Події

Імплементація міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини – прав…

Імплементація міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини – правоохоронці та урядовці підписали спільний документ

????У Міжнародний день захисту дітей в Україні наказ про впровадження та реалізацію нових стандартів підписали Генпрокурор Андрій Костін, Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, Міністр юстиції Денис Малюська та перший заступник Міністра соцполітики Дарія Марчак.

????Проєкт покликаний адаптувати кримінальний процес до потреб дітей, сприяти їхній реінтеграції та реабілітації.

???? Стандарти – результат спільної роботи прокурорів, українських та міжнародних експертів. Розроблені за підтримки Ради Європи та з урахуванням рекомендацій моніторингових звітів ОБСЄ і зауважень Комітету ООН з прав дитини.

???? Тільки спільними зусиллями можна збудувати систему, де інтереси дитини будуть захищені та матимуть першочергове значення. Поки ЗСУ виборюють для наших дітей спокійний сон та мирний ранок, маємо діяти, щоб запобігти подальшій ескалації злочинності у дитячому середовищі, – зазначив Андрій Костін.

???? Він констатував, що російська збройна агресія поставила нові виклики перед усіма державними інституціями, що захищають права дітей. Серед них – понад 1 млн внутрішньо переміщених дітей, зростання кількості дітей, які залишилися без батьківського піклування, обстріли, проблеми з доступом до офлайн-освіти, соціальна та економічна напруга.

????Проєкт пілотує в п’яти областях та столиці.

????Основні принципи, на яких ґрунтуються Стандарти роботи з дітьми:
Поважати дитину – враховувати її думки та інтереси. Роз’яснювати права зрозумілою мовою. Забезпечити право на конфіденційність інформації
Не лише розслідувати, а й надавати допомогу. Це включає комфортні умови на всіх етапах процесу, супровід кваліфікованого дитячого психолог.
Уникати повторної травматизації — обмежити кількість слідчих дій за участі дитини.
Давати шанс дітям, які помилилися — запровадити відновні та гуманні підходи до дітей, які порушили закон.

БІЛЬШЕ

Video is too big

Back to top button