Ексклюзивне

Мільйонні рахунки у швейцарському банку, люксовий годинник на 12-річчя та нецензурні SMS: найцікавіші факти про міністрів нового уряду

29 серпня 2019 року Верховна Рада 9 скликання провела своє перше засідання. Народні депутати не тільки склали присягу і створили монобільшість, але й встигли призначити силовиків та міністрів нового уряду. Журналісти 1News проаналізували біографії членів Кабміну і відшукали цікаві факти, «правильні» зв’язки та все, що може допомогти читачам зрозуміти, хто вони – члени наймолодшого в історії України уряду.

Новим прем’єр-міністром, якого висунула коаліція у складі правлячої партії «Слуга народу» став Олексій Гончарук – адвокат та юрист, який працював радником в попередніх урядах та був головою незалежного експертно-аналітичного центру Офіс ефективного регулювання (BRDO).

У ЗМІ писали про те, що Гончарука рекомендував керівник Офісу президента Андрій Богдан. При цьому їх познайомив ще один теперішній міністр – Дмитро Дубілет.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук

29 серпня за кандидатуру Гончарука на посаду прем’єр-міністра проголосувало 290 депутатів.

Цікаво, що за нього не голосували двоє депутатів з правлячої фракції «Слуга народу». Один з них – Сергій Нагорняк, щоправда, згодом подав заяву на зарахування його голосу «за» нового прем’єра. Однак, цікаво, що він також «неправильно» проголосував і за кандидатуру віце-спікера і міністра оборони. Таким чином Нагорняк, який до депутатства у Верховній Раді був депутатом ради міста Вишневе під Києвом, тричі за день неправильно натискав кнопку «за».

Другим депутатом зі «Слуги народу», який не голосував за призначення Гончарука, виявився Андрій Холодов. Він є кумом дружини кума Путіна Віктора Медведчука і навіть розглядався в якості одного з кандидатів на посаду голови Київської міської державної адміністрації. Нагадаємо, з цієї посади намагаються змістити мера Києва Віталія Кличка.

Гончарук став наймолодшим міністром з часів незалежності України. Зараз йому 35 років. Другим за віком наймолодшим головою уряду був Арсеній Яценюк, якому на момент обрання було 40 років.

Віце-прем’єр-міністром – міністром з європейської інтеграції України призначений Дмитро Кулеба, 1981 року народження.

міністр з європейської інтеграції України Дмитро Кулеба

Він є сином українського дипломата, надзвичайного і повноважного посла України Івана Кулеби.

Отримав освіту в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Також має ступінь кандидата наук в галузі міжнародного права.

Кулеба є кадровим дипломатом. Працював в МЗС України з 2003 року. У 2005-2009 роках був призначений до Постійного представництва України при ОБСЄ.

У 2013 році став радником міністра закордонних справ Костянтина Грищенка. Також працював з колишнім главою МЗС Павлом Клімкіним. Займався питаннями стратегічних комунікацій та впровадженням в роботу міністерства сучасних технологій комунікацій.

У 2019 році Кулеба випустив книгу «Війна за реальність: як перемагати у світі фейків, правд і спільнот». «У світі занадто багато не лише брехні, а й версій правди. У цій множинності єдина правда, що заслуговує на вашу підтримку, необов’язково буде посередині, рівновіддалено від усіх інших (ще одна поширена, але хибна думка). Правда перебуває десь між фейками та іншими правдами. І я дуже хочу, щоб ця книжка допомогла вам знайти цю точку опори», – пише він.

Кулеба одружений на відомій активістці Жені Кулебі. Вона є головою громадської організації «Місто-сад». Також є засновницею проектів «Сквер Небесної Сотні» на вулиці Михайлівській у Києві та «парк Шовковичний» у Слов’янську.

Ще одним віце-прем’єром став радник Президента України Володимира Зеленського з digital-напрямку Михайло Федоров, 1991 року народження. Він очолив новостворене міністерство цифрової трансформації.

міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Під час передвиборчої кампанії з виборів Президента України Федоров відповідав за діджитал-напрямок. Його робота була оцінена премією Європейської асоціації політичних консультантів (EAPC) Polaris Awards, де він з командою отримав нагороди у 7 номінаціях. «Наш діджитал підкорив світ! Сьогодні ми стали абсолютними переможцями на EAPC Polaris Awards…. Ми продемонстрували, що політика може бути іншою…. Це величезне досягнення, після якого наше життя вже ніколи не буде таким, яким воно було до початку кампанії», – зазначив Федоров.

Федоров народився в Запорізькій області. У  2012 року був обраний «студентським мером» у Запорізькому університеті.

