Ексклюзивне

Як працює вакцина від коронавірусу: експеримент журналістів

Понад 6 мільйонів щеплень проти COVID-19 зробили в Україні станом на 5 серпня 2021 року. При цьому повністю вакциновані, тобто отримали дві дози вакцини – більше 2,2 млн українців. Поки вакцинальна кампанія в Україні набирає обертів, а країни світу поступово відкривають свої кордони для українців, співробітники 1News на собі перевірили, чи дійсно вакцина дає достатню кількість антитіл до вірусу, аби почуватися у безпеці.

Журналіст 1News задля експерименту пройшов всі етапи аналізів: до вакцинації, після першої дози та за чотири тижні після отримання другої дози.

Якщо говорити про коронавірусну хворобу та убезпечення від неї, то увага прикута до антитіл IgG та IgM. Як розповідає імунолог Юрій Степановський, антитіла IgM виробляються доволі швидко. «Це так звана перша лінія захисту. Але вони часто малоспецифічні та швидко руйнуються. Імуноглобуліни IgG свідчать про те, чи контактувала наша імунна система з вірусом. Також вони виступають як блокатори вірусу або бактерії, які не дають йому потрапити в клітину», – каже він.

Якщо в організмі виявлено антитіла класу М, які починають з’являтися на 5 день від появи симптомів і зростають до 14 дня, це означає, що йде гострий процес захворювання. Антитіла класу G починають виявлятися на 7 день, а концентрація їх зростає з 8 по 21 день захворювання.

Якщо виявлено антитіла G це означає, що людина перехворіла або вже «зустрічалася» з вірусом і у неї утворилися антитіла та є імунітет до захворювання.

Експеримент

Журналіст 1News не хворів на COVID-19, тому аналіз на наявність антитіл до вірусу, зроблений ним до отримання першої дози вакцини, показав майже повну їхню відсутність.

Після отримання першої дози вакцини CoronaVac 6 червня, журналіст зробив ще один аналіз на наявність антитіл. Результати виявились цікавими: не зважаючи на те, що антитіла виявились у рази більші за показники до вакцинації, їх все одно не можна було вважати достатніми для вироблення імунітету.

Друга доза вакцини була отримана 1 липня, а черговий тест на антитіла за чотири тижні після щеплення показав вражаючий результат. Кількість антитіл зросла до таких показників, які можна вважати сталими.

«Робити чи не робити вакцину особисто для мене питання не стояло. Мої літні батьки зробили щеплення від хвороби ще у лютому 2021 року. Вони майже не відчули на собі ніяких побічних ефектів, тож хвилюватися мені за себе практично не доводилось», – розповідає Валерій.

Він зауважує, що після отримання першої дози вакцини, єдине, що він відчув – біль у місці уколу. Ані підвищення температури, ані слабкості організм не відчував.

«Мене дещо хвилювало те, що після першої дози вакцини кількість антитіл до вірусу майже не збільшилась. Тому я одразу вирішив, що за чотири тижні після завершення вакцинації зроблю ще один тест на антитіла. І він дійсно показав, що мій організм тепер значно більш захищений від хвороби», – додає Валерій.

Для експерименту аналізи робились одразу в декількох лабораторіях. В одній з них, побачивши показники антитіл на результатах останнього аналізу, одразу ж заявили, що «вакцинуватись зараз протипоказано». Адміністратори медичного центру заздалегідь не знали, що журналіст вже був вакцинований.

Реакція на вакцину

В редакції 1News ще декілька журналістів пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу. Жодних побічних ефектів вони також не відчули.

«Мені також робили щеплення вакциною CoronaVac. Першу дозу я отримала 17 червня і це був той ще квест, оскільки я робила її в Міжнародному виставковому центрі, де запис на конкретну дату та годину не давав жодної гарантії зробити це вчасно. Простояти в черзі довелось півтори години і ще 30 хвилин на заповнення документів та власне укол. Другу дозу мені робили вже у сімейного лікаря, тому тут сюрпризів із чергами не було. Жодної реакції на щеплення не було, навіть болю у місці уколу», – розповідає редактор 1News Анна.

Фото з центру вакцинації в МВЦ, 1News

Вона зауважує, що хоча майже вся її родина перехворіла на коронавірус, включаючи чоловіка та найближчих родичів, її саму хвороба обійшла стороною. І зробити щеплення було свідомим кроком, аби не захворіти, тим паче, що вірус мутує і з’являються ще більш небезпечні штами.

«Звісно, можливість подорожувати теж зіграла роль у тому, щоб зробити вакцину. Але це було далеко не основним, адже у більшості країн все ще вимагають негативний тест на коронавірус навіть у повністю вакцинованих людей. Моя історія більше про захист свого організму, ніж про можливість полетіти кудись», – додає Анна.

Є в редакції 1News і негативні історії про наслідки вакцинування. Так, мама одного з журналістів зробила щеплення вакциною Pfizer в Італії, оскільки є громадянкою цієї країни. Реакція її організму була вкрай негативною: три тижні трималась сильна температура, а супутні хвороби загострились настільки, що знадобилось амбулаторне лікування. В результаті сімейний лікар заборонив робити другу дозу вакцини.

Оскільки одна доза не є повним курсом щеплення, то для прильоту в Україну жінці довелось зробити ПЛР-тест за 72 години до посадки на літак, а також оформити страховку на випадок захворювання на COVID-19. Робити її потрібно було в українській страховій компанії, яка видає документ двома мовами – українською та англійською.

Якби жінка мала сертифікат вакцинації після проходження повного курсу, то ПЛР-тест робити би не довелось, а от страховка все одно знадобилася б.

Вразливим моментом у вакцинальній кампанії є те, що права на переміщення осіб, яким протипоказане щеплення, жодним чином не урегульовані. З одного боку, вакцинація є добровільною, однак коли виникає потреба у перетині кордону, то виявляється, що у вакцинованих більше можливостей.

Результати вакцинації

Кампанія з популяризації щеплення проти коронавірусу активно йде у більшості країн світу. В деяких, як наприклад США та Великобританії, громадян агітують щеплюватися за допомогою грошової винагороди, квитків на концерт чи різного роду акцій. В деяких залучають машину пропаганди, як у Росії. В Ізраїлі більше діє роз’яснювальна робота.

Але у всій цій історії важливо бачити конкретний результат. І в Україні є яскраві приклади. У місті Моршин Львівської області станом на 5 серпня 2021 року повністю вакциновано 66% населення. Першу дозу отримало 72,4% жителів. За даними МОЗ України, зараз в Моршині немає зареєстрованих нових хворих на COVID-19. Останній випадок захворювання був зафіксований 20 червня.

90% від усіх вакцинованих щепили вакциною Sinovac (CoronaVac). Також щеплення здійснювали вакцинами AstraZeneca та Pfizer-BioNTech (Comirnaty).

Такі приклади як у Моршині і є головною агітацією для того, аби все більша кількість людей погоджувалась захищати свій організм від небезпечних вірусів.

1News

Back to top button