Події

Андрій Костін: Дуже важливо, щоб трибунал мав можливість судити путіна та інших…

Андрій Костін: Дуже важливо, щоб трибунал мав можливість судити путіна та інших причетних до скоєння злочину агресії навіть в заочному режимі

????Спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії зможе судити обвинувачених у заочному режимі, якщо до такої згоди дійдуть учасники Core Group — групи зі створення трибуналу, яка працює над його юридичною моделлю. Такий судовий процес також не обмежений міжнародним правом. Про це в ефірі телемарафону заявив Генпрокурор Андрій Костін.

????Наразі міжнародне право не лімітує будь-який міжнародний судовий інститут, включно з спеціальним трибуналом щодо неможливості заочного засудження. Це питання, яке зараз обговорється на рівні Core Group та буде вирішено під час укладання угоди щодо моделі трибуналу… Тому дуже важливо, щоб трибунал мав можливість судити путіна і інших причетних до скоєння злочину агресії навіть в заочному режимі.

????Загалом до роботи над створенням трибуналу залучено понад 40 країн. Одними з принципових умов України є міжнародний характер трибуналу та поширення юрисдикції на так звану трійку — президента, прем’єр-міністра та міністра закордонних справ країни-агресора.

????Якщо порівнювати із 2022-м роком, коли лічені країни підтримували створення Трибуналу, прогрес значний. Багато основ вже закладено. Зокрема, завдяки створенню Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії (ICPA) у липні минулого року. Питання лише у моделі цього трибуналу, щодо якої сьогодні йде головна дискусія. Найкращим варіантом для України було б створення трибуналу, який мав би юрисдикцію судити «трійку». І важливо, щоб цей трибунал був міжнародним за своєю природою.

????Також в межах роботи ICPA триває формування доказової бази для побудови справи, що розглядатиметься в майбутньому трибуналі.

????Те, що злочин агресії було вчинено, очевидно всьому світу. Втім, значущість доведення цього злочину для України та всього світу складно переоцінити. Тому збір та аналіз доказів має бути ретельним та відповідати усім світовим стандартам.

Video is too big

Back to top button