Світ

У Південно-Китайському морі стався інцидент з кораблями Китаю та Філіппін


Китайські кораблі протаранили й обстріляли з водометів судно Філіппінського бюро рибальства у спірних водах Південно-Китайського моря. Про це у неділю, 25 серпня, повідомляє Reuters.

У Манілі заявили, що судно бюро рибальства та водних ресурсів Філіппін доставляло їжу, паливо та медикаменти філіппінським рибалкам, коли китайські кораблі здійснили “агресивні та небезпечні маневри” з метою перешкодити цій місії. Філіппінська сторона заявила, що кораблі пішли на таран і використали водяні гармати проти судна Філіппін, внаслідок чого екіпажу довелося припинити місію.

 

“Ці непрофесійні, агресивні та незаконні дії створили серйозні ризики для безпеки філіппінського екіпажу та рибалок, яким вони мали служити”, – заявили у Манілі.

 

У свою чергу, в береговій охороні КНР роз’яснили, що її службовці здійснили “контрольні заходи” проти судна, яке незаконно увійшло до територіальних вод Китаю і кілька разів небезпечно зближалося з китайськими кораблями.

 

Також в охороні зазначили, що філіппінський корабель “проігнорував неодноразові серйозні попередження та навмисно наблизився і протаранив” китайський правоохоронний катер, що призвело до зіткнення. Китайська охорона повністю переклала відповідальність за інцидент на філіппінську сторону.

На контроль над Південно-Китайським морем претендують Китай, Філіппіни, В’єтнам, Індонезія, Малайзія і Бруней. Торгівля в регіоні щорічно приносить близько 3 трлн доларів США.

У 2016 році Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала претензії Китаю на ці морські території такими, що не мають правових підстав. Пекін не погодився з таким рішенням.

За останні місяці між кораблями Китаю та Філіппін регулярно стаються сутички та конфліктні інциденти. Останній такий інцидент стався 19 серпня – у Південно-Китайському морі вкотре зіштовхнулится кораблі берегової охорони Китаю і Філіппін.

США роблять перший крок до відновлення морської присутності біля берегів Аляски.

Тайвань, якому Китай погрожує військовим вторгненням, намагається покращити свою обороноздатність. Зокрема, країна модернізує поточну підготовку резервістів та намагається створити велику професійну армію.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 − 5 =

Back to top button