Закінчив Вищу політичну школу, освітню школу представників НАТО в Україні, отримував стипендію від ОБСЄ в рамках процесів моніторингу за екологією Запоріжжя.

У 2014 році на виборах до Верховної Ради був кандидатом в депутати від партії «5.10».

На останніх виборах був №6 у списку партії «Слуга народу».

Міністром Кабінету міністрів став ще один представник IT-сфери – Дмитро Дубілет, 1985 року народження.

міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет

Він добре знайомий з главою Офісу Президента України Андрієм Богданом та є сином колишнього керівника правління «ПриватБанку».

Дубілет також працював в «ПриватБанку», де був IT-директором.

Має закордонну освіту – навчався у школі Roycemore (Іллінойс, США), у Hochschule Merseburg (Мерзебург, Німеччина), Лондонській бізнес-школі. Володіє українською, російською, німецькою, англійською та польською мовами.

З 2015 року займався розвитком порталу iGov, покликаного підвищувати ефективність роботи чиновників. За допомогою сайту можна отримати велику кількість довідок, в тому числі і замовити біометричний паспорт.

У 2017 році він створив Monobank – перший в Україні банк без відділень, який надає послуги за допомогою мобільних додатків.

Також цього року відкрив спортклуб Smartass, який отримав престижну світову премію IES ILLUMINATION AWARDS – «щось на зразок премії Оскара в світі світлових дизайнерських рішень».

Коментуючи своє призначення в Кабмін Гончарука Дубілет заявив, що це було одним з найскладніших рішень у його житті. «Родина в шоці. Друзі в шоці. Бізнес-партнери в шоці. Кіт в шоці. Та й я сам, якщо чесно, в шоці. Ще недавно я будував великі плани по розвитку monobank і Smartass, а також запуску Koto в Британії… Ще місяць тому я збирався переїхати жити в Лондон і будувати там зі своїми партнерами єдинорога. Але раптом всі ці плани якось відступили на другий план. Вибачте за пафос, але я вірю, що в України з’явився історичний шанс на прорив, якого ми всі так зачекалися. І це дуже круте відчуття, усвідомлювати, що я можу стати частиною цього прориву….А ще я обіцяю не красти», – зазначив Дубілет.

Новинкою уряду Гончарука стала ліквідація міністерства агропромислового комплексу і об’єднання його з міністерством економіки та торгівлі. Новостворене відомство очолив почесний президент Київської школи економіки (KSE), член Ради Національного банку Тимофій Милованов, 1975 року народження.

міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов

Вся країна дізналась про Милованова завдяки тренінгу у Трускавці, який його школа проводила для депутатів від партії «Слуга народу». У соціальних мережах навіть жартували, що нові депутати у графі освіта будуть писати «Трускавецький Rixos».

Милованов отримав ступінь магістра в Київському політехнічному інституті та в Києво-Могилянській академії.

В 1999 році отримав ступінь магістра економіки в Київській школі економіки. В 2004 отримав ступінь PhD з економіки в Університеті Вісконсин-Медісон.

Викладав в Пенсильванському університеті, Університеті Бонна, Університеті штату Пенсильванія та Університеті Піттсбурга.

У липні 2016 року Милованов був призначений Членом Ради Національного банку України.

Також він був співзасновником проекту VoxUkraine, що покликаний перевіряти факти, які виголошують в тому числі чиновники, на правдивість. У червні 2018 року він залишив наглядову раду проекту VoxCheck через конфлікт.

Редакторка VoxCheck Олена Шкарпова тоді так пояснила ухід Милованова: «Тимофій вийшов з редакційного борду Воксчеку. Через те, що його не влаштовує якість нашої роботи, а саме (перелік від Тимофія): контроль якості і т.д.; політична упередженість у виборі цитат; відсутність бази текстів; нечіткість вердиктів».

Головний редактор та керівник проекту VoxUkraine Борис Давиденко зазначив на своїй сторінці у Facebook, що між Шкарповою та Миловановим відбулася суперечка, результатом якої став вихід останнього з редколегії VoxCheck.

Додамо, що у 2014 році український Forbes включив Тимофія Милованова до рейтингу Top Economic Thinkers.

Цікаво, що Милованов раніше заявляв, що на виборах Президента України цього року голосував за Петра Порошенка.

Одразу трьох міністрів в новому уряді можна вважати близькими товаришами прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Перший з них міністр юстиції Денис Малюська, 1981 року народження.

міністр юстиції Денис Малюська

Він разом з Гончаруком працював в Офісі ефективного регулювання (BRDO), де займав посаду голови правління. Окрім того він був радником Гончарука, коли той був заступником глави Офісу Президента.

