Ексклюзивне

Директор Інституту Шалімова Олександр Усенко: На сьогоднішній день праця кваліфікованого лікаря не оцінена адекватно

Уявіть ситуацію: близька вам людина лежить на операційному столі, а в цей час до кімнати уриваються люди в масках та надягають на хірурга наручники. Уявили? А в житті Ганни Боженко це сталось декілька тижнів тому. Її чоловіку мав робити операцію по трансплантації один з хірургів Інституту Шалімова, якби зненацька до операційної не увійшли «люди в чорному» та попросили Олега Котенка «на вихід». У Ганни був шок, тим паче, що її син в цей час був вже під наркозом, адже саме він мав бути донором для батька на пересадку печінки. Операцію вимушений був проводити учень Олега Котенка і кожна хвилина для Ганни Боженко була на вагу золота. Операція пройшла успішно, але стрес від ситуації в людей залишився на все життя.

Нагадаємо, 3 жовтня правоохоронці затримали хірурга Інституту ім. Шалімова Олега Котенка. Йому інкримінують нібито отримання хабара за проведення операції та проходження курсу післяопераційної реабілітації.

Журналісти 1News поспілкувались з доктором медичних наук, директором Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова Олександром Усенко та з Ганною Боженко, яка була свідком ситуації.

Директор Інституту Шалімова Олександр Усенко

Лікарі одноголосно говорять про те, що оцінювати ситуацію із затриманням колеги не готові і все вирішить суд. Ганна Боженко висловлюється про лікаря Котенка виключно у позитивному тоні. Натомість директор Інституту Олександр Усенко – лікар із 30-річним досвідом, розповідає, що зараз є багато охочих очорнити діяльність Інституту.

Олександр Усенко: Це дуже непроста ситуація, тому що я хочу почати свою розмову з того, що визнати людину винною може лише суд. До цього всі звинувачення не мають жодної юридичної підстави. Тому ми чекаємо рішення суду. На сьогоднішній момент у нас є рішення, яке дає нам чіткий регламент дій, що і як нам робити. Я вважаю, що нам повинні надати в правовому полі доказ провини або невинності нашого колеги, які дозволять в подальшому будувати нашу подальшу тактику. Олег Геннадійович шанований хірург, з гідною школою, який довго працює в колективі. Тому його доля нам вкрай небайдужа.

1News: У 2017 році в інтерв‘ю виданню Цензор ви з колегами розповідали про нестачу фінансування і про те, що через брак коштів, можливо, доведеться звільняти людей чи відправляти за свій рахунок. Чи вдалося вирішити ситуацію з фінансуванням?

Олександр Усенко: Ми фінансуємося Національною академією медичних наук, але існує пілотний проект, який ми узгоджуємо з Національної службою здоров`я, Мінфіном та МОЗ України. Він передбачає залучення фінансування з інших джерел…. Ми кілька років розробляли тарифи, ми кілька років рахували послуги, тобто якось намагалися комунікувати з питань фінансування з МОЗ, з Міністерством фінансів, з Мін’юстом. У нас з усіма була комунікація, крім Міністерства охорони здоров’я. Ми даємо свої ціни, а вони віддають їх назад. Ми вносимо зміни, їм знову не подобається. Тобто принцип який: вони шукали не вирішення, не можливість, а причини, чому цього можна не робити. Нині знову триває обговорення, але крапки поставити неможна, тому що є ще низка питань. Ми зустрічалися, плідно обговорювали це питання з Національною службою здоров’я. Там є розуміння. Воно буде в процесі діалогу, тому буде вироблено якийсь консенсус.

Олександр Усенко уточнює, що зараз, безумовно, існуюче фінансування не покриває на 100% потреб Інституту. «Але ми хочемо – дайте нам чіткі правила гри і дайте нам закон. Ми готові робити все, що можливо. Нам є що продати, що запропонувати і що зробити. У плані послуг. Я впевнений, що на ринку медичних послуг наш інститут буде конкурентоспроможним», – додає він.

У розмові з журналістами Ганна Боженко, яка стала свідком затримання одного з хірургів, розповідає, що вона консультувалась щодо майбутньої операції для чоловіка із Олегом Котенком протягом декількох років. «Спочатку ситуація у нас склалася так, що чоловік хворий, а син став донором. Приїжджали ми (в Інститут Шалімова – ред.) ще два роки тому до Олега Геннадійовича Котенка на консультацію. Він каже «готуйтеся на пересадку»….Влітку цього року ми домовилися і… через три місяці ми приїхали на пересадку. Звичайно до Олега Котенка. Приїхали, і все було чудово. І як раз на 3 жовтня у нас призначили операцію. Сина забирають о 9:30 ранку і до 10:30 вводять його в наркоз… І тут забігає начмед, і каже «у нас така ситуація склалася. Потрібно проконсультувати організаційне питання». Ми вийшли і нам розповіли, що залетіла СБУ, яка забирає Олега Геннадійовича… Ми, звичайно, в шоці… І природно, ми погоджуємося на подальше продовження операції. Тому що син уже в наркозі… Але оперувати буде не Котенко, а його учень Гриненко Олександр Валентинович… Ми погодились, але вийшла я ридаючи. Тому що не була впевнена, як пройде операція… Коли Котенка затримували, я ридаючи просто благала СБУ не забирати лікаря нашого. Звичайно, мене ніхто не чув. Ніхто нічого не коментував», – розповідає Ганна Боженко.

Жінка додає, що не може зрозуміти ту людину, яка нібито занесла Котенку хабар, адже всі в Інституті знають, що четвер (Олега Котенка затримали саме у четвер – ред.) це операційний день. Тобто маски-шоу саме цього дня можуть вартувати людині життя.

