Ексклюзивне

Скажи, хто твій друг: заступник Кличка засвітився у масштабній корупції

«Маю двох заступників, чотири з яких лежать у Кабміні», – казав Віталій Кличко за минулої каденції головування у Києві. Після переобрання у 2020-му кількість його заступників збільшилась до дев’яти і принаймні на одному з них сміливо можна ставити «чорну мітку» для будь-якої високої посади. Мова йде про Олександра Густєлєва, який до призначення заступником Кличка керував «Київавтодором» і був звинувачений правоохоронними органами у розкраданні бюджетних коштів.

Кличко та Густєлєв. Фото з Facebook Густєлєва.

Втомлений міст

Майже чотири роки тому Шулявський шляхопровід у Києві «втомився». З його реконструкцією пов’язана величезна кількість корупційних скандалів з гучними прізвищами, а сам ремонт викликає багато запитань: то асфальт пішов хвилями, то фонарні стовпи попадали. Між тим, від початку ремонту до нинішнього часу вартість робіт зросла з 598,5 млн грн до майже 2 млрд гривень.

Але якщо ви думаєте, що багатостраждальна реконструкція «втомленого» мосту завершиться у 2021 році, то це не так. «Смоктати» бюджетні кошти він буде аж до грудня 2022 року. Саме такі дані містяться у бюджеті Києва-2021.

Журналісти 1News дізнались, що згідно додатків до бюджету столиці, станом на зараз, тобто через 2,5 роки від початку реконструкції, рівень виконаних робіт на Шулявському шляхопроводі складає всього 18,5%. Цього року ремонт з’їсть ще 114,5 млн гривень, і на кінець 2021 року готовність об’єкту буде складати всього лише 30,8%.

Багато хто киває на виконавця ремонтних робіт та генпідрядника, ниточки від якого ведуть до скандального забудовника Максима Микитася. Однак, не варто списувати із рахунків «Київавтодор», який відповідає за всі дороги столиці.

У лютому 2017 року після обвалу Шулявського мосту міський голова Києва обіцяв гучні звільнення. В результаті заяви написали директор КК «Київавтодор» Олександр Густєлєв, заступник мера Києва Ілля Сагайдак та голова Солом’янського району Максим Шкуро. Однак, керівнику «Київавтодору» тоді не тільки вдалося зберегти посаду, але й піти на підвищення. З переобранням Віталія Кличка на посаду мера Києва, Густєлєв став його заступником.

Тоді у 2017-му Густєлєв виправдовувався, що огляд Шулявського мосту відбувався згідно з планом перевірок та й рівень обрушення нібито не такий вже й загрозливий був. Однак, якщо вірити йому, то навіщо ж тоді на ремонт спускати аж 2 млрд гривень?

Облава СБУ

Шулявка не єдиний головний біль Густєлєва. Під час його керування «Київавтодором» правоохоронці відкрили одразу декілька кримінальних справ.

У березні 2017 року Служба безпеки України повідомила, що спільно з Генеральною прокуратурою викрила посадовців комунальної корпорації «Київавтодор» на розкраданні сотень мільйонів гривень.

Правоохоронці встановили, що чиновники привласнювали кошти державного та міського бюджетів, виділених на будівництво, експлуатацію та ремонт автошляхів столиці, реконструкцію транспортних вузлів, ремонт міжквартальних проїздів та прибудинкових територій.

Оперативники спецслужби задокументували, що керівники «Київавтодору» за змовою з комерсантами під час тендерів закуповували матеріали та роботи за значно завищеною ціною. Потім гроші перераховували на фіктивні фірми, переводили у готівку та привласнювались організаторами оборудки.

Лише протягом 2016 року зловмисники вивели на рахунки фіктивних структур та привласнили майже 300 мільйонів гривень.

Під час низки обшуків в офісах «Київавтодору», на підприємствах-підрядниках, фіктивних структурах та місцями проживання фігурантів справи, співробітники СБ України вилучили документацію, яка підтверджують здійснення протиправних фінансово-господарських операцій, чорнові записи, комп’ютерну техніку, на якій виготовлялись фіктивні фінансово-господарські документи, печатки комерційних структур, задіяних у проведенні оборудок, та майже 4 млн гривень необлікованих гривень.

Яскраві фото з обшуку в «Київавтодорі», яким тоді керував Густєлєв, розлетілися ЗМІ, як гарячі пиріжки.

фото СБУ
фото СБУ

Однак і це викриття не похитнуло позицій Густєлєва. Він пішов у контрнаступ і заявив, що СБУ сфабрикувало справу, а обшуки проводились зовсім в інших приміщеннях, які не мають відношення до «Київавтодору».

Зараз інформація про масштабну спецоперацію в комунальному підприємстві з сайту СБУ зникла, однак вона зберіглася на Facebook-сторінці.

