Ексклюзивне

«Знасірування» НАБУ: справжні витоки справи проти Насірова (ЕКСКЛЮЗИВ)

Мільйонний фонд Саакашвілі, корупція Марушевської, підстава Гізо Углавою керівників НАБУ та чергова поразка псевдоантикорупціонерів Лещенка, Найєма та Шабуніна.

 

Березень 2017 року може увійти в історію, як місяць остаточної поразки Національного антикорупційного бюро у боротьбі «за плюшки» з Генеральною прокуратурою. НАБУ програє з великим рахунком, і причиною його програшу, як це не дивно, є дії друзів-антикорупціонерів, які наввипередки намагаються приписати собі заслуги у справі проти голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Нагадаємо, пізно ввечері 2 березня народний депутат від БПП та член партії «Демократичний Альянс» Сергій Лещенко написав на своїй сторінці у «Фейсбук» повідомлення про те, що зараз у лікарні «Феофанія» затримують голову Державної фіскальної служби Романа Насірова.

 

Не зрозуміло, що рухало Лещенком у момент написання повідомлення – чи то гонитва за славою, чи то просто небажання подумати про наслідки, але його крок пішов аж ніяк не на користь друзів з НАБУ. Адже на час написання повідомлення депутатом НАБУ не тільки не затримувало Насірова, але й навіть не потрапило до «Феофанії», де той перебував.

Зі швидкістю вітру, самі того не усвідомлюючи, до ганьби НАБУ підключилися журналісти з Радіо «Свобода», які вели пряме включення того, як мужній вахтер лікарні стримує силовиків. За збігом обставин – на Радіо «Свобода» також працюють друзі керівництва НАБУ.

А далі все відбувалося як у цирку – силовики антикорупційного бюро, які прорвалися до Насірова майже через добу, зачитували йому повідомлення про підозру, коли той перебував без тями. А отже НАБУ діяло всупереч закону, чим і скористалися адвокати Романа Насірова.

Відео зачитування підозри непритомному Насірову.

 

Першопричина справи Насірова

За даними джерел 1News, головним ініціатором того, що НАБУ взялося за Романа Насірова є ніхто інший, як колишній голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі. У екс-президента Грузії давній конфлікт з керівником ДФС. Більше того, останній навіть судився з Саакашвілі через те, що той назвав любителя розкоші та лондонської нерухомості «крадієм».

Проте, як розповідає наш співрозмовник, особиста неприязнь у даному випадку носить другорядний характер. Основа «наїзду» на Насірова з боку НАБУ полягає у тому, що ДФС почало цікавитися фондом Саакашвілі, який за часи керівництва грузинським ексцентриком назбирав немаленьку суму. Неформальним куратором Фонду є екс-голова Одеської митниці Юлія Марушевська.

Про те, що через фонд Саакашвілі «На благо Одеси» відмиваються великі гроші, ще минулого року писало видання «Обозреватель». Зокрема, журналісти повідомляли, що в травні 2016 року під час обшуку в фонді, який очолює радник глави Саакашвілі, колишній генконсул Грузії Теймураз Нішніанідзе, правоохоронці вилучили велику суму – близько мільйона доларів готівкою.

«Як встановило слідство, після призначення главою Одеської митниці Юлії Марушевської, при Одеській ОДА негласно була створена робоча група «по спрощенню процедур митного контролю». До складу групи увійшли соратники пана Саакашвілі, які фактично почали керувати митницею в ручному режимі. Трохи пізніше, а саме 30 листопада 2015 року, розпорядженням Марушевської ця команда була легалізована безпосередньо на митниці – під виглядом аналітичної робочої групи, яка отримала можливість в онлайн-режимі здійснювати моніторинг усіх митних оформлень, а також навмисно затягувати оформлення вантажів… З тих пір митний огляд великих транзитних вантажів здійснювався тільки після узгодження з керівником «аналітиків». А самі «аналітики», як стверджують наші джерела, залагоджували надання «митного коридору»», – пише «Обозреватель».

