністерства оборони України щодо спецоперації «Прапор» – спільній роботі ГУР МО, ДШВ та ВМС, в результаті якої з тимчасово окупованої території України були евакуйовані військовослужбовці десантно-штурмових військ.
 
☑️ Основна частина спецоперації проходила у 2023 році та закінчилась успішним виведенням на підконтрольні Україні території двох десантників, які отримали важкі поранення в боях на Луганщині та майже 1,5 роки перебували у тилу ворога.
 
???? Завдяки підтримці українських громадян в окупації, які забезпечили пораненим воїнам прихисток, медичну допомогу, їжу та зв’язок, Захисники України змогли відновити свої сили для подальшого переходу через лінію фронту.
 
???? Десантники від самого початку перебували на зв’язку з Силами безпеки та оборони України ― передавали координати місць розташування противника на окупованих територіях та іншу важливу інформацію, що дозволила не тільки знищити значні сили загарбників, а й врятувати життя українським воїнам, які в цей час вели бойові дії на сході України.
 
⚔️ Після часткового відновлення бійців ДШВ було прийнято рішення провести спеціальну операцію з їхнього порятунку та евакуації. У підготовці та реалізації місії брали участь спецпризначенні ГУР МО України, спецпідрозділ ВМС «Ангели» та командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.
 
☝️ Унікальною особливістю спецоперації стала безпосередня участь у ній громадянина рф Дмитра, мобілізованого до  зс рф. Дмитро не бажав воювати проти України та українського народу, тому звернувся у проєкт Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими «Хочу жить», що створений для добровільної здачі в полон військовослужбовців зс рф.

???? Оперативники ГУР МО України, що займаються виведенням через лінію фронту росіян, які звертаються в проєкт «Хочу жить», вирішили залучити Дмитра до спецоперації з евакуації десантників.
 
▫️ У межах місії виготовили фальшиві документи для десантників, які доставили Дмитру з території росії. Також  йому передали евакуаційний маршрут та паролі для проходження блокпостів. Дмитро дістав для українських десантників російську форму та спорядження, а також автомобіль, на якому вони пересувались тимчасово окупованими територіями.
 
???? Операція з евакуації завершилась успіхом ― військовослужбовці ДШВ ЗСУ та Дмитро вийшли на позиції українських військ. Через декілька місяців після цього, оперативники воєнної розвідки України провели спецоперацію з евакуації сім’ї Дмитра із території росії у безпечне місце.
 
???? Більше інформації про місію «Прапор», діяльність проєкту Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими «Хочу жить» та інші успішні історії переходу військовослужбовців зс рф на бік України ― за лінком.

ГУР в інших соціальних мережах:
????Facebook ????YouTube ???? Viber
????Instagram ????Twitter ???? Threads
???? WhatsApp???? Telegram Bot
???? TikTok

YouTube
РОСІЯНИН ВИВІВ УКРАЇНСЬКИХ ДЕСАНТНИКІВ З ТИЛУ ВОРОГА / З ЧЕРВОНОЇ ПЛОЩІ В П0Л0Н/ КАТУВ*ЛИ СВОЇХ

????????З серця Москви на співпрацю з Україною | Росіяни приїхали на війну, щоб здатися і допомогти українцям.☝️Для когось це може звучати абсурдно, дивно або зд…

Back to top button