Світ

У Казахстані проведуть референдум щодо будівництва АЕС

У Казахстані проведуть референдум щодо будівництва АЕС

Фото: AkordaPress

Президент Казахстану заявив, що буде підписано указ про проведення референдуму

Наразі Казахстан розглядає технології реакторів великої потужності чотирьох постачальників – це технології Франції, Китаю, Росії та Південної Кореї.

У жовтні в Казахстані проведуть загальнонаціональний референдум щодо будівництва атомної станції. Про це 2 вересня повідомив президент республіки Касим-Жомарт Токаєв, виступаючи із щорічним посланням народу Казахстану на спільному засіданні палат парламенту, – передают ЗМІ.

Як відомо, громадськість у Казахстані вимагає проведення референдуму щодо будівництва АЕС. Фахівці атомної галузі та населення в основному його підтримують, але низка громадських діячів та екоактивістів виступають проти.

За підсумками раніше проведених досліджень,було обрано територію села Улкен Алма-Атинської області як найкращий район будівництва АЕС. Для охолодження станції використовуватиметься вода озера Балхаш. Деякі експерти висловлюються за будівництво станцій із малими реакторами. Вони вважають, що якщо озеро Балхаш почне міліти, води буде замало для будівництва там АЕС із реактором великої потужності.

Наразі Казахстан розглядає технології реакторів великої потужності чотирьох постачальників – це технології Франції, Китаю, Росії та Південної Кореї. Проект будівництва АЕС у Казахстані планується реалізувати міжнародним пулом інвесторів. За даними Міненерго країни, роботи можуть зайняти до 10 років, вартість одного енергоблока в середньому становить 5 млрд доларів.

Раніше повідомлялося, що Вірменія обговорює зі США будівництво нової атомної електростанції, котра має замінити єдину вірменську АЕС у Мецаморі, збудовану наприкінці 1970-х років.

Нагадаємо, Угорщина підписала з Білоруссю угоду про будівництво АЕС.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five − 4 =

Back to top button