Ексклюзивне

Джерело фейкових новин: як Тарута видав підвал Капітолію за слухання Конгресу США

Глядачі українського телеканалу «NewsOne» 25 вересня побачили картинку, яка виглядала як слухання у Конгресі США про корупцію в Національному банку України (НБУ), що нібито пройшли у Вашингтоні.

Захід, який відбувся в підвалі Капітолію США (кімната HC 8), подавався на українському телеканалі як засідання «Комітету з фінансових питань Конгресу США».

Фото з “Фейсбук” Сергія Тарути

NewsOne представив це таким чином:

Факти корупції на найвищому рівні в НБУ стали відомі Комітету з фінансових питань Конгресу США.

Тільки завдяки систематичній роботі команди, що збирала свідчення про корупцію топ-посадовців Національного банку, сильні світу цього змогли про неї дізнатись.

Шокуючі деталі та резонансні подробиці – трансляція в прямому ефірі на NewsOne! Увімкніть о 21:00 – наживо з Вашингтона, округ Колумбія.

При цьому ніякої трансляції слухань комітету Конгресу не велось. Навіть ніхто з діючих членів Конгресу не був присутній. Що ж це за такий дивний захід? Це була приватна панельна дискусія, організована колишнім республіканцем зі Флориди Конні Маком (Connie Mack) разом з ветераном зі збору коштів у політичних цілях (так званий фандрайзинг – ред. 1News) Меттом Кейленом (Matt Keelen). Але, на відміну від реальних слухань Конгресу, ця приватна подія була відкрита лише для запрошених гостей (включаючи співробітників Конгресу), двох українських журналістів (від NewsOne) та одного американського репортера (J.P. Carroll – незалежний репортер, коментатор з питань національної безпеки та закордонних справ, автор цієї статті для видання The weekly standard – ред. 1News).

Учасниками доповіді був оприлюднений звіт під назвою «Гонтарева: боротьба з корупцією в Національному банку України». Предмет доповіді – Валерія Гонтарева, яка у квітні подала у відставку з посади глави НБУ, зіткнувшись із погрозами її життю після проведених реформ українського банківського сектору, включаючи націоналізацію найбільшого банку, ПриватБанку. Гонтарева – союзник президента України Петра Порошенка.

До Мака та Кілена приєднались два учасники: Сергій Тарута, мільярдер, народний депутат України, який раніше працював губернатором Донецької області на Сході України, та Олександр Завадецький, який раніше працював в НБУ і стверджував, що був звільнений після того, як поставив недоречні питання щодо процедур націоналізації банків під час каденції Гонтаревої.

Панель, як подали її на NewsOne (ліворуч) і насправді (праворуч). (Фото: Screengrab, NewsOne)

Звіт про Гонтареву є творінням Сергія Тарути, який бігає з ним вже майже протягом року. VoxCheck, український веб-сайт з перевірки фактів, проаналізував доповідь Тарути в кінці 2016 року та зробив наступний висновок: «VoxCheck перевірив більшість фактів з брошури Тарути і виявив, що хоча ці приведені дані переважно правдиві, майже у всіх випадках має місце маніпуляція».

VoxCheck повідомляє, брошура Тарути «розколола» політиків та експертів на два протилежні табори: тих, хто підтримує Таруту та тих, хто підтримує Валерію Гонтареву (VoxCheck також  аналізував та критикував відповідь-спростування від Гонтаревої.)

Більшу частину заходу провели критикуючи Гонтареву. Мак повсюди носив свій старий значок конгресу на лацкані піджака. Він відкрив зустріч, розповідаючи про те, як працював в Комітеті закордонних справ Палати Представників. «Як для Комітету, так і для всього Конгресу завжди було важливо зрозуміти, що відбувається у всьому світі, а тема корупції з’являється постійно», – сказав він.

Цікаво, що в ході заходу також взяв участь з коротким виступом і Джеймс Вулсі (James Woolsey) – колишній керівник ЦРУ при президенті Клінтоні та радник кампанії Трампа.

Мак представив Вулсі «особливим гостем, який сьогодні з нами». Вулсі встав зі свого місця серед нечисленної аудиторії та нагадав про те, як він допомагав обговорювати Договір про звичайні збройні сили в Європі. Він згадав і про Україну в цьому контексті, але не говорив про корупцію. Вулсі частково заявив, що після падіння Берлінської стіни «на наступні три-чотири роки з росіянам було дуже легко знайти спільну мову. Вони були «мілашками»». Колишній директор ЦРУ також додав: «Мені хотілося б побачити, як міжнародні події розвиваються таким чином, що в результаті ми можемо зробити дві речі. По-перше, це побороти існування корупції у тому вигляді, про який ви згадали, в чому багато присутніх є експертами. І інша – вберегти Україну та інші держави регіону, такі як Польща, від постійного тиску з боку Росії щодо неправильного курсу. Поверніть ті дні дружньої Росії, які були на початку 90-х років».

