Ексклюзивне

«Зелена» підтримка: колишній КДБіст, екс-президент з державною зрадою та проекти Коломойського на підтанцьовці у шоумена

Кампанія по виборам Президента України 2019 року безперечно увійде у підручники історії, як найбільш непередбачувана. Особливо її перебіг між першим та другим туром, коли вона почала перетворюватись на шоу. Аналізи, стадіони, аморальні відео та розмови на підвищених тональностях – це саме те, що вимушені бачити українці протягом всього квітня. Але споглядаючи за перевзуванням одних і агонією інших, цікаво проаналізувати, а хто з тих 39 кандидатів на посаду Президента, які набрали невисоку кількість голосів у першому турі, передчасно почав підтримувати шоу-програму Володимира Зеленського.

колаж 1News

Одним з тих, хто найбільш яскраво «топить» за «зеленого» кандидата, виявився екс-очільник СБУ Валентин Наливайченко. Його, як кандидата у Президенти, 31 березня підтримали всього 43 239 громадян, забезпечивши йому підтримку у ганебні 0,22% голосів.

Майже одразу після підрахунку голосів у першому турі, Наливайченко почав активно висловлюватись про те, що «скоро в Україні буде новий Президент», даючи зрозуміти про свої вподобання. Вочевидь розраховуючи на якісь дивіденди від кандидата-актора, він спустився до того, що заявив, що «Україна за ці роки не вступила в НАТО і ЄС тільки через корупцію у владі». Як колишньому дипломату, Наливайченку повинна бути добре відома процедура вступу до зазначених організацій. По-перше, вступати до Європейського союзу Україна хоч і має намір, але не раніше ніж у 2023 році, а по-друге вступ до НАТО для воюючої країни поки був неможливий.

10 квітня Валентин Наливайченко наголосив на тому, що «передача влади в Україні повинна відбутись мирно». Таким чином, демократична процедура виборів для нього нічого не значить і результат другого туру він визначив для себе вже зараз без врахування думки людей. У цій же заяві він закликав Адміністрацію Президента від провокацій, бо «архіви не горять».

В цьому контексті самому Наливайченку теж потрібно пам’ятати цю крилату фразу, оскільки в його ситуації про архіви краще мовчати. Восени 2014 року нинішній нардеп Єгор Соболєв заявив наступне: «На мою думку, серед людей, які всім відомі, повинен бути звільнений (Соболєв мав на увазі люстрацію – ред.) глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко. Він є вихідцем з КДБ і закінчив Інститут розвідки імені Андропова КДБ СРСР. А закон вимагає, щоб всі люди, які працювали, співпрацювали або вчилися в КДБ, покинули наші державні органи».

Як відомо Наливайченко тривалий час заперечував факт навчання у школі КДБ, проте таки визнав це, заявляючи, що «був останнім слухачем з України».

Згодом з’явились розсекречені архіви КДБ, які поставили крапку в історії навчання Наливайченка у закладі, в якому здобував навички розвідника в тому числі президент країни-агресора Володимир Путін.

У Facebook були опубліковані матеріали особової справи старшого лейтенанта Валентина Наливайченка – супровідна записка з інституту Андропова, наказ про його відрядження в Службу безпеки України, рапорт Валентина Наливайченка про звільнення зі Служби безпеки України від 14 лютого 1994 року і, нарешті, витяг з наказу про звільнення з військової служби за «службовою невідповідністю» в запас СБУ.

Як пише видання «Досьє», згідно оприлюднених документів з трирічної «андроповки» старший лейтенант Наливайченко пішов в лютому 1994 року. «По закінченню університету Валентин Наливайченко, з вересня 1990 по серпень 1991 року працював за розподілом в Київському інженерно-будівельному інституті викладачем російської мови іноземним студентам. Очолював відділ по роботі з іноземцями. Тобто фактично працював на КДБ (або в КДБ), оскільки в той період альтернатив не було…. Прикриттям навчання майбутнього розвідника було запорізьке ТОВ «Качество». Згідно Вікіпедії з січня 1992 року по травень 1994 року Наливайченко значився там заступником директора з економіки, маркетингу та менеджменту. Що, очевидно, суперечить матеріалами частково розсекреченої особової справи – 2 лютого 1994 року Наливайченко все ще був слухачем «андроповки». Тобто робота в ТОВ «Качество» неповних три роки була оперативним прикриттям майбутнього розвідника. Таким чином, якщо проаналізувати факти, Валентин Наливайченко з вересня 1991 по травень 1994 року, майже три повних навчальних роки, осягав мистецтво розвідки в Російській Федерації», – пише видання.