Малюська здобув освіту в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка за спеціальністю «правознавство». В 2016 році закінчив Університет Лондона (магістр права, LLM). Його профіль – регулювання підприємницької діяльності, суперечки і банкрутства.

Малюська працював консультантом з розвитку приватного сектору Світового банку.

Малюська одружений на Людмилі Рабчинській, яка була кандидатом на посаду судді Верховного суду України. У нього четверо дітей – три доньки і син.

В родини є дві квартири у Києві та великий будинок у Києво-Святошинському районі (249,3 кв. м), записаний на Духтулінську Марію Герасимівну.

Кумедний факт – Малюська голосував сам за себе, як за кандидата на посаду міністра юстиції, що дехто розцінює як конфлікт інтересів.

Ще одним вихідцем з Офису ефективного регулювання (BRDO), який очолював новий прем’єр-міністр – є міністр енергетики та вугільної промисловості Олексій Оржель, 1984  року народження.

міністр енергетики та вугільної промисловості Олексій Оржель

Оржель отримав освіту в КПІ і є експертом у сфері паливно-енергетичного комплексу із 15 річним досвідом.

З 2006 по 2014 рік працював на різних посадах в Національному регуляторі у сфері енергетики.

Оржель є головою Української асоціації відновлюваної енергетики, співзасновником якої є відомий бізнесмен Ігор Тинний. Тинний входить також до наглядової ради компанії по вивозу сміття «Киїспецтранс». Окрім того, журналісти програми «Наші гроші» стверджують, що він володіє рестораном «Монтеккі і Капулетті» разом із тестем колишнього глави РНБО Олександра Турчинова. Також Тинний володіє одним з найдорожчих ресторанів Києва – «Прага» та клубом «Caribbean Club». Окремо додамо, що Тинний є співвласником мініГЕС разом з Юлією Льовочкіною, депутатом з «Опозиційної платформи – За життя».

Ще одним міністром, якого можна умовно назвати наближеним до прем’єр-міністра є міністр інфраструктури Владислав Криклій, 1986 року народження.

міністр інфраструктури Владислав Криклій

Справа в тім, що він був учасником праволіберального руху «Люди важливі», який організували нинішній голова Митниці Максим Нефьодов, екс-депутат Київради Сергій Гусовський, Віктор Андрусів та новопризначений прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

З іншої сторони Кликлія можна назвати людиною міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, оскільки його кар’єра відбулась саме в цьому міністерстві.

В МВС України Криклій працював з 2014 року, де опікувався впровадженням інформаційних технологій.

Вже у 2015 він він стає заступником начальника Департаменту ДАІ.

Буквально за декілька місяців Аваков перевів Криклія на посаду керівника Головного сервісного центру МВС України. На цій посаді він пропрацював до обрання народним депутатом від «Слуги народу».

Журналісти Харківського антикорупційного центру у 2016 році дізнались, що Криклій в серпні 2015 року придбав чотирикімнатну квартиру площею 120 кв.м. в елітній київській новобудові по вулиці Богдана Хмельницького, 58-А  за 768,8 тис.грн, за ціною, що нижче за ринкову. Якщо порахувати то 1 кв.м. Криклію обійшовся в самому центрі міста по 6,4 тис.грн. При цьому за даними журналістів станом на 2017 рік, 1 кв.м. в будинку по Хмельницького, 58-А коштував від 40 до 50 тисяч гривень.

Згідно декларації за 2018 рік у нього 2 квартири в Києві, гараж, 2 авто (Мерседес і Смарт) та на рахунках у банку більше 1,5 млн грн. Криклій Зберігає готівкою 255 000 доларів та 150 тис гривень.

Владислав Криклій також має у власності два коштовних годинника марок Franck Muller Casablanca (дата набуття у власність зазначена – 1999 році. Кликлію на той момент було 12 років) та Breitling.

Батько міністра Артур Криклій раніше займав керівні посади у кількох банках, з 2011 року викладав у Хмельницькому економічному університеті. Він є членом Спостережних Рад Асоціації українських банків та Українського кредитно-банківського союзу, Української міжбанківської валютної біржі, член Громадської ради при Національному банку України та є головою правління благодійного фонду «Сейв юкрейн».

Владислав Криклій володіє англійською, польською та італійською мовами.

Також він працював в компанії Tickets.ua, де співпрацював з депутатом від «Слуги народу» Олександром Корнієнком.

Несподівано міністром розвитку громад та території (раніше Мінрегіонбуд) стала колишня депутатка від «Самопомочі» Олена Бабак.

