Ексклюзивне

Заступника директора НАБУ Гізо Углаву призначили з грубим порушенням (документи)

Директора НАБУ Артема Ситника підозрюють у службовій недбалості. Як з’ясували журналісти 1News, на момент призначення в антикорупційне бюро, перший заступник директора Гізо Углава мав подвійне громадянство. Призначав його особисто Ситник, який не мав жодного права призначати людину з двома паспортами. Про історію незаконного призначення, документи, які це підтверджують, та про наслідки – читайте у матеріалі 1News.

 

Питання заборони подвійного громадянства останні місяці – ТОП-тема. Актуалізувалася вона після справи щодо голови ДФС Романа Насірова, якому приписували наявність британського та угорського паспортів. Однак, резонансною ця тема повинна була стати ще декілька років тому, коли в уряд та новостворені антикорупційні органи був запрошений так званий грузинський десант. Проте тоді такі призначення сприймалися на емоціях і про дотримання законодавства говорили мало.

В березні 2017 року Президент вніс до Верховної Ради законопроект про заборону подвійного громадянства. Як зазначав представник глави держави у парламенті Артур Герасимов, який нещодавно став лідером фракції БПП, «цим законом буде встановлено, що особа, яка добровільно набула громадянство іноземної держави, буде вважатися такою, яка потрапляє під дію вимоги про припинення українського громадянства». Однак, якщо подання Глави держави стосується всіх громадян загалом, то тема призначення на посади підданих інших країн регулюється іншими законами. Проте, як з’ясувалося в ході журналістського розслідування, ці закони іноді або просто ігноруються, або ж на них частково закриваються очі, враховуючи політичну доцільність призначення.

На сьогодні зі згаданого закордонного десанту чиновників в Україні залишилося всього дві особи: Гія Гецадзе, який працює заступником Міністра юстиції, та Гізо Углава – Перший заступник директора Національного антикорупційного бюро. Власне, про другого далі й піде мова.

Гізо Углава був призначений в НАБУ 25 квітня 2015 року наказом голови антикорупційного бюро Артема Ситника. При чому як говориться у Законі України «Про Національне антикорупційне бюро України», «на службу до Національного бюро приймаються на конкурсній, добровільній, контрактній основі громадяни України, які спроможні за своїми особистими, діловими та моральними якостями, віком, освітнім і професійним рівнем та станом здоров’я ефективно виконувати відповідні службові обов’язки. Кваліфікаційні вимоги до професійної придатності визначаються Директором Національного бюро». Однією з вимог до кандидатів на посаду Першого заступника директора НАБУ є громадянство України.

Водночас, як стало відомо 1News, на момент свого призначення у квітні 2015 року, Гізо Углава фактично мав подвійне громадянство. У розпорядженні журналістів є документ в якому говориться, що згідно наказу Президента Грузії №137 від 07.06.2016 року завершено справу стосовно припинення грузинського громадянства Гізо Углави. «Відповідно до Закону Грузії «Про громадянство» у зв’язку з прийняттям громадянства іншої країни припиняється громадянство Грузії Гізо Углави, який народився 18 листопада 1975 року», – говориться в Указі Президента Грузії.

 

1News також має у розпорядженні лист Міністерства юстиції Грузії від 5 жовтня 2016 року, в якому говориться, що процедура щодо припинення громадянства Гізо Углави тільки розпочата.

 

Водночас на запит 1News у Національному антикорупційному бюро України підтвердили, що Гізо Углава є громадянином України, при цьому не вказавши, коли саме він отримав український паспорт. Відомо лише, що комісія при Президенті України рекомендувала надати українське громадянство Углаві у грудні 2014 року. Указ Петра Порошенка про прийняття Углаву до українського громадянства на офіційному сайті Глави держави дивним чином відсутній.

 

Непорозуміння з тим, коли ж Углаву таки позбавили грузинського громадянства і коли надали українське, принаймні, викликає подив, адже НАБУ – структура, імідж якої повинен бути кристально чистим.

Якщо врахувати, що Перший заступник директора антикорупційного бюро має український паспорт, то як виходить з відповіді Мінюсту Грузії, на момент призначення у НАБУ він ще не був позбавлений грузинського громадянства. Більше того, втратив громадянство своєї Батьківщини він більше, ніж через рік після того, як став українським чиновником.

Ще у листопаді 2016 року директор НАБУ Артем Ситник розповідав, що група народних депутатів з різних фракцій підготувала судовий позов про скасування указу Президента про надання українського громадянства Гізо Углаві. «Я першого заступника не призначав на посаду до тієї пори, поки він не отримав громадянство України і поки я не переконався, що він відмовився від громадянства Грузії. Тому що ми розуміли, наскільки це важливо», – заявляв директор НАБУ. Тобто Ситник відверто збрехав про те, що призначив Углаву, коли той перестав бути громадянином Грузії. Адже як підтверджують документи, грузинський паспорт Углави перестав діяти через один рік і два місяці після призначення в НАБУ. Тому ініціатива групи депутатів була не така вже й «надумана», якою її намагається показати Артем Ситник.

Хто ж може понести відповідальність за призначення людини з подвійним громадянством на державну посаду в Україні? Відповідь на це питання по відношенню до ситуації з призначенням Углави можна знайти у Законі «Про Національне антикорупційне бюро». Згідно зі статтею 8 директор Національного бюро несе відповідальність за діяльність НАБУ та додержання прав і свобод осіб. Отож, призначаючи на посаду людину з подвійним громадянством, Ситник порушив законодавство України, а також права окремих громадян, які брали участь у конкурсі на посаду першого заступника директора. Відповідно, у його діях вбачається злочин, передбачений статтею 367 Кримінального кодексу України – службова недбалість.

Метою розслідування журналістів 1News було перевірити, чи виконувалось законодавство, коли на державні посади почали масово залучати іноземних громадян. Як доводять результати перевірки, в окремих випадках, як наприклад з першим заступником директора НАБУ Гізо Углавою, закони і Конституція України були повністю проігноровані. І поки високі чини метають бісер перед потенційними виборцями, роблячи вигляд, що вирішують проблему існування подвійного громадянства в України на законодавчому рівні, самі ж представники влади порушують закон, і оком не моргнувши.

Сподіваємось, після публікації розслідування 1News, правоохоронні органи перевірять, як насправді відбувалося призначення Углави, і якщо виявиться, що він більше року займав посаду в Україні незаконно – то відповідальність його начальника повинна наступити негайно.

Анна Межова

Back to top button