Підтвердженням тому, що згаданий колишній консул Грузії в Одесі Нішніанідзе достатньо «мутний тип» виступає те, що нещодавно ГПУ звинуватила його у заволодінні державними коштами в особливо великих розмірах. «Нішніанідзе Т.Т., діючи за попередньою змовою з іншими працівниками консульства, у період з червня 2012 по листопад 2013 років надав до податкового органу України документи на відшкодування понад 17 млн. грн. податку на додану вартість за нібито придбаний товар у фірмових брендових магазинах, що відповідно дає підставу повернення їм, як іноземцям, податку на додану вартість», – сказано у повідомленні. Вказується, що сумарна ціна «придбаного» працівниками консульства брендового одягу та інших товарів за власні кошти мала б складати понад 100 млн. грн. або більше 12 млн. дол. за відповідним курсом на той час. Безпосередньо собі Нішніанідзе заявив та отримав до відшкодування ПДВ у розмірі понад 4 млн грн. Указані кошти відшкодовувалися на його особистий рахунок та в подальшому зняті ним готівкою в банківських терміналах м. Одеси та м. Києва на власні цілі», – повідомляє прес-секретар ГПУ Лариса Сарган. Між тим, нагадуємо, що саме Нішніанідзе очолював фонд Саакашвілі «На благо Одеси» та був його радником на губернаторській посаді.

 

НАБУ підставили?

Повертаючись до того, що ДФС зацікавилась одеськими реформаторами, варто зазначити, що Саакашвілі має великий вплив на заступника антикорупційного бюро Гізо Углаву. Саме на плечі Углави, за словами співрозмовника 1News, було покладено розпочати справу Насірова. Робилося це з однієї причини: не дати ходу розслідуванню проти фонду Саакашвілі та Юлії Марушевської.

Слова джерела 1News про те, що саме Михаїл Саакашвілі є ініціатором у справі Насірова, може виступати те, що одразу після того, як НАБУ вдерлося до «Феофанії», на підтримку антикорупційних силовиків була кинута вся рота громадських активістів. Це і згаданий Сергій Лещенко, і Мустафа Найєм, і соратники по партії Михайла Николозовича «Рух нових сил» (їхні прапори добре було видно на мітингу під Солом`янським судом), і численні ЗМІ. З масовим підвозом преси допомогла та ж сама Марушевська, адже, як відомо, її чоловік Маркіян Проців є медіа-директором «Телеканалу новин 24». Також він директор з продажу та маркетингу телерадіокомпанії «Люкс», створеної мером Львова Андрієм Садовим (чи не тому Саакашвілі мало не щотижня чаює у компанії Садового і Ко?).

Між тим, вирок суду щодо Насірова – 60 днів перебування у СІЗО та застава у 100 млн. грн. друзями НАБУ інтерпретується виключно як їхня перемога.

 

Читаємо депутата Найєма: «Нам таки удалось! Соломенский суд г. Киева избрал Роману Насирову меру пресечения в виде ареста на 60 дней с правом внесения залога в размере 100 млн. гривен. Это первое в истории страны решение суда об аресте чиновника такого уровня. Самая большая сумма залога. И это наша общая #перемога». https://www.facebook.com/Mustafanayyem/posts/10209145076450076

Читаємо голову Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, знаного майстра ліпити унітази з папьє маше на гранти Сороса: «60 днів за гратами чи застава в 100 млн.грн. Ми всі величезні молодці, проте окрема подяка : АвтоМайдан….. Секрет протидії клептократам очевидний – мирні вуличні акції (500+ учасників). Без киян, які були під судом в першу ніч, Насіров би вже за кордоном розважався». https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154432455179537&set=a.10150218837464537.316534.678864536&type=3

Депутат Світлана Заліщук додає у себе в «Фейсбук», відмічаючи у ньому і свого колишнього Сергія Лещенка: «Люди на вулиці змусили суд працювати. Нема жодного сумніву, що суддя зрештою обрав голові ДФС відповідний запобіжний захід і саме вчора без перерв у засіданні саме через те, що на вулиці стояли люди». https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212383479972099&set=a.1439748963736.2060182.1533411425&type=3

 

