Ексклюзивне

Корупція заступника Кличка: незадеклароване майно та 14 протоколів у суді

Скандальна забудова на Качиному озері, багатоповерхівка над вольєрами Київського зоопарку та житловий комплекс на території Національного авіаційного університету. Всі ці «напівзаконні» забудови на слуху у більшості киян. І об’єднує їх особистість заступника столичного міського голови Віталія Кличка, колишнього керівника комунального підприємства «Житлоінвестбуд-УКБ» В’ячеслава Непопа. Нещодавно депутатом почала активно цікавитись прокуратура, а Національне агентство із запобігання корупції підловило його на виділенні премій власному сину зі столичного бюджету.

В’ячеслав Непоп родом з Донеччини. З кінця 90-х років активно почав займатися будівництвом. Спочатку він працював у будівельній компанії давнього товариша Миколи Толмачова «ТММ», яка нині входить до ТОП-5 найбільших боржників-девелоперів. У 2002 році Непоп очолив комунальне підприємство «Житлоінвестбуд-УКБ».

8 лютого 2018 року Деснянський районний суд Києва виніс рішення, згідно з яким стало відомо, що прокуратура підозрює компанію Непопа у махінаціях на 40 млн. гривень. Справа стосується будівництва веломаршруту «житловий масив Троещина – Європейська площа». Правоохоронці підозрюють, що КП «Житлоінвестбуд-УКБ», очолюване депутатом, могло привласнити частину виділених на цей проект бюджетних коштів.

Якщо слідство доведе привласнення бюджетних коштів, учасникам афери світить позбавлення свободи на строк від 5 до 8 років із забороною займати певні посади та займатися відповідною діяльністю до 3 років.

Окрім того, в квітні 2019 року НАЗК направило до суду 14 протоколів стосовно заступника голови КМДА В’ячеслава Непопа. «За даними Нацагентства, займаючи посаду директора КП «Житлоінвестбуд-УКБ», на 30 жовтня 2017 року протягом семи місяців – з квітня по жовтень 2017 року – в умовах реального конфлікту інтересів Непоп видавав накази про нарахування премій своєму синові (Артему Непопу – ред. 1News), який працював в його підпорядкуванні. Таким чином, чиновник вчинив адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, відповідальність за які передбачена частинами першою та другою статті 172-7 КУпАП», йдеться в повідомленні.

У В’ячеслава Непопа з дружиною є троє дітей. За даними видання «КиевВласть», старші – Марія та Артем Непоп, працюють у будівельній сфері. Син є провідним спеціалістом у компанії батька «Житлобудінвест-УКБ», а донька відповідає за економічний відділ у будівельній компанії «Фундамент». Молодша донька – Дарія вчиться у Лондонській школі архітектури.

Навчання у Лондоні – справа не з дешевих. Згідно з розцінками на офіційному сайті Arhitectural Association School of Architecture, найдешевший курс обійдеться від 20 000 фунтів на рік.

На офіційному сайті навчального закладу можна знайти роботу, в якій брала участь Дарія Непоп. Інсталяція виконана у стилі сучасного мистецтва.

Посада у КП «Житлоінвестбуд-УКБ» довгі роки приносила Непопу та його друзям мільйонні прибутки. Це доводить його досить нескромна декларація про доходи. Наприклад, тільки готівкою Непоп разом із дружиною вказали 5,6 млн гривень та 438 тис доларів.

Дорослих дітей Непоп у декларацію вирішив не записувати, хоча ще у 2015 році вони були зазначені. Причому частина майна, яким користується заступник Кличка, насправді зареєстрована саме на них.

Серед нерухомості у Непопа з дружиною зазначені 3 квартири, одна з яких у Севастополі. Земельна ділянка у с. Рожівка Броварського районі на 1362 кв. м, будинок у Віті-Поштовій, площею в 476,8 кв. м та шість машиномісць.

Журналісти побували у селі Рожівка на початку 2018 року та побачили, що на ділянці Непопа побудований розкішний маєток, на той момент не вказаний у його декларації. Розташований він у закритому котеджному містечку, яке зареєстроване на Обслуговуючий кооператив «Лісове озеро». Всі котеджі розташовані навколо озера. З іншого боку від будинків простягнувся густий ліс.

