Події

Підсумки 11.10: Гроші бюджетникам і наступ РФ

Фото: Пресслужба президента України

США беззастережно підтримують Україну

Україна отримала 1,15 мільярда доларів гранту від США на соцвиплати й зарплати; Росія розпочала великий наступ на Авдіївку. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна отримала від США $1,15 млрд на соцвиплати й зарплати

Державний бюджет України отримав від США новий грант у розмірі $1,15 млрд на соцвиплати й зарплати. Грант піде на відшкодування видатків держбюджету, таких як виплати за окремими програмами державної соціальної допомоги (ВПО, особам з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, виплати житлово-комунальних субсидій), виплати співробітникам ДСНС та на оплату праці працівників державних органів та педагогічних установ. Це перший американський грант після початку в США нового фіскального року, в який країна увійшла з тимчасовою бюджетною резолюцією, де не прописані додаткові гроші для України. 

Війська Росії пішли в масований наступ у районі Авдіївки

Росіяни здійснюють масовані атаки в районі Авдіївки Донецької області, але наразі всі штурми відбито. Сили оборони готувались до таких дій противника, розповів речник об’єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун. Він зазначив, що в районі Авдіївки тривають бої, росіяни ведуть наступальні дії за підтримки великої кількості танків і бронетехніки. Зокрема, це фіксується в районах населених пунктів Авдіївка, Керамік, Тоненьке та Первомайське. Втрат рубежів і позицій наші воїни не допустили.

Стало відомо, хто навів російські ракети на село Гроза

Українські спецслужби встановили особи двох зрадників, які скоригували російський ракетний удар по кафе у селі Гроза у Харківській області. Зловмисниками виявились двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік ворога. Напередодні звільнення регіону обидва зрадники разом із родинами втекли до РФ і продовжили працювати на користь агресорів. За вказівками росіян вони дистанційно формували власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території.

Тим часом, кількість жертв ракетного удару по селу Гроза у Куп’янському районі Харківської області зросла до 55 людей. Було знайдено ще два тіла. До цього жінки вважались зниклими безвісти.

Російський дрон атакував поминальну процесію поблизу Херсона

Російські військові прицільно атакували безпілотним літальним апаратом транспорт ритуальної служби на цвинтарі, що розташований в Херсонському районі. Від вибуху постраждали троє працівників ритуальної служби, які знаходилися поблизу спецтранспорта. Одного з них госпіталізували.

США оголосили новий пакет для ЗСУ

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 200 мільйонів доларів, який включатиме боєприпаси для систем протиповітряної оборони, артилерійські і ракетні боєприпаси, високоточні авіаційні боєприпаси, протитанкову зброю, обладнання для протидії російським дронам.

Столтенберг підтримав членство України в НАТО після війни з Росією

Всі країни-члени НАТО згодні з тим, що Україна стане членом Альянсу у майбутньому. Про це сказав генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг на початку засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі Рамштайн. Він нагадав, що на липневому саміті у Вільнюсі країни-члени усунули для України вимогу реалізації Плану дій щодо членства і започаткували Раду Україна-НАТО.

Армія Ізраїлю ліквідувала одного із засновників ХАМАСу

Армія оборони Ізраїлю ліквідувала одного із засновників терористичного угруповання ХАМАС Абу Усаму. Це сталося на території сектора Гази. Раніше ізраїльтяни ліквідували іншого лідера ХАМАСу – Абд аль-Фаттах Духана. Більшість же засновників цього руху були ліквідовані майже 20 років тому.

Кількість жертв серед громадян України в Ізраїлі зросла до трьох осіб. Іще дев’ять наших громадян дістали поранення. Вважаються зниклими безвісти ще шість українців. Їх пошук здійснюють дипломати у співпраці з ізраїльськими правоохоронцями.

Усього в Ізраїлі через атаки та напад терористів ХАМАС загинули щонайменше 50 іноземців. Згідно з останніми даними, через бойові дії в Ізраїлі загинули 11 громадян США. Підтверджена загибель 18 громадян Таїланду, 11 були взяті в заручники, вісім отримали поранення. Відомо про 10 жертв серед громадян Непалу, семеро загиблих громадян Аргентини.

Україна в наступному році отримає від Бельгії перші 1,7 млрд євро від заморожених російських активів

Бельгія створила спеціальний фонд для підтримки України обсягом 1,7 млрд євро, який наповнюється з оподаткування заморожених в країні активів Росії. Разом йдеться про 1,7 млрд євро за період з 2022 року. Ці гроші підуть на військове обладнання, гуманітарну підтримку, відбудову пошкоджених територій України. Гроші Україна отримає у 2024 році.

Китайські вчені натрапили на руду, про яку раніше нічого не було відомо

Матеріал назвали ніобобаотит. Його унікальність в тому, що він містить один рідкоземельний елемент – ніобій. Це – цінний метал, що діє як надпровідник. Дослідники вважають, що відкриття може здійснити революцію в акумуляторній технології.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button