Україна

Омбудсмен назвав наслідки рішення суду РФ щодо Азова


Омбудсмен назвав наслідки рішення суду РФ щодо Азова

Бійцям полку Азов може загрожувати у Росії позбавлення волі на строк від 10 до 20 років, зазначив Дмитро Лубинець.

 
Верховний суд РФ визнав український полк Азов так званою “терористичною організацією”, щоб вивести полонених бійців підрозділу з-під дії Третьої Женевської конвенції та застосувати до них кримінальне переслідування. Про це написав український омбудсмен Дмитро Лубинець на своїй сторінці у Facebook.
 
“Якщо спростити, то Росія відмовлятиме у доступі до військовополонених представників МКЧХ (Червоний хрест, – ред.) і вважатиме це законним. Це виключить можливість перевірки стану здоров’я, протидія застосуванню до військовополонених безсудних страт, катувань, а також жорстокого поводження. Росія припинить надавати інформацію через Центральне агентство розшуку для родичів військовополонених про перебування у полоні та іншу інформацію”, – розповів Лубинець, маючи на увазі перший аспект рішення російського суду.
 
Щодо другого аспекту, то омбудсмен пояснив, що в Росії можуть застосувати до військовополонених Азова кримінальне переслідування в рамках загальнокримінального права на території РФ.
 
“Тобто, на території Російської Федерації військовополонених судитимуть як терористів лише за приналежність до організації, незалежно від дій, які конкретні військовослужбовці вчиняли. Також застосування таких норм може відбуватися і до цивільних осіб, якщо вони надавали допомогу або іншим чином взаємодіяли з полком Азов“, – Пояснив Лубинець.
 
За його словами, покарання за цими статтями передбачає від 10 до 20 років позбавлення волі.
 
Нагадаємо, 2 серпня Верховний суд РФ визнав полк Азов “терористичною організацією”. Своїм рішенням російська сторона може загальмувати процес обміну полоненими.
 
В Офісі президента назвали це рішення суду “правовим нонсенсом” та суто “пропагандистським продуктом” для самих громадян Росії.
 
Азов відреагував на визнання “терористичною організацією” у РФ
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button