Майно та зв’язки

Важко точно сказати, що врятувало Густєлєва від відповідальності за розкрадання бюджетних коштів. Однак варто згадати про те, що дружина чиновника – Олена Густєлєва працює у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України.

Згідно з деклараціями, подружжя має квартиру, автомобіль Lexus та мотоцикл Suzuki. Саме на цьому мотоциклі Густєлєв «тестує» автошляхи Києва разом із мером Віталієм Кличком.

Тим часом у коментарях кияни дивуються, «звідки в глави автодору такий мотоцикл». Зараз байк з пробігом, схожий на той, на якому їздить Густєлєв, можна купити за 279 180 грн.

Подружжя Густєлєвих до минулого року мало у власності квартиру на 127 кв метрів. Дані про це містяться в їхніх деклараціях. Нерухомість розташована поруч із місцем роботи Олени Густєлєвої у Солом’янському районі. В серпні 2019 року квартира була продана такому собі Андрію Ричику.

В березні 2017 року журналісти програми «Гроші» на телеканалі «1+1» показали, що Густєлєв їздить на елітному позашляховику Toyota. Цей автомобіль не вказаний у жодній декларації чиновника і ймовірно закріплений за «Київавтодором». Принаймні на цьому ж авто їздив попередник Густєлєва на посаді директора «Київавтодору» Георгій Глинський.

Глинський керував «Київавтодором» з 2007 по 2013 роки. Був звільнений після масового невдоволення киян роботою столичної влади по ліквідації наслідків рясних снігопадів.

І щоб ви думали, у квітні 2020-го він був призначений радником Густєлєва з питань капбудівництва об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури.

Є у Густєлєва ще один давній товариш з корупційним минулим. Це його колишній заступник Валентин Осипов. ЗМІ повідомляли про те, що Осипов ще в 2017 році на посаді заступника голови «Київавтодору» створив злочинну групу, яка займалась розкраданням коштів столичного бюджету, що були виділені на утримання і ремонт доріг та мостів. Тільки по одному з епізодів «Київавтодор» підписав договори на 37 млн ​​гривень, однак 11 млн гривень були виведені на підставну фірму і переведені в готівку. Cам Осипов, якого зловили «на гарячому» визнав свою провину, а справу було передано в прокуратуру і Шевченківський суд.

Однак Осипов не тільки не був засуджений, але й «винирнув» на посаді директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА. Відповідне розпорядження міський голова Віталій Кличко підписав напочатку 2020-го року.

Віталію Кличкові вже неодноразово нагадували про те, що сумнівні друзі можуть вилізти йому боком. У лютому 2020-го перед КМДА відбувся мітинг, на якому активісти вимагали звільнити Густєлєва та Осипова за системну корупцію.

А згодом і на сайті Президента України з’явилась петиція з вимогою звільнити Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації через системні корупційні дії його підлеглих. В ній зокрема мова йде і про вищезгаданих Густєлєва та Осипова.

У петиції зазначається, що «Нацполіція розслідує факти можливого привласнення бюджетних коштів під час проведення капітальних ремонтів столичних шляхопроводів, на які було витрачено близько 650 млн грн. Крім того, поліціянти припускають, що керівництво «Київавтодору» могло неефективно використовувати бюджетні кошти: придбані за 32,4 млн грн снігоплавильні машини не використовуються через те, що їхня експлуатація дорого коштує….Ще одну справу відкрито щодо співпраці «Київавтодору» з підрядниками. За даними слідства, діяла злочинна схема навмисного завищення вартості робіт. Протягом 2017-2019 років зазначена група могла заподіяти бюджету збитків на суму понад 10 млн грн.».

Віталій Кличко один з небагатьох голів великих міст України, який був переобраний у першому турі. Кияни вчергове дали йому кредит довіри. Хоча судячи з того, якими людьми він себе окружив, цей кредит може бути вичерпаний дуже скоро. Можливо, вже тоді, коли широкому загалу стане відомо, що ремонт Шулявського мосту затягнеться ще на два роки, а людина, яка була відповідальна за те, щоб він не втомився передчасно, нині є правою рукою Кличка.

Нагадаємо, в жовтні 2019 року 1News опублікувало великий матеріал стосовно корупційних зв’язків ще одного заступника Кличка – Вячеслава Непопа. СБУ розслідувала його причетність до шахрайства з квартирами, а Антимонопольний комітет України вимагав від наближеного до нього підприємства «Житлоінвестбуд-УКБ» повернути 200 млн бюджетних коштів. Більше того, Національне агентство із запобігання корупції направило до суду 14 протоколів стосовно Непопа. Однак, не зважаючи на такий бекграунд, Кличко знову призначив Вячеслава Непопа заступником глави КМДА.

1News проаналізує діяльність всіх заступників Кличка і повідомлятиме читачам про кричущі випадки корупції, в яких може бути замішане найвище керівництво Києва.

Анна Межова

Back to top button