міністр розвитку громад та території Олена Бабак

Справа в тім, що в березні 2017 року Бабак добровільно склала депутатські повноваження з аргументацією, що вона не політик. «Це виключно особисті причини. Я вважаю, що мені треба поміняти мою діяльність. Я не політик, я більше експерт. Для мене політична діяльність є складною, як для людини», – сказала вона.

Більше того, вона є одним з 47 депутатів (інші здебільшого є колишніми «регіоналами»), які звернулися до Конституційного суду України з проханням визнати неконституційною Постанову Верховної Ради «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні» від 19 квітня 2018 року.

Бабак закінчила Київський державний педагогічний інститут іноземних мов за спеціальністю «Іноземні мови», також отримала MBA в Old Dominion University (Вірджинія, США).

Бабак входила в робочу групу з питань реформування житлово-комунального господарства при Мінрегіонбуді, коли його очолював Геннадій Зубко.

Зазначимо, що за інформацією видання «Українська правда», кандидатуру Бабак подав Олексій Гончарук, який її знає з часів роботи в Офисі ефективного регулювання (BRDO).

Міністром освіти була призначена Ганна Новосад, 1990 року народження, яка до цього працювала на посаді голови директорату стратегічного планування та європейської інтеграції у Міносвіти.

міністр освіти Ганна Новосад (зліва)

Про Новосад вкрай схвально висловилась колишній міністр освіти Лілія Гриневич: «В цій країні не буде людини, яка вболіватиме за успіх Ані більше, ніж я. Вона – це здоровий глузд і надзвичайно професійний підхід до питань. Попереду багато викликів, зокрема, викликів лідерських, але я вірю, що вона зробить усе можливе, щоб впоратись із ними».

Новосад  закінчила Український гуманітарний ліцей при КНУ імені Тараса Шевченка. У 2011 році отримала ступінь бакалавра з політології в Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

В 2013 році отримала ступінь магістра європейських студій в університеті Маастріхту (Нідерланди).

Працювала в Міністерстві освіти ще при міністрі Сергієві Квіті.

Задекларувала квартиру в Києві на 103 кв м. Власником зазначена Новосад Галина Борисівна.

Також в декларації за минулий рік у Новосад зазначена недобудована квартира в Києві на 45,45 кв. метрів.

Міністерство охорони здоров’я, кандидатуру на керівництво якого шукали найдовше, очолила Зоряна Скалецька (Черненко).

міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька

Напередодні призначення прізвище нового міністра стало предметом обговорення. Справа в тім, що фотокореспондент видання «Цензор. нет» сфотографував смс-листування депутата від «Слуги народу», засновника медичної клініки «Борис» Михайла Радуцького. В ньому він назвав Скалецьку (Черненко) «своєю людиною» і у грубій нецензурній формі заперечив, що Уляна Супрун залишиться у МОЗ.

Самого Радуцького певний час називали одним з найімовірніших кандидатів на посаду міністра охорони здоров’я. У коментарі журналістам він заявив, що назвав Скалецьку «своєю людиною», тому що вважає гарною кандидатурою.

Новий глава МОЗ України закінчила Києво-Могилянську академію та отримала ступінь доктора правових наук в університеті Марії Кюрі в Любліні (Польща).

Скалецька є головою правління Української медико-правової асоціації, членом Всесвітньої асоціації медичного права, директором громадської організації Форум здоров’я.

Після Революції Гідності працювала експертом з питань медичної реформи в Реанімаційному пакеті реформ.

Скалецька була заміжня за народним депутатом VIIІ скликання Верховної Ради від БПП Олександром Черненком. Вони мають двох дітей.

В новому уряді не буде окремого міністерства культури, його об’єднали з міністерством молоді та спорту. Нове відомство очолив багаторічних керівник телеканалу СТБ, що входить в медіа-групу бізнесмена Віктора Пінчука – Володимир Бородянський.

міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський

В медіа Бородянский працював останні 20 років.

Нещодавно він був призначений позаштатним радником Президента України Володимира Зеленського.

Згідно поданої декларації, Бородянський володіє квартирами у Києві та трьома земельними ділянками у Старих Безрадичах.

Зберігає кошти новий міністр в українських та швейцарських банках (на рахунку в LGT Bank Switzerland Ltd. у нього зазначено майже 5 млн євро та 187 000 доларів, які є власністю кіпрської компанії Krisfod Investments LTD, кінцевим бенефіціарним власником якої є Бородянський). Готівкою він зберігає 350 000 доларів.

В декларації міністра вказана Ілона Шнайдер, з якою він проживає, але не перебуває у шлюбі. Вона є керівницею проектів на телеканалі СТБ, а також головою правління ОСББ в будинку поблизу Київської опери (вул. Богдана Хмельницького).