Причина для «закриття» Насірова – пшик

Про корупційні схеми у діях Романа Насірова говорять мало не з самого його призначення у 2015 році. Спочатку його називали людиною «смотрящего за митницею» Віталія Хомутинніка. Потім він взяв собі у радники кума екс-голови митниці часів Януковича Геннадія Романенка. Далі його ж перший заступник Костянтин Лікарчук розповів всій країні про лондонські незадекларовані квартири Насірова та про чартери за 50 000 доларів. Більше того, в серпні 2016 року НАБУ вже намагалося «притиснути» голову ДФС. Як пише видання «Наші гроші», розслідування щодо неправомірних дій керівництва ДФС і митниці, проводилось не тільки НАБУ, але і латвійськими правоохоронцями. Про це йдеться в постанові Солом’янського райсуду Києва від 15 серпня 2016 року.

У НАБУ півтора роки тому казали, що група підозрюваних осіб з числа фіскалів і митників оформляла товари за заниженою вартістю шляхом підробки супровідних документів, за що через офшори отримувала гроші від зацікавлених осіб. Детективи також припускали, що офшори «Iris Assets Limited» та «Abital LP» контролюють посадові особи ДФС і особи з їх близького оточення. Виникає питання, а що зараз з цією справою? І чому те звинувачення, яке на сьогодні висувають проти Насірова, стосується зовсім іншої справи – всюдисущого біглого нардепа Онищенка?

Онищенка приплели до Насірова виключно задля гучності прізвища, адже реструктуруючи борги для «нью Мельниченка», Роман Насіров не зробив нічого кримінального – все робилося в рамках закону. І таких справ у ДФС є сотні, якщо не тисячі, хіба що прізвища у них не такі гучні.

Хочеться запитати у шановних антикорупціонерів: чому ви не агітували до мітингів проти Насірова, коли НАБУ вело справу по його причетності до офшорів? Не було вказівки «фас»? Чи можливо тому, що тоді він не чіпав вашого грузинського гуру з його хитрим фондом?

Маховик справи Насірова може закрутитися і в інший бік: через справу проти голови ДФС можуть постраждати деякі інші чиновники.

Можливо, байки про потрійне громадянство Насірова – це плід уяви групи в антикорупційних купальниках? Документ про британське підданство може виявитися підробкою. В ньому дуже багато протиріч, починаючи від того, що Велика Британія в офіційних документах повинна називатися Сполученим Королівством, закінчуючи тим, що дана довідка підписана особою, яка не має на це повноважень.

 

Документ про британське громадянство, яке оприлюднив Мустафа Найєм.

В угорському паспорті, який нібито належить Насірову, взагалі якісь непорозуміння з написанням прізвища. І хто б ви думали першими оприлюднив документи з громадянством Насірова – так-так, команда борців з корупцією, які мабуть не задавалися питанням про їхню справжність.

 

Угорський паспорт, який нібито належить Роману Насірову

Що ми маємо у сухому залишку? Активісти, які роблять собі ім на псевдоборотьбі з корупцією, насправді допомагають уникнути відповідальності фігурантам резонансних справ. Все через бажання попіаритися, елементарне нерозуміння юридичних аспектів та просто поспіх у тому, хто ж першим повідомить про резонанс. Хоча коли причиною «травлі» виступає бажання захистити свій гаманець з грузинським корінням, то продумати план дій часу мабуть не було. Робити справу потрібно було якнайшвидше. Навіть у п`ятницю, навіть у лікарні, не маючи жодного юридичного підґрунтя.

Знаєте, що було б, якби Лещенко не повідомив у «Фейсбук» про затримання Насірова ще до самого затримання? Що було б, якби Мустафа Найєм не оприлюднив суперечливі документи про громадянство Насірова до відповідної їхньої перевірки? І що було б, якби політичні пристосуванці не влаштували шоу під судом, підтягнувши туди прапори політичних партій?

Якби не всі ці «якби», то справа Насірова могла б стати насправді першою великою перемогою у боротьбі з корупцією, якої від України так чекають європейські партнери. Однак, наразі ми з вами побачимо чергове занурювання команди Михайла Саакашвілі у калюжу з їхніми популістськими талантами.

Анна Межова.

Back to top button