Ексклюзивне

Ігри навколо Саакашвілі або до чого тут Дарт Вейдер

Михайло Саакашвілі та епатаж давно стали тотожними. Але останнім часом скандальності персоні екс-президента Грузії додали опоненти, зареєструвавши у Мін’юсті фейковий «Блок Міхеіла Саакашвілі». Розуміючи комічність ситуації, партія справжнього Саакашвілі провели під будівлею Міністерства юстиції акцію під кодовою назвою «Міністерство рейдерства».

Із самого ранку 30 травня на Рильському провулку, що примикає до Софійської площі, було чутно бій барабанів та вигуки «Ганьба!». Останні фрази були звернуті не до лідера партії «Рух нових сил» Михайла Саакашвілі, як могло здаватися випадковим перехожим. Таким чином своє невдоволення висловлювали прихильники колишнього грузинського лідера діям Мін’юсту, який не так давно зареєстрував партію «Блок Міхеіла Саакашвілі», який не має жодного стосунку до реального Саакашвілі.

1News раніше повідомляло, що в Україні з’явилась фейкова партія, що має на меті дезорієнтувати потенційних виборців Михайла Саакашвілі.

На сьогоднішній акції були присутні окрім самого Саакашвілі лідер партії «Воля», народний депутат Юрій Дерев’янко, колишній заступник Генерального прокурора Давид Сакварелідзе, нардеп Сергій Лещенко та, як це не дивно, представник партії «Справедливість Валентина Наливайченка» Маркіян Лубківський.

Цікаво, що під будівлею Мін’юсту було багато правоохоронців, в тому числі і Національна гвардія. Під час мітингу виникло щонайменше дві «штовханини» активістів та людей у формі. Спочатку правоохоронці намагались заблокували фірмовий автомобіль Саакашвілі з написом «Інша Україна» та його фото, яка рекламує телепередачу екс-очільника Одещини на телеканалі ZIK. При спробі нардепа Юрія Дерев’янка витягти з машини автомобільні покришки, правоохоронці стали стіною, аби завадити йому. Тільки наявність депутатського мандату у Дерев’янка надала йому змогу відтіснити людей у формі.

Друга суперечка виникла перед дверима Мін’юсту, куди намагалися пройти Саакашвілі, Лещенко та той же Дерев’янко. Бійці Національної гвардії у прямому сенсі намагалися не допустити у будівлю бажаючих потрапити на прийом до Міністра юстиції.

Варто зазначити, що виступаючи зі сходинок Мін’юсту і Саакашвілі, і Лещенко говорили про те, що реєстрацією фейкової партії міністр підігрує Президенту у його намірі розмити голоси на виборах. Так, ситуація і справді комедійна, але є одна «але». Виборами поки і не пахне. Тобто інформація про те, що ймовірність позачергових виборів є, постійно курсує в інформпросторі, от тільки реалізація цього плану під великим сумнівом. В решті решт, Президент Петро Порошенко сам озвучив, що не допустить позапланового виборчого процесу. Відповідно, виникає сумнів у тому, що на реєстрацією псевдо-партії Саакашвілі впливав сам Гарант. Адже він, мабуть, остання людина, якій вигідні перевибори до парламенту у найближчій перспективі.

Буквально за день до сьогоднішнього мітингу Давид Сакварелідзе на своїй сторінці у «Фейсбук» повідомив, що насправді «Блок Михеіла Саакашвілі» зареєстрували за заявою людини, яка має ім’я та прізвище «Міхеіл Саакашвілі». Активістам вдалося знайти цю людину. Ним виявився молодий хлопець, справжнє ім’я якого Олег Сушко. Саме він свого часу погодився змінити ім’я на Дарт Вейдер, а згодом став Міхеілом Саакашвілі.

Пояснюючи абсурдність ситуації справжній Михайло Саакашвілі на мітингу заявив, що з таким же успіхом можна вмовити будь-кого за пляшку горілки змінити прізвище на Порошенко і зареєструвати на нього партію імені президента. «Якщо ви реєструєте Блок Михайла Саакашвілі на «ліву» людину, то може ви є Блок Петра Порошенко зареєструєте на невідомого? Якого фіга тоді ви цим займаєтесь?», – не стримував емоцій на мітингу екс-голова Одеської ОДА.

 

Куди більш стриманим був Сергій Лещенко, який згодом вів пряму трансляцію з кабінету міністра юстиції, якого не було на місті. «Сьогодні ми спостерігаємо підготовку до виборів. Але ми не дамо цим бандитам залишитися у владі», – заявив Лещенко, який сам входить до фракції влади – БПП.

