Ексклюзивне

Саакашвілі покриває аферу брата з документами (ексклюзив)

Пам’ятаєте у квітні Михайло Саакашвілі заявляв, що його зведеному брату Давиду скасували посвідку на тимчасове проживання в Україні? Виявилося, що він і ще 15 аферистів «закріпилися» в нашій країні за допомогою фіктивного підприємства та «липової» довідки від лікаря. Далі читайте про феєричну аферу родича епатажного екс-президента Грузії.

 

14 квітня колишній голова Одеської ОДА написав на своїй сторінці у «Фейсбук», що «на підставі листа СБУ скасували посвідку його брата, Давида Саакашвілі, і він зобов’язаний покинути Україну». Цей пост сподобався майже 2,5 тисячам користувачів і під ним більше 100 коментарів. Однак жоден з них не стосується утисків щодо брата Саакашвілі.

Журналістам стали відомі подробиці інциденту. Ще у 2016 році до Київського міського центру зайнятості були подані довідки громадянина Грузії Саакашвілі Давида з ТОВ «Скороход-Транс» щодо отримання дозволів на застосування праці іноземних громадян. Розслідування показало, що ці документи не відповідають вимогам Постанови Кабінету міністрів України № 437 від 27.05.2013 «Про порядок видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства». Проте саме на основі них брат Саакашвілі отримав дозвіл на роботу в Україні.

Згідно пункту 6 вказаної Постанови, для отримання відповідного дозволу у центр зайнятості серед іншого також надається «документ, виданий лікувально-профілактичним закладом про те, що особа не хвора на хронічний алкоголізм, токсикоманію, наркоманію або інші інфекційні захворювання, перелік яких визначено МОЗ». Такий документ був виданий Давиду Саакашвілі у медичному центрі ТОВ «Клініка ім. Гальченко В.В.», тоді як єдиною медичною установою, яка має право на проведення у Києві обов’язкових наркологічних оглядів, є Київська міська наркологічна лікарня «Соціотерапія». Це затверджено наказом Головного управління охорони здоров’я КМДА №522 від 28.12.2011 «Про вдосконалення проведення обов’язкових профілактичних оглядів».

Як зазначалося вище, документи щодо працевлаштування Давида Саакашвілі подавало таке собі ТОВ «Скороход-Транс». В ході перевірки було встановлено, що дана компанія за місцем реєстрації не перебуває і встановити її місцезнаходження не вдалося.

Підтвердження тому, що «Скороход-Транс» існує лише на папері, можна знайти за допомогою онлайн-сервісу YouControl. Відповідно до виявлених даних, компанія була заснована у 2009 році, а основним видом її діяльності є «консультування з питань комерційної діяльності й керування». Проте ще у 2012 році «Скороход-Транс» була анульована реєстрація платника ПДВ на підставі відсутності за місцезнаходженням.

За допомогою Google-мапи вдалося побачити, де ж за документами розташоване підприємство, в якому нібито мав працювати брат Михайла Саакашвілі. Не дивно, що за адресою реєстрації компанія відсутня, адже виглядає місце його розташування ось так:

 

Аналіз фактів доводить, що Давид Саакашвілі отримав дозвіл на роботу в Україні за допомогою фіктивної довідки про медичний огляд та підставного підприємства, яке існує виключно на папері. Відповідно, на підставі грубого порушення закону Служба безпеки України надіслала до Київського міського центру зайнятості лист щодо анулювання дозволу на застосування праці Давиду Саакашвілі. Разом з ним СБУ просила анулювати відповідні дозволи ще 15 «аферистам», які в такий же шахрайський спосіб намагалися проживати та працювати в Україні.

Відповідно до проведеного розслідування, Головне управління МВС у Києві скасувало тимчасову посвідку на проживання в Україні всім фігурантам, в тому числі і брату Саакашвілі.

Споглядаючи за черговим феєричним фіаско пана Саакашвілі, доводиться тільки здогадуватися, скільки ще скелетів у шафі з перекручених фактів він приховує від громадськості. Грузини в свій час розкусили цього афериста. Залишається сподіватись, що йому не вдасться запаморочити голови українського виборця.

Анна Межова

Back to top button