Події

Аналітики БЕБ упередили розтрату 1,1 млрд грн бюджетних коштів – найбільше в Дніпр…

Аналітики БЕБ упередили розтрату 1,1 млрд грн бюджетних коштів – найбільше в Дніпропетровській та Львівській областях

З початку 2023 року аналітики БЕБ проаналізували понад 50 тисяч тендерних закупівель та не допустили розтрату понад 1,1 млрд грн бюджетних коштів. Для порівняння у 2022 році ця сума становила 270,8 млн грн.

➡️До регіонів, в яких було упереджено найбільші розтрати, увійшли:
Дніпропетровська обл. – понад 344 млн грн.
Львівська обл. – понад 228 млн грн.
Волинська обл. – понад 207 млн грн.
Київська обл. – 168 390 тис грн.
Закарпатська обл. – 93 144 тис грн.

➡️Серед розповсюджених порушень закупівля товарів і послуг за завищеними цінами, не відповідність постачальників вимогам тендеру та недоцільність проведення публічних закупівель.

Наприклад, у Дніпрі намагалися купити дизель-генератори на 30% дорожче від ринкової вартості, а у Київській області вдвічі дорожчий томограф для онкоцентру.

❗️Після виявлення таких фактів аналітики Бюро направляють рекомендаційні листи до державних органів, органів місцевого самоврядування, розпорядників/одержувачів бюджетних коштів щодо виявлених ризиків при проведенні закупівель.

➡️Як правило, тендерні закупівлі скасовуються, а договори з постачання товарів чи надання послуг розриваються, або переукладаються на кращих умовах.

Однак обовʼязковість та строки, в які держорган має відреагувати на рекомендацію аналітиків Бюро, не врегульовані законодавчо. Це ускладнює упередження розтрат до початку досудового розслідування.

❗️Аналітики та детективи БЕБ продовжують виявляти та розслідувати порушення законодавства під час тендерних закупівель, аби запобігти розтраті бюджетних коштів. Якщо Вам відомо про подібні факти – звертайтесь до найближчого територіального управління Бюро економічної безпеки або надсилайте інформацію на нашу електронну адресу – zvernennya@esbu.gov.ua

https://youtu.be/Oz3AWcwBZbs

YouTube
БЕБ упередило розтрату 1,1 млрд грн бюджетних коштів – лідирують Дніпропетровська та Львівська обл

З початку 2023 року аналітики БЕБ проаналізували понад 50 тисяч тендерних закупівель та не допустили розтрату понад 1,1 млрд грн бюджетних коштів.

???? Найоперативніша інформація про діяльність БЕБ у нашому телеграм-каналі https://t.me/esbu_gov_ua

Back to top button