Це зараз Валентин Наливайченко може вдавати з себе активного патріота України, але виходячи з документів, він фактично є «засланим козачком» російських спецслужб.

Нагадаємо, у 2017 році 1News писало про те, що Служба безпеки України підозрює Валентина Наливайченка у сприянні незаконному переправленню через державний кордон України Віктора Медведчука у 2014-2015 роках. Причому за даними СБУ Наливайченко особисто з лідером ГО «Український вибір» літав до Російської Федерації в період очільництва ним спецслужби. Нагадаємо, зараз проти кума президента Росії Віктора Медведчука ведеться справа про державну зраду. Тобто є вірогідність того, що Наливайченко до сьогоднішнього дня не втратив зв’язки з Кремлем.

Чи потрібна підтримка зі сторони Наливайченка Володимиру Зеленському? Навряд, особливо враховуючи те, що його самого звинувачують у грі на користь агресора. Однак учень «андроповки» наполегливу цю підтримку продовжує нав’язувати.

Окрім Наливайченка відкрито про свою підтримку Зеленського заявили ще два кандидата у Президенти – це директор гірськолижного курорту олігарха Ігоря Коломойського Олександр Шевченко та представник партії «УКРОП», яку також пов’язують зі згаданим бізнесменом, – Віталій Купрій.

До слова, Шевченко на виборах 31 березня набрав трохи більше за Наливайченка – 0,57%, а Купрій може похвалитися «почесним» четвертим місцем знизу – за нього проголосували лише 4 508 виборців.

Багато хто з виборців чекав, коли ж нарешті Юлія Тимошенко висловиться з приводу підтримки у другому турі. Хоча дехто сприйняв її гру у пін-понг на підборах як агітацію за Зеленського, лідерка «Батьківщини» довго тримала інтригу. І ось 12 квітня після хамовитої телефонної розмови кандидата Зеленського з діючим главою держави Порошенком у прямому ефірі телебачення, вона записала відео-звернення, в якому закликала «захистити статус посади президента і не втягуватися у шоу». «Хочу звернутися до Петра Олексійовича. Я знаю, що частина людей у країні вірить в те, що Ви зробили частину добрих справ для нашої держави і тому, в цей важкий для Вас час, раджу вам не ставати частиною чужого шоу, тримати президентську планку і якби важко не було захистити статус посади президента і статус держави», – сказала вона.

Аналітики беззаперечно вважають, що своєю заявою Тимошенко підтримала Порошенка, не зважаючи на нищівну його критику, якою була просякнута вся її передвиборча боротьба.

Цікаво, як відреагує той же Наливайченко на заяву Тимошенко, враховуючи, що вони разом ще два роки тому створювали спільний Антикорупційний Рух, який журналісти прозвали «Юля Наливай».

Також цікава реакція ще одного союзника Тимошенко, екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі, який квапився повернутися в Україну в День дурня, проте поки що агітує за Зеленського з Польщі. На своїй сторінці у Facebook Саакашвілі ще 31 березня називав актора «новим Президентом України». Чи погодиться він, як колишній Президент, з думкою лідерки «Батьківщини», що шоу Зеленського ганьбить високу посаду?  Чи як любитель подібних шоу продовжить підтримувати гарно зрежисовану картинку?

Більшість аналітиків сходяться у думці, що розмова в прямому ефірі Зеленського та Порошенка 11 квітня була генеральною репетицією дебатів, які можуть відбутися між кандидатами вже найближчим часом. При цьому перемогу в цьому раунді беззаперечно отримав діючий Президент Петро Порошенко. Не дарма, нещодавно на засіданні фракції БПП звучала фраза про перемогу нокаутом.

Більшість політиків, такі як Наливайченко, що встигли взути зелені капці ще до другого туру виборів, загнали самі себе у пастку. З одного боку, своєю підтримкою вони допомагають паплюжити інститут президентства, а з іншого, вони добровільно поховали свою політичну кар’єру у випадку, якщо здоровий глузд 21 квітня таки переможе.

Колективна колонка 1News.

Back to top button