Цікаве

Кофеїн у чаї та каві – чим небезпечний і як не переборщити: наукове дослідження

Кофеїн міститься не лише у каві та чаї: шоколад, енергетики також містять цю речовину. Зайве вживання саме кофеїну, а не кави або чаю, як такої, може призводити до різних захворювань. Особливо у молоді, пише 1News.

Чим корисний кофеїн і чому небезпечний

Вчені зазначають, що мотиви надмірного споживання кофеїну допоможуть зрозуміти, як із цим зловживанням боротися. Найчастіше п’ють саме багато кави, сподіваючись, що через кофеїн цей напій допоможе підбадьоритися.

Якщо не пити каву або міцний чай прямо перед сном, то безсоння вам не загрожує

Кофеїн не тільки бадьорить, він ще впливає на вироблення цілого ряду гормонів, має судинозвужувальну дію. Він також допомагає зняти головний біль і якщо не перевищувати дозування, то кофеїн – корисна речовина.

Але якщо пити дуже міцну каву, наприклад – подвійне еспресо і потім відразу лягати в ліжко, то дійсно можна не заснути. Тому що кофеїн виведеться з організму не відразу, а лише за кілька годин.

Передозування кофеїну може спричинити збудження, тривогу, тремор, прискорене серцебиття, підвищення тиску.

Якщо ж не пити кави чи міцний чай прямо перед сном, то безсоння вам не загрожує. Кофеїн міститься також у чорному шоколаді та енергетичних напоях, а не лише у каві та чаї.

Скільки кофеїну можна вживати за день?

Європейське агентство безпеки харчових продуктів (EFSA) дає наступні рекомендації:

  • дорослій людині відповідає норма кофеїну – 400 мг/добу,
  • підлітку до 16 років – не більше 100 мг на добу або за формулою 3 мг на 1 кг ваги.

Важливий момент – концентрація кофеїну в каві залежить від сорту. Так, чашка експресо містить приблизно 90 мг кофеїну, а напій-енергетик від 125 до 175 мг на 500 мл напою. На упаковці таких напоїв зазвичай вказують точнішу інформацію.

Джерело: Nutrients

Back to top button