Хурма: в чому користь зимого фрукта
Зимова вишня, китайське яблуко і навіть слива богів – так у різних країнах називають один з головних фруктів зими. І це хурма. На ринку можна побачити яскраво-жовті, помаранчеві та червоні фрукти. Ціни, щоправда, різні й назви різняяться: то хурма, то корольок, то шарон. Усе це сорти одного фрукта. Просто одні приїхали з Китаю, інші – з Індії, а треті – з Азії.
Цей екзотичний плід можна вирощувати на підвіконні як декоративну рослину і не тільки. А готувати з хурми можна все що завгодно: варення, сік, вино, желе і пастилу. Крім цього, хурма – ще й натуральний косметичний засіб. З неї можна робити омолоджувальні маски. Вони розгладжують зморшки, повертають здоровий колір обличчя і підтягують шкіру. Хурма багата пектинами, які здатні виводити токсичні речовини з організму. 1News разом з нутриціологинею, консультанткою з питань дієтології та управління здоров’ям Вірою Паламар розповідає про цей чудовий фрукт детальніше.
Хурма – це фрукт, який не тільки приємний на смак, а й має сприятливий вплив на здоров’я. Вона багата на клітковиную, антиоксиданти і поживні речовини, що робить її ідеальною для здорового харчування. Хурма добре поєднується як із солодкими, так і з солоними стравами. Вона – поживна альтернатива для людей, які втомилися від повсякденних фруктів, таких як яблука, помаранчі або банани.
У невеликій порції хурми міститься потужне поєднання вітамінів, мінералів і клітковини.
Хурма – прекрасне джерело провітаміну А (бета-каротину), вітаміну С. Вона також містить значну кількість вітаміну B6, вітаміну E, вітаміну K, міді, марганцю і калію. Залежно від розміру, в одній хурмі (170 г) близько 120 калорій.
Корисні як шкірка, так і м’якоть
А все тому, що і в шкірці, і в м’якоті міститься велика кількість каротиноїдів, які надають хурмі характерний насичений помаранчевий колір і є висококласними антиоксидантами.
Каротиноїди:
- знижують ризик серцево-судинних захворювань
- покращують зір
- знижують запалення
- рівень резистентності до інсуліну
- допомагають нормалізувати вуглеводний і жировий обміни
Завдяки вмісту флавоноїдних антиоксидантів
- поліпшується здоров’я серця
- знижується артеріальний тиск
- нормалізується рівень холестерину і пам’ять
Найважливіше – це поєднання
Щоб максимально використовувати поживні властивості хурми, важливо поєднувати її з правильними продуктами для покращення засвоєння певних поживних речовин. Хурма добре поєднується з йогуртом або вівсянкою. Додавання замороженої хурми в смузі – можливо, зі жменькою чорниці – додасть солодощі і дасть можливість насолодитися фруктами, навіть якщо вони трохи не по сезону.
Оскільки в хурмі є вітамін А або каротиноїди, якщо ви їсте їх разом з джерелом (здорового) жиру, ви отримаєте краще засвоєння і велику користь для здоров’я. Наприклад, додавання хурми в салат з авокадо або оливковою олієюдопоможе засвоєнню каротиноїдів, класу жиророзчинних поживних речовин рослинного походження, які можуть допомогти здоров’ю, захищаючи від ушкодження клітини організму.
Сушена хурма, яку можна приготувати в печі або купити, може бути корисною закускою або використовуватися в якості інгредієнта в домашньому хлібі або корисній випічці.
Пам’ятайте про обмеження
Людям, у яких є проблеми з роботою ШКТ (закрепи), зайваа вага і діабет – треба бути обережними з хурмою. Максимум – це один фрукт на день. Організм може відреагувати на цукор у хурмі по-різному, тому діабетикам варто проконсультуватися з лікарем.
Джерело: Сьогодні