Ексклюзивне

Нова сесія – старі методи: бійка за землю та порно у стінах Верховної Ради (фоторепортаж)

Минулого тижня Верховна Рада увірвалась в нову сесію. Увірвалась голосно та так, що почало складатись враження, що ми споглядаємо не за новим парламентом, а за попередниками, якими обіцяли ніколи не стати депутати 9 скликання. Земельне питання показало істинне нутро обраних півроку тому парламентарів: кнопкодавство, бійки та договорняки. 1News пропонує фоторепортаж з першого тижня нової сесії Ради, який яскраво проілюструє те, що нові депутати почали активно вживатися у роль тих, кого в серіалі «Слуга народу» Василь Голобородько мріяв «розстріляти».

4 лютого

Нова сесія розпочалась не тільки з розгляду важливих законопроектів, але й кадрових змін в Уряді. Так, у вівторок Верховна Рада звільнила з посади міністра розвитку громад та територій Альону Бабак та призначила на її місце Дениса Шмигаля, додавши йому у повноваження посаду віце-прем’єр-міністра.

Зазначимо, що Шмигаля намагались влаштувати у владу ще влітку минулого року.

До парламентських виборів, а саме напочатку червня 2019-го, кандидат у депутати від «Слуги народу» Олександр Дубінський писав, що кришувальники контрабанди узгоджували кандидатуру Шмигаля на очільництво Львівщини. «Бадяк Сергій «Дипломат». Ще з часів Юлі займався контрабандою м’яса. Митний пост Західний та Городок стоять на його землі. Він вів передвиборчу кампанію Зе і частково фінансував в Львівській області….З подачі Бадяка на губера Львівщини планували поставити власника соків Galicia Тараса Барщовського. Потім планували Віктора Шемчука, але його забракували, бо токсичний. Потім з’явився Шмига, ДТЕКівець (мова йде про Дениса Шмигаля – ред. 1News). Він фігурував між тими, хто впливає на Львівщині. І наче Бадяк його узгодив», – переповідав Дубінський слова одного зі співрозмовників.

Шмигаль дійсно влітку 2019 року був кандидатом на посаду глави Львівської ОДА, за якого Зеленський пропонував проголосувати своїм підписникам у Facebook. Однак, тоді його «прокатили», що не завадило Президенту згодом призначити вихідця з ДТЕК головою Івано-Франківської ОДА. Цього разу Глава держави зробив це без Інтернет-голосування.

І ось зараз колишній директор одного з підприємств олігарха Ріната Ахметова Денис Шмигаль став аж віце-прем’єром. За його кандидатуру проголосувало 278 депутатів.

Після заміни першого міністра в Кабінеті міністрів Гончарука, у ЗМІ почали активно обговорювати подальші кадрові ротації. Зокрема, ширяться чутки про можливу заміну голови МЗС України Вадима Пристайка, а також про звільнення міністра освіти Анни Новосад. Останній закидають перед усім токсичні заяви, що негативно впливають на рейтинг «команди Зе». Нагадаємо, після зізнання про неможливість утримувати майбутню дитину на 36 тисяч гривень зарплати, Анна Новосад задекларувала купівлю квартири у Києві за 1 млн гривень.

5-6 лютого

Дні першого великого протистояння «Слуги народу» з опозиційними депутатами. Саме у середу-четвер монобільшість використала на повну силу м’язи пауерліфтера Артема Дмитрука. Він був одним з тих, хто активно протистояв блокуванню трибуни представниками фракції «Батьківщина». Привід для блокування – розгляд законопроекту про відкриття ринку землі.

Якщо Юлії Тимошенко майже безперешкодно вдалося зайняти місце спікера парламенту і навіть понівечити його мікрофон, то її соратнику Сергію Власенку довелось мати справу з м’язистим «слугою» Дмитруком.

В той же час представники інших опозиційних фракцій вели себе більш спокійно. Зокрема депутат Ілля Кива позував на камеру своєму однопартійцю Вадиму Рабіновичу біля трибуни парламенту.

