Ексклюзивне

Нардепа Сергія Таруту викрили на співпраці з Cambridge Analytica

Народного депутата, лідера партії «Основа» Сергія Таруту підозрюють у співробітництві з компанією Cambridge Analytica, яка надавала бази даних про користувачів соціальних мереж для політичних маніпуляцій.

фото 1News

За даними американського видання Gizmodo, директор з досліджень Cyber ​​Risk UpGuard Кріс Віккері виявив сховище даних, яке розміщувалося на піддомені канадської компанії, що спеціалізується на політичній аналітиці, з AggregateIQ (AIQ). Виявлені дані використовувались на власній версії Gitlab на веб-сторінці gitlab.aggregateiq.com.

Gizmodo уточнює, що виявлені дані вказують на зв’язки AIQ з об’єктом аналітичної фірми Cabridge Analytica, а також на зв’язки з кампаніями сенатора з Техаса Теда Круза (Ted Cruz) та губернатора Грега Аббота (Greg Abbott).

Нагадаємо, у березні 2015 року Тед Круз заявив про свій намір поборотися за можливість участі в президентських виборах 2016 року в якості кандидата від республіканської партії. В травні 2016 року Круз зазнав поразки на праймеріз в Індіані, отримавши 36,6% голосів проти 53,3% у Дональда Трампа, після чого оголосив про вихід з президентської кампанії

Gizmodo окремо зазначає, що дані вказують на зв’язок AIQ з українським сталевим магнатом Сергієм Тарутою, головою новоствореної в Україні партії «Основа».

«В цьому сховищі виявлена сукупність складних програм, програм управління даними, рекламних треків та інформаційних баз даних, які спільно можуть бути використані для впливу на людей через різні методи, включаючи автоматичні телефонні дзвінки, електронні листи, політичні веб-сайти, волонтерські рекламні кампанії. Також серед цих інструментів є безліч ключів, хешей, імен користувачів та паролів для доступу до інших активів AIQ, включаючи бази даних, облікові записи соціальних мереж та репозиторії Amazon Web Services, що підвищує можливість атак будь-яких зловмисників», – розповіли виданню в  UpGuard.

Нові факти підтверджують попередню інформацію про те, що AIQ побудувала програмне забезпечення Cambridge Analtica під назвою Ripon (назване від міста Ріпон, штат Вісконсін, де була створена республіканська партія). Платформа була використана Тедом Крузом для висунення на президентських виборах у 2016 році – хоча неназвані джерела, наближені до сенатора, повідомили, що програмне забезпечення ніколи не функціонувало. Однак фактом залишається те, що AIQ несе виключну відповідальність за платформу, створену за контрактом з Cambridge Analytica.

В матеріалі видання зазначається, що файли були прибрані в автономному режимі після того, як Gizmodo звернулось до співзасновника AIQ.

При цьому Cambridge Analytica відмовилась давати коментарі з приводу співпраці з AIQ.

Вчора, 4 квітня компанія Facebook заявила, що фірма Cambridge Analytica, яка займається просуванням спрямованої політичної реклами, отримала доступ до даних майже 87 мільйонів користувачів її соцмережі. Про нові дані в своєму блозі розповів технічний керівник Facebook Майк Шрепфер.

Раніше колишній директор з досліджень Cambridge Analytica Крістофер Вайлі говорив про 50 мільйонів людей, дані яких отримала його компанія.

Згідно з попередньою заявою Facebook, сторінка Cambridge Analytica була відключена після того, як стало відомо про те, що компанія отримала і не знищила особисту інформацію користувачів, які завантажували запитальник-додаток This Is Your Digital Life.

За допомогою цієї програми компанія Global Science Research зробила збір особистих даних користувачів соцмережі можливим. За попередніми даними, кількість таких користувачів складало 270 тисяч людей. Тепер, за даними Бі-бі-сі, ця цифра – 350 тисяч людей. Особиста інформація всіх цих людей згодом передавалась третім компаніям, в тому числі і залученим в американську виборчу кампанію 2016 року.

За відомостями американських газет Los Angeles Times і US Today, ці дані в своє розпорядження отримала і фірма, яка співпрацювала з Дональдом Трампом. Ця компанія вивчала такі дані і розсилала спрямовану інформацію виборцям, які вагаються.

Сергій Тарута – співвласник корпорації «ІСД». У 2014 році очолював Донецьку область. З осені 2014 року – позафракційний народний депутат. Про створення партії «Основа», в якій він себе називає «ідейним натхненником», заявив у 2017 році.

У матеріалі «Боти Тарути: Агата Крісті, Нік Кейв та прихильники Саакашвілі на зарплаті у нардепа» 1News писало про те, що Сергій Тарута активно користується можливостями Facebook та використовує для цього «ботів». Наприклад, його звернення до Президента України зібрало більше 12 тисяч вподобань. При детальному аналізі з’ясувалось, що більшість з них поставлені фейковими акаунтами.

Також додамо, що у вересні 2017 року американські ЗМІ викрили Сергія Таруту в тому, що він провів «фейкові» слухання у підвалі Капітолію США. З’ясувалось, що на заході не був присутній жоден з діючих конгресменів. Подія викликало низку перевірок у Конгресі з приводу того, хто і як може використовувати приміщення Капітолію, та хто оплачує їхнє використання.

В березні 2018 року видання The Daily Beast написало, що фейкові слухання фінансував Анатолій Моткін, екс-помічник грузинського олігарха Бадрі Патаркацишвілі, якого звинувачували у підготовці до силової зміни влади в Грузії. За іншими даними видання, фінансування могло надходити від олігарха Ігоря Коломойського, який «мав зуб» на голову НБУ Валерію Гонтареву за націоналізацію «ПриватБанку».

Слід зазначити, що Сергій Тарута почав кампанію проти нещодавно звільненої з посади глави НБУ Валерії Гонтаревої ще у 2016 році. Тоді він вперше надрукував свою сумнозвісну брошуру про нібито корупцію в НБУ. Доклад був оприлюднений у Верховній Раді, а також направлений сенаторам США.

Нові факти про те, що Сергій Тарута міг співпрацювати з компаніями, наближеними до Cambridge Analytica, можуть свідчити про те, що бази даних використовувались в тому числі і для кампанії проти Валерії Гонтаревої.

1News з використанням матеріалів Gizmodo та  ВВС.

Back to top button