Ексклюзивне

Схема на мільярд: заступник Кличка засвітився у справі будівельної піраміди

Поки Віталій Кличко намагається всіма можливими способами утриматись в кріслі голови Київської міської державної адміністрації, у одного з його найближчих заступників В’ячеслава Непопа почались справжні проблеми. З одного боку СБУ розслідує його причетність до шахрайства з квартирами, з іншого – Антимонопольний комітет України вимагає від наближеного до нього підприємства «Житлоінвестбуд-УКБ» повернути 200 млн бюджетних коштів. Більше того, весною Національне агентство із запобігання корупції направило до суду 14 протоколів стосовно Непопа. Але і це ще не все. Журналісти 1News знайшли зв’язок Непопа з опальним забудовником Миколою Толмачовим, чия компанія «ТММ» винна банкам більше 1 млрд гривень.

В’ячеслав Непоп став заступником голови КМДА у липні 2018 року. До цього він 16 років керував комунальним підприємством «Житлоінвестбуд-УКБ». А з 1998 року очолював будівельну фірму «ТММ» Миколи Толмачова, яка нині заборгувала банкам понад 1 млрд. гривень.

В серпні 2016 року у компанії «ТММ» було конфісковано іпотечне майно вартістю близько 400 млн грн. Згодом Печерський районний суд Києва за позовом одного з банків виніс ухвалу про заборону виїзду за межі України Миколі Толмачову. В рамках виконавчого провадження на користь банку з Толмачова були також стягнуті його особисті автомобіль та квартира.

З КМДА «ТММ» пов’язують давні і дуже близькі стосунки. Як пише «24 канал», заступництво Толмачеву і його компанії надавав легендарний Михайло Голиця, який протягом 12 років займав посаду заступника глави КМДА – начальника Головного управління житлового забезпечення. Про лобіювання своїх інтересів високопоставленим чиновником розповідав сам Толмачов. «Михайло, якщо потрібно заради справи, вмів зломити опір будь-якого чиновника. Це був девелопмент, тільки з міським адмінресурсом і вмілим ручним керуванням», – відзначав власник ТММ.

«Саме Голиця, як визнавав Толмачов, вибрав «ТММ» одним з підрядників реконструкції Бессарабського кварталу в центрі Києва…. За підтримки Голиці Толмачов розширював групу лояльних до «ТММ» чиновників у столичній владі. Так, співвласник «ТММ» В’ячеслав Непоп був обраний до Київради і очолив муніципальну будівельну компанію «Житлоінвестбуд – УКБ», яку створив Голиця», – пишуть журналісти.

1News з’ясувало, що Непоп і Толмачов досі мають близькі стосунки. Так, начальник відділу кадрів «Житлоінвестбуд-УКБ» Анжеліка Ковальова, як виконує обов’язки особистого секретаря Непопа, нині входить до наглядової ради банку «Портал». Головою наглядової ради банку є Олег Шульгін, колишній голова правління «ТММ Банку», яким володів девелоперсько-будівельний «ТММ Холдинг» Миколи Толмачова.

Окрім того, перший заступник директора «Житлоінвестбуд-УКБ» Павло Числовський здає в оренду приміщення банку «Портал» за достатньо скромні 6000 гривень на місяць. Інформація про це міститься у його декларації за 2018 рік.

До речі цей же «кишеньковий» банк одразу після створення у 2013 році зміг прокредитувати на 30 мільйонів будівельку компанію «Київміськбуд», яку раніше очолював Михайло Голиця.

Зазначимо, що Числовський та Ковальова дуже тісно пов’язані з Непопом. Журналіст Сергій Бригадир зазначає, що на зазначених осіб записані 43 квартири у будинку, що будував «Житлоінвестбуд-УКБ» на замовлення благодійного фонду В’ячеслава Непопа. Про це також свідчать дані Реєстру речових прав та інформація у деклараціях Числовського та Ковальової.

У цьому ж будинку за адресою Космонавта Комарова, 20-А 33 квартири на правах іпотекодержателя належать сину Непопа Артему. Також він має майнові права на земельну ділянку під цим будинком.

Сам Непоп має квартиру в легендарному будинку напроти Національної опери України за адресою вул. Володимирська 49-А, де також розташовується головний офіс «ТММ». Свого часу тут мали квартири біглий Президент Віктор Янукович, його Генпрокурор Віктор Пшонка з сином, екс-головний Митник Григорій Калетник й інші одіозні представники колишньої влади. З повним списком «квартирантів» будинку на вул. Володимирська, 49 А, можете ознайомитись у матеріалі «Наших грошей».

У квітні 1News писало про те, що у В’ячеслава Непопа є величезний маєток у селі Рожівка Броварського району, який він тривалий час забував вносити у декларацію. Дві земельні ділянки Непопів у Рожівці об’єднані в одну та мають власний вихід до озера.

дім Непопів в с. Рожівка. Фото 1News

Маєток має два поверхи, мансарду та гараж на два автомобілі. На території біля будинку гарно проглядається ландшафтний дизайн. Сусідом Непопа по котеджному містечку є згаданий вище Михайло Голиця, який допомагав «ТММ» налагоджувати будівельну піраміду.

