Події

Прокурори на захисті державних інтересів: На Черкащині захищено низку об’єк…

Прокурори на захисті державних інтересів: На Черкащині захищено низку об’єктів культурної спадщини, зокрема Успенський собор, де відспівували Кобзаря

????Коментують: заступник керівника Черкаської обласної прокуратури Станіслав Торопчин, прокурори Ольга Тищенко і Володимир Панченко.

????Черкащина є осередком визначних пам’яток, які відображають історичний і культурний розвиток нашої держави. На території регіону розміщено понад 9 тисяч об’єктів культурної спадщини.

????Тому органи прокуратури в межах повноважень докладають усіх зусиль задля захисту та збереження культурного надбання для нинішнього й майбутніх поколінь.

⚖️ Яскравим прикладом ефективної роботи прокурорів є повернення державі в судовому порядку об’єкта культурної спадщини національного значення – Успенського собору у Каневі. Він відомий тим, що там відспівували Тараса Шевченка.

⛪️Собор збудований у 1144 році за кошти князя Всеволода Ольговича. Ще з 1965 року він визначений пам’яткою історії та археології національного значення.

????Прокурори встановили, що у 2003 році релігійна організація оформила на пам’ятку археології право приватної власності, хоча за законом памʼятки археології та памʼятки національного значення можуть належати лише державі.

????У зв’язку з цим Смілянська окружна прокуратура звернулася до суду в інтересах держави в особі Міністерства культури та інформаційної політики України про повернення державі будівлі собору і земель під нею.

????Рішеннями суду позови прокуратури задоволено.

⚖️Також прокурори приділяють належну увагу укладенню на об’єкти культурної спадщини охоронних договорів. Через суд зобов’язано укласти такі договори на низку пам’яток архітектури місцевого значення. Серед них – «Контора садівництва», «Земська управа», «Млин».

⚖️Крім того, завдяки прокурорам забезпечено внесення 21 історичного об’єкту національного значення на Черкащині до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Зокрема, це Торгові ряди, Преображенська церква, Церква Покрови Пресвятої Богородиці, Палац Абази та інші.

Video is too big

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 + seventeen =

Back to top button