Ексклюзивне

Гонитва за славою як загроза національній безпеці: ексклюзивні подробиці вбивства полковника СБУ

Хто цікавився діяльністю та особистим життям начальника контррозвідки Донецького облуправління СБУ Олександра Хараберюша за декілька днів до вбивства? Хто погрожував йому ще рік тому та за що його могли так зухвало вбити у центрі Маріуполя – читайте у матеріалі 1News.

31 березня в центрі Маріуполя був підірваний автомобіль начальника контррозвідки Донецького облуправління СБУ Олександра Хараберюша. Голова СБУ Василь Грицак вже підтвердив, що полковник загинув. Також цю інформацію озвучив Генпрокурор Юрій Луценко. Попередня версія – автомобіль був підірваний сепаратистами так званої «ДНР».

 

Інформоване джерело у правоохоронних органах повідомило 1News, що останнім часом до Хараберюша приходили журналісти та цікавилися інформацією про його діяльність. «Олександр був справжнім патріотом, особисто воював проти сепаратистів. Тому його активна позиція дратувала терористів», – зазначає джерело видання.

Начальник Головного управління Національної поліції у Донецькій області В’ячеслав Амброськін на своїй сторінці у «Фейсбук» відмітив, що «одна із версій вибуху – теракт, організований диверсійно-розвідувальною групою терористів «ДНР».

«В Маріуполі та на всій території Донеччини посилюється несення служби поліцейськими підрозділами», – додав Амброськін.

Співрозмовник 1News зробив акцент на тому, що за останні місяці діяльністю співробітників СБУ, при чому як на центральному рівні, так і в регіонах, підозріло активно почали цікавитися засоби масової інформації.

«Мені не зрозуміла така активність. Наша країна перебуває в стані фактичною війни, тому всі ці закиди про те, що співробітники СБУ нібито живуть не за статками, шикують та їздять на дорогих авто – все це на руку виключно ворогам України. Невже всі ці журналісти-розслідувачі не розуміють, що показуючи авто та місця проживання співробітників служби безпеки, під виглядом викривання корупціонерів, видають терористам інформацію, яку ті потім можуть використовувати у своїх цілях? Ось і до Хараберюша нещодавно приходили якісь журналісти. Не знаю, звідки вони дізналися, де він живе, але мене особисто подібна активність насторожую», – додав він.

Прокуратура Донецької області за фактом вибуху автомобіля у центрі Маріуполя вже відкрила кримінальне провадження – дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 258 КК України (теракт). «Правоохоронці з’ясовують усі обставини злочину, допитують свідків. Також працюють вибухотехніки, які встановлюють пристрій, котрий використовували злочинці для підриву транспортного засобу», – зазначається у повідомленні прокуратури.

Цікаво, що український журналіст «Громадського ТБ. Донбас» Віталій Сизов на своїй сторінці у «Фейсбук» після повідомлення про вибух автомобіля полковника СБУ Олександра Хараберюша, написав, що з 2016 року польовий командир «ДНР», екс-співробітник СБУ Олександр Ходаковський погрожував співробітникам Служби безпеки України розправою. «Такі, як Хараберюш, Лесун та інші, це – відомі прізвища. Там дійсно є «герої», щодо яких багато і питань, і заготовлених патронів. І я можу вас запевнити, що наші плани щодо них здійсняться», – процитував слова Ходаковського журналіст.

Також Сизов зазначив, що так званий глава «МГБ ДНР» Андрій Пінчук теж згадував про Хараберюша: «Він (Хараберюш – ред.) люто ненавидів Росію і «ДНР» і особисто брав участь в бойових діях проти терористів».

На одному з сепаратистських сайтів можна знайти уривки з книги Пінчука, в якій він називає марку автомобіля, в якому сьогодні підірвали начальника контррозвідки Донецького облуправління СБУ Олександра Хараберюша.

Аналізуючи інформацію, яку надав 1News співрозмовник з правоохоронних органів, варто зазначити, що діяльністю СБУ та особистим життям співробітників спецслужби за останній час насправді вкрай активно цікавляться ЗМІ. Згадаймо хоча б сюжет журналіста Дмитра Гнапа про першого заступника голова СБУ Павла Демчину. В сюжеті показані автомобілі, на яких їздить сам Демчина та мати його дітей. Також називається район, де мешкають діти першого заступника голови СБУ. Гонитва журналістів за славою в даному випадку може загрожувати не тільки національній безпеці України, а й життю співробітників СБУ та їхніх родин.

Заяви деяких представників ЗМІ про те, що декларації співробітників СБУ, мають бути оприлюднені – є відвертою маніпуляцією. Оскільки зрозуміло, що цією інформацією можуть скористатися в тому числі і прибічники сепаратистів задля ліквідації таких ненависних для них патріотів. І якщо Дмитро Гнап, Соня Кошкіна чи інші відомі представники ЗМІ цього не розуміють, то це дуже прикро.

Зазначимо, службовці СБУ, які займають відповідальне становище, щорічно подають декларацію про доходи та майно, в тому числі в електронному вигляді, як цього передбачає Закон України «Про запобігання корупції». Разом з тим інформація про особовий склад СБУ, яка міститься в Єдиному державному реєстрі декларацій, становить державну таємницю. Саме на основі цього декларації співробітників спецслужб не є відкритими для громадськості, однак доступ до них мають керівники Національного агентства із запобігання корупції. Не варто забувати, що на сьогодні наша країна перебуває у стані неоголошеною війни, тому додаткова обережність тут повністю виправдана.

У підірваного сепаратистами начальника контррозвідки Донецького облуправління СБУ Олександра Хараберюша залишилося двоє дітей. То може окремі журналісти у своїй гонитві за «гарячими» фактами ще й їхнє помешкання хочуть показати? Наводка для терористів буде більш ніж достатня.

У воюючій країні робота журналіста повинна бути вкрай обережною. В таких умовах потрібно розуміти, що показувати українські позиції на тимчасово окупованих територіях – це безвідповідально. Небезпечно афішувати, в тому числі і для ворогів України, де проживають родини співробітники українських спецслужб, які займають відповідальне становище.

Висловлюємо щирі співчуття родині загиблого начальника контррозвідки Донецького облуправління СБУ Олександра Хараберюша та сподіваємося, що вороги України, які його так зухвало вбили, будуть покарані.

One Comment

  1. Ей! СБУшники! Свого зрадника Ходаковського коли ліквідуєте?

Back to top button