фото 1News

Завдяки відкритості реєстрів вдалося дізнатись, що насправді у родини Непопів у «Лісовому озері» дві земельні ділянки. Одна зареєстрована на В’ячеслава Непопа, а інша – на дорослу доньку забудовника Марію Непоп. Вона працює у будівельній компанії ЗАТ «Фундамент», яке зводить житлові комплекси по всьому Києву.

 

Дві ділянки Непопів у Рожівці об’єднані в одну та мають власний вихід до озера.

фото 1News

Маєток Непопів має два поверхи, мансарду та гараж на два автомобілі. На території біля будинку навіть узимку гарно проглядається ландшафтний дизайн.

фото 1News

Агентства нерухомості пропонують будинки у селі Рожівка за ціною, яка для середньостатистичного українця є космічною. Наприклад, будинок, менший ніж у Непопів, пропонують купити за 7 мільйонів гривень. Отже нерухомість, якою володіє депутат-забудовник явно тягне не менше, ніж на 10 млн гривень.

Зазначимо, що в новій декларації Непопа за 2018 рік будинок в Рожівці вже з’явився, хоча записана на дочку ділянка залишилась поза фінансовою звітністю.

Але є у заступника Кличка майно, яке він систематично «забуває» вказувати у своїх деклараціях. Згідно з випискою з реєстру майнових прав дружині депутата Антоніні Непоп належить група нежитлових приміщень на вул. Раїси Окіпної. Офісні приміщення мають площу 1005,60 кв. метрів.

В цьому будинку, зокрема орендує приміщення жіноча клініка «Ісіда», яку пов’язують з видним членом Партії регіонів, колишнім міністром охорони здоров’я Раїсою Богатирьової. «Ісіду» у пресі часто називають клінікою для олігархів, адже саме у ній воліють народжувати жінки «вершків» українського суспільства.

Елітної офісної нерухомості ми не побачили у фінансовій звітності Вячеслава Непопа, хоча його дружина володіє нею з 2009 року.

Офіси дружини Непопа

Між тим у декларації депутата Київради В’ячеслава Непопа є декілька речей, які собі може дозволити тільки дуже багата людина. Наприклад, він володіє швейцарськими годинниками марок Bovet та Breguet. Коштують вони, як досить непоганий будинок. Оскільки Непоп не вказав моделі своїх хронометрів, можна тільки здогадуватись про їхню справжню вартість.

Марці «Bovet» близько 200 років. Спочатку її годинники призначалися для імператорських дворів і багатіїв Сходу. Годинники цього бренду завжди виготовляють в обмеженій кількості. Іноді чекати на замовлення доводиться понад рік.

«Breguet» має ще давнішу історію. Її клієнтам, наприклад, були Наполеон Бонапарт, королева Франції Марія-Антуанетта та Вінстон Черчилль.

Нижче наведемо скріншоти з цінами на деякі моделі годинників, які носить В’ячеслав Непоп.

Їздить Непоп, якого підозрюють у привласненні бюджетних коштів, на типових для багатіїв автомобілях – Lexus та Toyota Land Cruiser. Їхня вартість навіть з великим пробігом починається від 35 000 доларів, що складає не менше 1 млн гривень.

Не дивлячись на те, що після Революції гідності В’ячеслав Непоп почуває себе цілком впевнено, він був досить наближений до людей біглого президента Віктора Януковича. Більше того, він має квартиру в будинку, де свого часу проживали і сам Янукович, і його Генпрокурор Віктор Пшонка з сином, і екс-головний Митник Григорій Калетник, й інші одіозні представники колишньої влади. З повним списком «квартирантів» будинку на вул. Володимирська, 49 А, можете ознайомитись у матеріалі «Наших грошей».

Всі зібрані факти, в тому числі і по незадекларованому майну заступника мера Києва В’ячеслава Непопа журналісти в обов’язковому порядку передадуть до Національного агентства із запобігання корупції. І якщо перевірка НАЗК доведе, що Непоп не просто збрехав у декларації, а має статки, походження яких важко пояснити, то свою справу має зробити НАБУ. А от тоді вже горе-забудовнику доведеться виправдовуватися не тільки за привласнення 40 млн гривень на велодоріжки та за роздачу премій сину у комунальній компанії, а й за більш значні правопорушення.

Анна Межова

Back to top button