Україна

Запорізька АЕС опинилася на межі блекауту


Запорізька АЕС опинилася на межі блекауту

Наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ Дніпровська.

Російські агресори пошкодили одну з двох ліній електропередач, які живлять тимчасово окуповану Запорізьку АЕС. Станція опинилася на межі блекауту, повідомив Енергоатом у п’ятницю, 23 серпня.

Так, у четвер, 22 серпня, через російські обстріли сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ Запорізька ТЕС – Феросплавна. Через неї тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

Наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ Дніпровська.

Енергоатом наголошує, що у випадку її пошкодження виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС.

Енергетики підкреслюють, що під “управлінням” російських загарбників неможливо забезпечити безаварійну експлуатацію станції.

Я відомо, з 4 березня 2022 року Запорізька АЕС перебуває під російською окупацією. Загарбники замінували території станції і розмістили там своїх військових. З того часа ЗАЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова може спричинити аварійну ситуацію.

Також загарбники неодноразово вчиняли провокації на території ЗАЕС. Нещодавно на станції виникла потужна пожежа. Можливими причинами пожежі вважають недбалість росіян або умисний підпал.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 − nine =

Back to top button