Міністром соціальної політики України стала Юлія Соколовська, 1985 року народження.

міністр соціальної політики Юлія Соколовська

Здобула освіту в Київському національному економічному університеті та Об’єднаному віденському інституті. У 2016 здобула ще одну вищу освіту в Національній академії державного управління при Президентові України за спеціальністю «Державне управління».

У 2015-2016 роках обіймала посаду директора Департаменту видатків бюджету соціальної сфери Міністерства фінансів України. А до 2017 року очолювала департамент з питань стратегічного планування та координації державної політики Секретаріату Кабінету Міністрів.

Соколовська керувала напрямом зі стратегії, прозорості та розвитку eHealth проекту USAID / Deloitte «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Вона була одним з викладачів на лекціях для «Слуг народу» у Трускавці.

Володіє квартирами у Києві та Вінницькій області, а також земельною ділянкою у Києво-Святошинському районі.

На рахунках у «Приватбанку» зберігає 3000 євро та 2000 доларів.

Міністерство ветеранів, яке було створене при президентові Петрові Порошенку, об’єднали і міністерством тимчасово окупованих територій і внутрішньопереміщених осіб України. Його очолила Оксана Коляда (раніше Гаврилюк), 1980 року народження.

міністр у справах ветеранів та тимчасово окупованих територій Оксана Коляда

До призначення вона працювала заступником колишньої очільниці міністерства ветеранів Ірини Фріз.

Коляда є полковником запасу та учасником бойових дій.

Закінчила Львівський інститут внутрішніх справ за спеціальністю «правознавство». Також отримала диплом магістра права у Львівському державному університеті внутрішніх справ.

У 2013 році отримала сертифікат міжнародного тренінгового проекту «Жінка в поліції».

У 2016 – 2017 рр. – слухач Національного університету оборони, спеціальність «інформаційне забезпечення військ».

З 2003 по 2015 роки проходила службу в МВС, а з 2015 по 2017 – в Збройних Силах України.

Коляда є розробником спеціалізованих курсів для журналістів, що працюють у зоні проведення АТО.

Під час роботи в управлінні комунікації та преси Оксана Коляда започаткувала перші в Україні курси навчання та акредитації військових журналістів.

Працюючи у зоні АТО/ООС Коляда розпочала процес створення регіональних військових прес-центрів.

В декларації Коляди вказана квартира в Києві на 103 кв метри та 2 земельні ділянки у  Хмельницькій області.

Готівкою має 115 тис. грн. та кредит на 25 тис грн.

Зазначимо, що з уряду Володимира Гройсмана свої посади зберегли міністр фінансів Оксана Макарова та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Аваков займає посаду міністра з 2014 року, що є своєрідним рекордом для всіх міністрів в Україні. І це не зважаючи на постійну критику зі сторони громадських активістів та журналістів. За день до призначення нового уряду під Офісом Президента була проведена акція «Аваков – чорт», де активісти висловились проти призначення його міністром. Однак, думка активістів не була почута. За даними ЗМІ, кандидатуру Авакова затвердив сам Володимир Зеленський «під свою особисту відповідальність».

За квотою Президента України до Уряду був призначений міністр оборони – Андрій Загороднюк.

міністр оборони Андрій Загороднюк

Його призначенню передував кумедний момент. Коли спікер Верховної Ради Дмитро Разумков запросив Загороднюка до трибуни для виголошення промови, він був відсутній у сесійній залі. Для того, аби Загороднюк виступив перед депутатами, довелось оголошувати перерву на 20 хвилин.

Загороднюку 42 роки, він є членом наглядової ради «Укроборонпрому» та позаштатним радником Президента України.

Здобув юридичну освіту у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка. Також навчався в Університеті Уорвік та Оксфордському університеті

З його біографії можна дізнатись, що він є експертом з буріння.

У серпні 2015 року Загороднюк очолив Офіс Реформ Міністерства оборони.

Батько міністра, Павло Загороднюк, володіє бізнесом у сфері геології та геодезії. Він є власником «Групи Надра», яка займається видобутком нафти і газу. З весни цього року він увійшов до наглядової ради компанії «Укрнафта», акціонером якої є олігарх Ігорь Коломойський.

Новий уряд, який очолив Олексій Гончарук, можна назвати не тільки наймолодшим в історії, але й таким, у складі якого більшість міністрів має західну освіту. Майже всі міністри володіють іноземними мовами та в тій чи іншій мірі мали успішний бізнес. А от чи зроблять такі якості новообраний Кабмін ефективним, покаже час.

Анна Межова

Back to top button