Коли колишнього конгресмена Мака запитали, чому він організував цю подію, він відповів журналістові: «Я представляю групу, яка зацікавлена ​​у висвітленні корупції не лише в Україні, а й у всьому світі: від Центральної та Південної Америки до Східної Європи». Мак заздалегідь попередив, що ця подія записувалась, але коли я запитав Вулсі про його присутність на події, він висловив припущення, що його ремарки були «не для преси», незважаючи на трансляцію телеканалом «NewsOne».

Навмисне чи ні, але характер та місце проведення заходу дали українським журналістам хибне враження, що ця подія мала відношення до діяльності Конгресу Сполучених Штатів.

В інтерв’ю після завершення заходу, Тарута повідомив NewsOne: «Той факт, що ми тут, є беззаперечним доказом того, що американський уряд, Американський Конгрес, не байдужий до корупції, яка на сьогодні є в найвищих ешелонах влади / уряду».

Українські чиновники в свою чергу звинуватили панель Мака у фальсифікації новин. У своєму прес-релізі на веб-сайті НБУ відповів так:

«Сергій Тарута розповсюджує неправдиву інформацію про його начебто зустрічі та виступи у Конгресі США, присвячені українській владі та НБУ.

За наявною у Національного банку України інформацією, у Конгресі США не відбувалось сьогодні або іншими днями жодного офіційного слухання чи наради, які б становили офіційні заходи Конгресу США та теми, визначені у комунікаціях депутата Тарути. В дійсності, в орендованій кімнаті відбувся малочисельний (до 20 осіб) неофіційний захід, організатором та модератором якого виступив представник лобістської компанії «LibertyInternationalGroup», а спікерами виступили Сергій Тарута та екс-співробітник НБУ Олександр Завадецький. Жодні офіційні представники Адміністрації та Конгресу США участі у цьому заході не брали».

В своєму електронному листі, заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків заявив: «Подія на Капітолійському пагорбі щодо Національного банку України не була слуханням Конгресу… Обговорення було проведено без відома громадськості, подія була проспонсорована невідомою стороною. Це просто відбулося в кімнаті на Капітолійському пагорбі американцем, котрий був кілька років тому конгресменом». Мак, який зараз є зареєстрованим лобістом, востаннє був у Конгресі в 2013 році, коли зазнав поразки у боротьбі за посаду Сенатора.

Незрозуміло, чи була подія «проспонсорована» в тому сенсі, що приміщення, де проходив захід, орендували за гроші. Приміщення для зустрічей, такі як кімната HC-8, зазвичай використовуються з метою забезпечення офіційної діяльності Конгресу, чинні конгресмени можуть авторизувати використання таких кімнат для робочих груп за умови, що самі на них присутні. Якщо ж вони не можуть бути присутніми, повинен бути хтось з їх помічників. На бланку бронювання кімнати, через які офіс спікера контролює процес резервацій, є попередження, що ці приміщення не можуть бути використані для: «комерційної діяльності, збору коштів, реклами, для політичних або лобістських цілей, а також для розважальних турів».

Офіс спікера Райана не відповів на запит про використання приміщення.

Колишній конгресмен Мак зареєстрований як лобіст від компанії «Interconnection Commerce S.A.», що намагається підвищити рівень поінформованості про «корупцію в Національному банку України». Видання «POLITICO» додає: «незрозуміло, кого представляє Interconnection S.A. Все, що відомо про фірму в Інтернеті – вона має адресу на Британських Віргінських островах і згадується в «Панамському досьє»».

Помічник сенатора, ознайомлений з подією, сказав: «Це була дивна, дивна подія. Навіть за українськими стандартами це було дивно. . . . Я маю на увазі, чому б це колишній директор ЦРУ опинився в підвалі Капітолію, де відбуваються суперечки між олігархами? [Колишні] директори ЦРУ не йдуть просто так на якусь подію і не кажуть, як же ми хочемо знову налагодити стосунки з росіянами. Вони не роблять цього без причини».

Мак, в електронному листі-запрошенні, описав подією таким чином:

«Ми зобов’язані, як перед платниками податків в США, так перед і нашим міжнародним союзниками, забезпечити викорінення такої корупції, а особи, винні у ній, повинні отримати покарання у відповідності до принципу верховенства права.

Я сподіваюсь, що ця дискусія стане початком у процесі ліквідації такої шкідливої корупції. Разом ми займемося обґрунтованим дискурсом щодо вивчення небезпек клептократії, реформування Міжнародного валютного фонду та того, як краще забезпечити, щоб допомога США іноземним країнам була використана для допомоги нашим союзникам, а не для наповнення гаманців корумпованих чиновників».

Підпис під електронним листом свідчить, що Мак перестав бути конгресменом і представляє свою лобістську фірму. Але тепер ви знаєте, якими заангажованими можуть бути українські ЗМІ.

Дж. П. Керролл – позаштатний кореспондент та коментатор з питань національної безпеки та зовнішньої політики, Вашингтон, округ Колумбія. The weekly standard.

Переклад 1News.

Back to top button