Україна

Держспецзв’язку зобов’язала операторів забезпечити зв’язок при відключеннях


Держспецзв’язку зобов’язала операторів забезпечити зв’язок при відключеннях

Зокрема вже до 1 жовтня 2024 року не менше 60% базових станцій повинні бути забезпечені автономним резервним живленням

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) оновив вимоги до базових станцій мобільних операторів в умовах воєнного стану. Відтепер оператори мають забезпечити доступність мобільного зв’язку під час відключень електроенергії протягом 10 годин, замість 4 годин, як було раніше. Про це мовиться у розпорядженні НЦУ від 15 липня 2024 року.

Згідно з розпорядженням мобільні оператори мають виконати перелік умов, зокрема:

До 1 жовтня 2024 року не менше 60% базових станцій повинні бути забезпечені автономним резервним живленням. Тоді як до 1 листопада показник має зрости до 70%, до 1 грудня – до 80%, а до кінця січня 2025 року – не менше 100%.

До 1 грудня 2024 року, не менше 25% базових станцій у кожній області мають бути підключені до генераторів із запасом паливно-мастильних матеріалів або обладнані змінним блоком акумуляторних батарей на перші 72 години.

З 1 вересня 2024 року всі об’єкти фізичної інфраструктури електронних комунікаційних мереж, що виконують функції міжнародних центрів комутації, міжміських телефонних станцій, транзитних станцій та національних точок обміну Інтернет-трафіком, мають бути підключені до стаціонарних або пересувних електрогенераторів із запасом палива або обладнані акумуляторами для роботи протягом перших 72 годин.

Відповідні вимоги також стосуються вузлів спеціальних служб, до яких підключені комунікаційні центри оперативно-диспетчерських служб для екстрених комунікацій за телефонними номерами 101, 102, 103, 104 та 112.

Раніше президент України Володимир Зеленський доручив віце-премʼєр-міністру Федорову на найближчому засіданні Ставки подати аналіз щодо операторів звʼязку, щоб знати, що робиться для гарантування звʼязку в умовах знеструмлень, і хто з операторів звʼязку не дотримується відповідних рішень.

Нагадаємо, в Україні діють цілодобові графіки відключення електроенергії. Більшу частину світлового дня одночасно обмежуватимуться відразу 70 % споживачів, повідомило Укренерго. З 14:00 до 24:00 – для компенсації дефіциту енергії в системі будуть задіяні чотири черги графіків погодинних відключень, в інші години – три черги. 

Раніше стало відомо, що деяких абонентів енергетики від’єднують вручну. Тому світло може зникнути на 15 хвилин раніше або на 20 хвилин пізніше від стабілізаційного графіка.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one + three =

Back to top button