схема 1News

Окрім того, безробітна дружина Непопа володіє ще одним будинком у селі Віта-Поштова, що поруч із Києвом. З одного боку будинку на майже 500 кв. метрів простягнувся густий ліс, а з іншого – мальовниче озеро. На ділянці розташований басейн, господарський блок, вольєри та альтанка. Журналісти 1News встигли зафіксувати, як до цього будинку заїжджає автомобіль Lexus, що зареєстрований на В’ячеслава Непопа.

Дім Непопа в с. Віта-Поштова. Фото 1News

Але і це ще не все майно, яким володіє одіозний заступник Віталія Кличка, якого той на відміну від двох інших заступників не квапиться звільняти. На дружину та доньку В’ячеслава Непопа зареєстрована квартира та два паркомісця в клубному будинку поблизу Ботанічного саду ім. Фоміна.

На сайтах з продажу нерухомості квартиру схожої площі без ремонту продають за більш ніж 8 млн гривень.

Нагадаємо, незважаючи не таку вражаючу кількість майна, В’ячеслав Непоп всього лише чиновник КМДА, який протягом останніх десятків років керував комунальним підприємством. Зрозуміло, що рано чи пізно, але правоохоронці мали б звернути увагу на невідповідність його розходів доходам.

З ухвали Дніпровського райсуду Києва від 11 вересня 2019 року журналістам стало відомо, що слідчі Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області відкрили кримінальне провадження за фактом того, що посадові особи КМДА спільно з керівниками столичних комунальних підприємств і службовими особами приватних фірм створили схему з привласнення і розтрати бюджетних коштів.

Протиправна діяльність полягала у відчуженні квартир, що будувались комунальними підприємствами Києва – «Житлоінвестбуд-УКБ» і «Спецжитлофонд». За даними слідства, зазначені підприємства укладали з приватними компаніями попередні договори купівлі-продажу квартир, у яких зазначалися ціни нижче ринкових. Ці компанії підшукували реальних покупців, які за договором «переуступки права вимоги» сплачували суму, зазначену у попередньому договорі, на користь комунальних підприємств та 20-30% на користь вказаних компаній-посередників. Таким чином у 2016-2019 роках «Житлоінвестбуд-УКБ» уклав «попередні договори купівлі-продажу квартир» з 36 компаніями-посередниками, а «Спецжитлофонд» – з 19.

Серед фірм, з якими підприємство, очолюване Непопом, уклало угоди, є будівельна компанія «Фундамент». За даними бізнес-пошукової системи «YouControl», засновниками компанії виступають Дмитро Алєксєєв та Віталій Пузійчук.

Як писали «Наші гроші», у 2014 році Пузійчуку, брат якого зараз є нардепом від «Батьківщини», належало у «Фундаменті» 23% акцій. Ще 23% володіла згадана вище секретарка Непопа Анжеліка Ковальова. Ще один пакет в 23% акцій «Фундаменту» до весни 2014 року мав Віктор Шустер – бізнес-партнер по будівельній компанії «Київбудмонтаж» Миколи Негрича. Негрич в свою чергу є зятем та бізнес-партнером Михайла Голиці. Більше того, саме у «Фундаменті» працює дочка Непопа – Марія.

Фактично «Житлоівестбуд-УКБ» заробляло мільйони за допомогою схеми, яку допомагала провернути в тому числі компанія, вкрай наближена до самого В’ячеслава Непопа.

Це лише один із епізодів, які СБУ розслідує у кримінальному провадженні № 42019100000000481 від 06.08.2019 за ч.3 ст.191 КК України.

За другим епізодом розслідуються обставини перемоги ТОВ «Еко-Буд-Трейд» на «розіграних» тендерах комунальних підприємств КМДА (КП «Спецжитлофонд», КП «Житлоінвестбуд-УКБ», КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва») щодо будівництва та реконструкції житлових будинків і доріг на загальну суму 521,59 млн грн. А також – у закупівлях на 7,09 млрд грн, які провели КП «Спецжитлофонд» і КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» у 2017-2018 роках щодо будівництва Подільського мостового переходу через р. Дніпро у Києві, житлових будинків, будівництва каналізації та каналізаційного колектору.

Журналісти з’ясували, що ТОВ «Еко-Буд-Трейд» було засноване у грудні 2014 року. У грудні 2015 року власником і директором став Максим Половко, який через ланцюжок партнерів пов’язаний із компаніями, близькими до екс-директора КП «Житлоінвестбуд-УКБ» В’ячеслава Непопа та Михайла Голиці.

Враховуючи викладені факти, В’ячеслав Непоп, який зараз активно займається ремонтом Київського зоопарку, постійно «роздуваючи» кошторис, може перетворитися із заступника Кличка у засудженого за розкрадання київського бюджету. А якщо правоохоронці також встановлять його зв’язок з будівельною пірамідою Миколи Толмачова, то все його майно може бути заарештованим, як сталося з його добрим товаришем, а сам він може стати невиїзним.

Анна Межова

Back to top button