Ексклюзивне

Кличко остаточно посварився з Президентом?

Міський голова Києва Віталій Кличко неочікувано підтримав екс-очільника Одеської області Михайла Саакашвілі. Зокрема на офіційній сторінці Кличка у «Фейсбук» з’явилося повідомлення про те, що столичний мер не вважає рішення щодо позбавлення громадянства Саакашвілі позитивним для країни.

 

«Щодо ситуації з Міхеілом Саакашвілі… Сьогодні важливо, щоб з України і про Україну йшли позитивні новини. Про успішні перетворення. Дуже важливо втілювати зміни, а не створювати скандали. І рішення щодо громадянства Саакашвілі не вважаю в цьому контексті позитивним для країни», – пише Кличко.

Слід зазначити, що у коментарях до вищезгаданого повідомлення користувачі мережі висловили здивування, що подібна думка з’явилася на офіційній сторінці члена команди Президента України та його однопартійця Віталія Кличка.

Зокрема, Ірина Пугачева пише: «Это официальные страницы Кличко? Совсем взбрендил?».

Нагадаємо, під час Революції гідності Віталій Кличко вважався одним з кандидатів на посаду Президента України. Однак згодом він прийняв рішення не балотуватися та підтримати Петра Порошенка. При цьому партія Кличка «УДАР» об’єдналася з БПП для спільної участі у парламентських виборах.

Більше того, на сьогоднішній день Віталій Кличко є головою партії БПП, при тому, що він заявив про намір залишити цю посаду ще минулого року.

Як писало видання «Апостроф» у березні цього року, цілком ймовірно, що активізація розмов про зміну керівника партії пов’язана не з тим, що номінальний голова комусь заважає, а з можливим конфліктом між Порошенком і Кличком після звільнення близьких до президента (точніше до його найближчого соратника Ігоря Кононенка) чиновників – заступника мера Іллі Сагайдака та голови Солом’янської РДА Максима Шкуро, яких звинуватили в обвалі Шулявського шляхопроводу. «Майже відразу після цього силовики влаштували обшук в Київавтодорі, який очолює вже близький до Кличка Олександр Густелев. Відповідь не змусила себе довго чекати: мер звернувся до президента з проханням владнати ситуацію з метрополітеном, погрожуючи, що той просто може зупинити свою роботу через мільярдні борги», – додає видання.

На думку політолога Олексія Якубіна, таке похолодання у відносинах між командами президента і київського мера багато в чому пов’язане з ситуацією навколо олігарха Дмитра Фірташа. «Поділ президент – мер було вироблено у Відні за участю пана Фірташа, і цей поділ включав в себе домовленість: з одного боку – щодо посад, з іншого боку – щодо спільної партійної роботи. Зараз ситуація з Фірташем змінюється, і я пов’язую це похолодання у відносинах в тому числі і з цим», – сказав він.

У 2015 році олігарх Дмитро Фірташ заявив, що зустрічався з Порошенко та Кличком у Відні напередодні президентських виборів. «Головне, що ми отримали (від зустрічі – ред.) те, що хотіли: Порошенко – президент, Кличко став мером (Києва – ред.)», – розповів Фірташ.

За інформацією видання «Insider», 22 квітня 2015 року на день народження Володимира Кличка у Відні відбулася зустріч Петра Порошенка, Віталія Кличка, Віталія Ковальчука, Юрія Стеця, Сергія Льовочкіна та Дмитра Фірташа. За офіційною версією, Порошенко, як і Ковальчук були запрошені на день народження Кличка-молодшого, та «абсолютно випадково» у віденському готелі наткнулися на Фірташа. І нібито у Порошенко просто не залишилося вибору, як кілька хвилин поговорити з опальним олігархом.

За інформацією видання, отриманою від самих учасників зустрічі, «випадкова» розмова тривала 28 годин з перервою на три години. Деталей розмови навіть офф-рекордс не захотів розповідати ніхто до моменту, поки про зустріч не розповів сам Фірташ.

Нагадаємо, 27 липня Адміністрація Президента України підтвердила інформацію про позбавлення Михайла Саакашвілі українського громадянства.

«За поданням Державної міграційної служби, яка навела переконливі факти подання недостовірної інформації при оформленні заяви, Комісія з питань громадянства при президентові України вирішила підтримати клопотання щодо припинення громадянства України Міхеіла Саакашвілі та рекомендувала президенту ухвалити відповідне рішення», – пояснили там.

«На основі рекомендацій глава держави підписав відповідний указ», – підтвердили в АП.

В Держміграційної службі пояснили, що припинення громадянства України у випадках, передбачених законом, є конституційною нормою. Підстави для втрати громадянства України перераховані в ст. 19 закону України «Про громадянство України». Серед них — добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, або набуття особою громадянства України на підставі статті 9 цього закону внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів.

Раніше 1News писало про те, що Генпрокуратура Грузії двічі надсилала запит Україні щодо екстрадиції Михайла Саакашвілі, проте поки що отримала відмову.

Також раніше повідомлялося про те, що з України депортують зведеного брата Михайла Саакашвілі – Давида. Правоохоронці з’ясували, що Давид Саакашвілі жив та працював в Україні за фіктивними довідками. Більше про це читайте в матеріалі «Саакашвілі покриває аферу брата з документами (ексклюзив)».

29 травня 2015 року Михайла Саакашвілі було прийнято до українського громадянства як особу, прийняття якої до громадянства становить державний інтерес України.

Чи є неочікувана підтримка Кличком Михайла Саакашвілі ще одним дзвіночком у похолоданні відносин між мером та Президентом стане відомо вже восени, коли розмови про можливі позачергові вибори активізуються з новою силою.

2 Comments

  1. Саакашвілі не мав жодного морального права поливати брудом Президента України Петра Порошенка. Я маю на увазі дебільну пісеньку на телебаченні та інші його виходки. Будь-хто інший, тільки не Саакашвілі! Саме Петро Порошенко врятував Саакашвілі в тяжкий момент в його житті, навіть в порушення Закону України надав йому громадянство. А також посаду губернатора в багатій Одесі, де багато українців мріють хоч побувати і покупатися в морі. Крім цього, Саакашвілі порушив законність перетину кордону. Цими діями Саакашвілі показав себе як вкрай непорядна людина, політичний спекулянт і скандаліст. Вважаю, що він знищив себе, як політика. Тому рішення про позбавлення Саакашвілі українського громадянства є виправленням допущених раніше помилок.

Back to top button