Україна

Блокування нафти з РФ: Угорщина просить ЄС вжити заходів щодо України


Блокування нафти з РФ: Угорщина просить ЄС вжити заходів щодо України

В Угорщині заявили, що хочуть швидко відновити поставки російської нафти компанії Лукойл територією України.

Угорщина просить Європейський Союз вжити заходів проти України через введення часткової заборони на експорт російської нафти. У Будапешті стверджують, що цей крок ставить під загрозу його енергетичну безпеку. Про це у понеділок, 22 липня, пише Politico.

Минулого місяця Київ запровадив санкції, які блокують транзит до Центральної Європи трубопровідної нафти, яку продає найбільша приватна нафтова компанія Москви Лукойл. Це викликало у Будапешта побоювання щодо дефіциту поставок, оскільки 70% свого імпорту нафти Угорщина отримує з Росії, а на Лукойл припадає половина цього обсягу.

“Рішення України фундаментально загрожує безпеці постачання в Угорщині. Це неприйнятний крок з боку України, країни, яка хоче бути членом Європейського Союзу, і одним рішенням спричиняє суттєву небезпеку”, – заявив міністр закордонних справ країни Петер Сіярто на зустрічі представників ЄС у Брюсселі.

За словами Сійярто, Київ “явно порушує” Угоду про асоціацію ЄС з Україною від 2014 року. Він додав, що Угорщина та Словаччина, яка також постраждала від заборони, розпочали переговори з Європейською комісією, що передують судовому позову.

Угорщина прагне так званих консультацій, у рамках яких Європейська комісія має три дні, щоб знайти рішення від імені постраждалих країн-членів ЄС. Якщо ж виконавча влада ЄС зазнає невдачі, Угорщина та Словаччина звернуться до арбітражного суду для винесення рішення з цього питання.

Україна, у свою чергу, стверджує, що намагається придушити ключове джерело доходу для російської військової скарбниці, яке функціонує через більше, як два роки після повномасштабного вторгнення. За оцінками, на експорті нафти минулого року Москва заробила 180 мільярдів доларів.

Словаччина, так само, як і Угорщина, значно покладається на Москву у питанні постачання нафти, оскільки отримує близько 2,5 млн тонн пального, що еквівалентно 45% її імпорту.

Як пише Bloomberg, ані Угорщина, ані Словаччина, ймовірно, не зіткнуться з дефіцитом палива, оскільки їм доступні альтернативні маршрути, включно з Хорватією. Разом із тим, це може поставити під загрозу надходження до бюджету Угорщини від спеціального податку Mol Nyrt – сплати за прибутки від російської нафти, яку було розширено на початку цього місяця, щоб закрити фіскальні діри. Mol має НПЗ в Угорщині та Словаччині. 

Нагадаємо, у понеділок Угорщина вкотре заблокувала для України гроші ЄС на озброєння.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо розкритикував рішення Києва посилити санкцій проти Лукойлу.

Угорщина та Словаччина панікують через заборону Україною транзиту нафти

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen − four =

Back to top button