Справа в тім, що для боротьби із земельним питанням «Опозиційна платформа – За життя» використала не кулаки, а «законодавчий спам». Більшість із майже 4000 поправок до земельного законопроекту зареєстровані саме депутатами з ОПЗЖ і саме завдяки їм розгляд питання може затягнутися до травневих свят.

«Якщо ми будемо в такому темпі як вчора (5 лютого – ред. 1News) розглядати правки, то це виходить десь 600 правок за пленарний тиждень. Враховуючи, що (маємо – ред.) 4000 правок, якщо ніхто не буде їх знімати, то знадобиться приблизно 6 з половиною тижнів…. А враховуючи, що пленарні тижні (йдуть – ред.) не підряд, то це десь до травня місяця. Тому ми дуже хотіли б, щоб опозиційні партії зняли правки, які повторюють одна одну: десь там просто кома не та, і які є для того, щоб просто затягнути час», – прокоментував роботу парламенту депутат від «Слуги народу» Роман Грищук.

Поки одні «слуги народу» кулаками відстоювали трибуну Верховної Ради, інші встигли відмітитись нецензурною лайкою.

Так, депутат від «Батьківшини» Олексій Кучеренко просив віце-спікера вплинути на «культуриста» Артема Дмитрука, за що отримав «матюків» від «слуги народу» Максима Ткаченка. «Ваш час вже вийшов. Їдьте у санаторій, їдьте у Трускавець»,  – насміхався «слуга». Член «Батьківщини», реагуючи на цю «рекомендацію», назвав депутатів від «Слуги народу» малолітніми клоунами.

«Зара за клоуна, бл*… За клоуна ви щас пи*ди отримаєте», — пригрозив Ткаченко.

Однак не тільки земельним протистоянням запам’ятались ці дні. Так, кореспондент 1News встиг зафіксувати народного депутата, який під час бійки на трибуні переглядав на своєму телефоні порнографічні фотографії. Зокрема він дивився пікантні фото дівчат і навіть коментував їх. З огляду на інтимний характер, 1News не розкриватиме імені народного депутата, який переглядає подібні фото у сесійній залі. Однак, ми розуміємо, що він точно впізнає себе на цих кадрах, тому радимо йому згадати сумний досвід листування з повіями народного депутата Богдана Яременка, який вартував йому крісла глави престижного комітету Верховної Ради.

До речі, 6 лютого у негативному плані встиг відмітитись і лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Кореспондент 1News сфотографував, як він тиснув кнопку голосування на місці депутатки Анни Колісник – а це чистого вигляду кнопкодавство, за яке передбачені штрафи.

7 лютого

Закінчили тиждень депутати доволі стандартно – в залі виступали члени уряду, включаючи прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Цього дня депутати розраховували на звіт очільника Кабміну, однак він «відбувся» просто проміжною промовою.

Гончарук серед іншого повідомив, що отримав від Президента доручення розібратися із «зоопарком» заробітних плат урядовців. «Президент попросив представити йому цілісну концепцію, як мають виглядати зарплати на публічній службі. Сьогодні ми домовилися про те, що зарплата міністра, урядовців, буде прив’язана до середньої заробітної плати в Україні….3-5 середніх заробітних плат – це той обсяг, який ми наразі вважаємо за можливе платити політичним особам. При цьому ми впорядкували ситуацію із цими преміями. Не буде цього зоопарку по 200-300-400%. Ми домовилися про те, що премія може бути максимум обмежена одним окладом. Ми погодили цю позицію з президентом. Ми уже, до речі, прийняли відповідну постанову», – зазначив прем’єр-міністр.

До речі, напочатку цього тижня Кабмін оприлюднив розмір заробітних плат міністрів за січень. Найменше отримав міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет – трохи більше 12 тисяч гривень, а найбільше  міністр закордонних справ Вадим Пристайко – майже 69 тис. гривень.

Рік починається для народних депутатів вкрай важко. І це стосується не тільки питання відкриття ринку землі, через яке фактично робота парламенту може бути заблокована до травня. «Команді Зе» потрібно також вирішити, що робити з величезною кількістю скандалів, які поступово затягують їх на дно. Тим більше, що вже восени Україну очікують місцеві вибори, на яких потрібно втримати високу планку довіри громадян.

Анна Межова

Back to top button