Коли він, Саакашвілі та Дерев’янко потрапили до будівлі Мін’юсту, виявилося, що передавати свої вимогу просто нема кому. Працівники установи запевнили, що згодні на конструктив і нададуть справжньому Михайлу Саакашвілі всі документи, які їм дозволили зареєструвати партію його імені без його згоди.

Саме у цьому моменті у деяких журналістів виникла підозра, що вся ця історія з фейковою партією може бути інсинуацією самого Саакашвілі. Адже якби Порошенко мав відношення до реєстрації псевдо-партії Саакашвілі, як нам про це говорить той же Лещенко, він таким би чином був прибічником перевиборів. А як ми вже добре знаємо, він їх аж ніяк не підтримує. То може сам Саакашвілі розіграв сценарій з реєстрацією партії на свого тезку?

Загалом враження від мітингу дивні. З одного боку активісти, які приїхали на акцію, із щирим захопленням слухали Саакашвілі. А з іншого, були й ті, які прагнули радикалізувати ситуацію. «Ми сюди не стояти прийшли», – прокричав чоловік середніх років і почав стрибати, вигукуючи «Банду – геть». «Хлопці у червоних беретах – це ж той «Беркут», що нас душив на Майдані. Давайте дамо їм відсіч», – кричав інший активіст, який тримав прапор «Руху нових сил Михайла Саакашвілі».

Цікаво, що на прапорах була назва партії, якої ще не існує, адже як відомо Мін’юст поки що блокує додавання до назви партії «Рух нових сил» прізвища Саакашвілі. А партійці вже встигли підготовити відповідну символіку.

Були на мітингу й ті, які прийшли сюди виключно заради піару. Це активісти партії «Cправедливість Валентина Наливайченка». Спочатку вони гуртувалися ближче до готелю «Інтерконтиненталь», потім перемістилися під Мін’юст, а послухавши представника своєї партії Маркіяна Лубківського, непомітно зникли.

Лубківський встиг передати мітингарям вітання від Наливайченка, який вочевидь продовжує турне США, і навіть заявив, що Мін’юст, виявляється, і партію Наливайченка фейкову теж зареєстрував. Чи правда – це, достеменно невідомо. Цілком ймовірно, що це було сказано виключно на камеру, адже персона Лубківського останнім часом має не надто гарне реноме. То він погрожує знищити машину дівчини, яка припаркувалася біля його будинку нібито «не в тому місті», то називає гравців збірної України з футболу «каліками».

Результатом мітингу було, по-перше, одноголосна підтримка делегатів з’їзду додати до назви «Рух нових сил» ім’я Михайла Саакашвілі. А по-друге, активісти підтримали заклик зняти з реєстрації несправжню партію Саакашвілі. Щодо другої вимоги, щоправда, виникають сумніви. Адже якщо виявиться, що ініціатор подання на реєстрацію партії «Блок Міхеіла Саакашвілі» за паспортом справді виявиться Міхеілом Саакашвілі, то за законом він буде повністю правий. Мін’юст просто не буде мати підстав зняти з реєстрації цю партію, навіть розуміючи, що вона не має стосунку до екс-президента Грузії.

Якщо вже в нас Дарт Вейдер з його Інтернет-партією балотувався на виборах, то чому не може бути двох партії Саакашвілі? Звичайно це абсурд, але він повністю у межах закону.

Варто зазначити, що мітинг Саакашвілі під Мін’юстом був дуже добре підготовлений. І його організатори грошей не пошкодували. Чого вартий лише брендований мікроавтобус із фотографією Саакашвілі. Чи Тойота Тундра з величезними колонками, яка транслювала все, що говориться у мікрофон на десяток метрів.

Завершав все це свято абсурду другий мітинг, який проходив прямо напроти Мін’юсту. Там хлопець у костюмі рожевого зайця та дівчата на велотренажерах намагалися привернути увагу до наміру рейдернути фітнес-центр Софійський з боку партії «Народний фронт». До речі, міністр юстиції Павло Петренко теж з «Народного фронту», тому спочатку здавалося, що гасло «Роби жим, щоб у рейдерів жим-жим!» було офіційним слоганом мітингу «Руху нових сил».

Цікаво, а скільки б разів відтиснувся Михайло Саакашвілі? Вірогідно, що такий креатив українці зможуть побачити дуже скоро, адже піарники екс-президента Грузії вже починають думати, як же ще епатувати українського виборця.

Анна Межова

Back to top button