Ганна Боженко

Директор Інституту Шалімова Олександр Усенко додає, що його організація вже давно чекає на вирішення питання фінансування не тільки за рахунок бюджету, адже держава просто не в змозі забезпечити на 100% достойну і заробітну плату лікаря, і закупівлю всіх необхідних медикаментів та оснащення.

«Що стосується доходів лікарів, то на сьогоднішній момент праця грамотного, кваліфікованого лікаря не оцінена адекватно. Це перше. Але, на жаль, це реалії нашої країни. Ці люди вибрали для себе цю професію і живуть тут. Я дуже вдячний нашим колегам, що за час багаторічної роботи в цьому Інституті, практично ніхто не поїхав.

Що стосується гонорарів, то я абсолютно нормально і адекватно ставлюся до подяки пацієнтів лікарям. Це особиста справа пацієнта. Це його право. Але коли людина займається здирництвом, я вважаю, що це неприпустимо. Це порушення закону.

Я свого часу 20 років пропрацював в медичному бізнесі. Тому я знаю, як заробляються гроші. Я знаю, звідки вони беруться. Всі ці доходи вказані у мене в декларації, яку неодноразово перевіряли. Вона відкрита для всіх… Ви можете подивитися, що ніяких заводів-пароплавів у мене не з’явилося. І я готовий відзвітувати за кожну свою копійку.

Що стосується нападок на наших колег, ще раз кажу: поки немає фактів, поки немає звинувачень, доведених судом, все це наклеп… Я дуже хочу, щоб всі ці міркування були об’єктивними і базувались тільки на реальних фактах», – розповів 1News директор Інституту Шалімова Олександр Усенко.

Його слова фактично підтверджує Ганна Боженко: «Олега Геннадійовича (Котенка – ред.) дуже хочеться повернути в Інститут Шалімова, тому що в нього черга з людей на трансплантацію. Самі в такий же шкурі були, і пройшли це все… І мені здається, що ми живемо в такій країні, де за все треба  платити… Хоча Котенко Олег Геннадійович ніколи нам про суму не говорив, скільки ми спілкувалися з ним. Він каже: «Ви хочете врятувати чоловіка? Ось сідайте і приїжджайте!»… Я і коментарів мільйон читала, і люди щось фантастичне розповідали. Я особисто якихось там питань про хабарі не бачила… В нас ніхто нічого не вимагав і ніяких сум не озвучував, тому звідки воно все взялося, мені важко сказати».

Журналісти, в свою чергу, поцікавились у директора Інституту Шалімова, чи зміниться у діяльності Інституту щось, враховуючи непросту ситуацію з обвинуваченнями одного з лікарів у хабарях.

Олександр Усенко: У світлі останніх подій, які трошки затьмарили роботу нашого Інституту, вони ні в якій мірі не порушили той звичний ритм, який протягом багатьох років сформувався. Всі працюють в звичному режимі. Всі операції виконуються в повному обсязі. У жодному разі це (затримання правоохоронцям лікаря Олега Котенка – ред.) ніяк не повинно позначитися на думці пацієнтів. Все, що робилося до цього, робиться і зараз, операції проходять успішно. Сподіваюся, найближчим часом діяльність Інституту буде розвиватися тільки на краще.

1News: Попри труднощі з фінансуванням Інституту вдається проводити за рік більше 7000 операцій. Як вам вдається покращувати показники, не зважаючи на  складну ситуацію?

Олександр Усенко: Ви знаєте, як це не парадоксально, але ось на минулий рік, позаминулий рік, з урахуванням того, що тимчасово деякі території нашої країни фактично не контролюються, я маю на увазі події на Сході та Крим, але кількість операцій у нас збільшилася. Я думаю, що це свідчить про високу довіру пацієнтів до нашого Інституту. Висока довіра до наших колег і лікарів, і до їхнього професіоналізму. Що стосовно забезпечення? На даний момент, фінансування складається з трьох джерел. Це бюджетне фінансування. Це фінансування різних благодійних організацій та спонсорів. І це особисті гроші пацієнтів. Я думаю, що нам вдасться зберігати той оптимальний баланс в цьому забезпеченні. Тому що, якщо людей більше, значить люди довіряють нам.

1News: Ви, як спеціаліст, напевно постійно підвищуєте свою кваліфікацію. Розкажіть, можливо, за останній час в Інституті почали застосовувати нові методи лікування, більш інноваційні?

Олександр Усенко: Зараз комунікація в світі настільки розвинена, що будь-яка людина, яка цікавиться своєю професією, шукає можливість подивитися, що робиться в світі. Я вдячний нашим колегам, тому що вони знаходять можливість. І при повній підтримці, і моєї особистої, і адміністрації Інституту відвідувати найбільш передові клініки по їх спеціалізації. Наші хірурги проходять стажування в багатьох країнах Європи, Японії, Південно-Східної Азії, Америки. Тому комунікація досить пристойна.

1News було важливо поспілкуватись з керівництвом Інституту Шалімова, враховуючи великий резонанс, викликаний затриманнями одного з хірургів. Все, що ми почули, видане «без купюр». Головне, що нам розповів директор Інституту Олександр Усенко – всі операції проводяться вчасно і пацієнти можуть бути спокійними. І ми особисто професіоналу з 30-річним досвідом Олександру Усенко, який виводить Інститут Шалімова на нові досягнення, віримо. Адже життя людей, які чекають на операції, важливіші за будь-що.

Валерій Швець, директор 1News

Back to top button